Is roddelen goed voor je?
, , ,

Is roddelen goed voor je? Ja, zegt universitair onderzoek!

Is roddelen goed voor je? Ja, zegt de universitair onderzoek!?

Ja, het lijkt ech waar te zijn, roddelen is goed voor de persoon die het doet. Als je lekker bezig bent met het vertellen van hele en halve waarheden over anderen, komt er een fijn stofje vrij in je hersenen. Eens stofje dat ook vrij komt bij knuffelen en vrijen. Lees meer…

Is roddelen goed voor je?

Is roddelen goed voor je?

Is roddelen goed voor je? Ja, zegt de universitair onderzoek!?

Voor dit onderzoek moeten we naar Italië en wel naar de universiteit van Pavia. Een school voor die in het jaar 825 werd opgericht door Lotharius I van het Heilige Roomse Rijk om de kunst van de retorica te verbeteren.

De onderzoekers keken naar de effecten van het roddelen bij dames die er op dat moment druk doende mee waren. Specifiek keken ze naar wat de hersenen op het moment van roddelen aan het doen waren. Het bleek dat ze zich meer verbonden voelden met de degene met wie ze de roddels deelden. Dr. Natascia Brondino vroeg zich daarom af: ‘I started to wonder whether there was a biochemical cause for this feeling of closeness.’

Lang leve oxytocine

De onderzoekers vonden dat de hersenen bij het roddelen meer van het stofje oxytocine afgaf. Oxytocine is een neuropeptide, een eiwit in de hersenen, die als hormoon en neurotransmitter fungeert. Dit stofje een belangrijke rol te spelen bij het verbinden van sociale contacten met gevoelens van plezier. Iedereen maakt oxytocine aan door positief onderling contact, zoals bij aankijken, aanraken, knuffelen en vrijen. Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het achterliggende werkingsmechanisme is waarschijnlijk dat oxytocine stress vermindert.


Bron en meer informatie: Natascia Brondino, Laura Fusar-Poli en Pierluigi Politi: Something to talk about: Gossip increases oxytocin levels in a near real-life situation in de Journal of International Society of Psychoneuroendocrinology, 4 januari 2017


Wist je dat…Mensen blij worden van diepgaande gesprekken met vreemden.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie