Jongeren nemen online meer risico's
, , ,

Jongeren nemen online meer risico’s

Jongeren nemen online meer risico’s

Jongeren blijken vaker dan volwassenen om online risico’s te nemen. Het maakt niet uit waar waar de ‘gok’ over gaat. Dit blijkt uit nieuw onderzoek door de Universiteit van Plymouth. De onderzoekers wilden de onderliggende psychologische mechanismen bestuderen om uit te zoeken waarom tieners (13-17 jaar) vaker risico’s online nemen in vergelijking met jong volwassenen (18-24 jaar). Lees meer over de Fuzzy Trace Theory…

Jongeren nemen online meer risico's

Jongeren nemen online meer risico’s


Jongeren nemen online meer risico’s

De studie die werd geleid door Claire White van de School of Psychology. Zij gaf de tieners / jongeren en jong volwassenen dezelfde online quiz waarbij gokken centraal stond. Biede groepen konden meerder malen gokken en konden daarbij iedere keer kiezen uit twee scenario’s.

Het ene scenario benadrukte wat kon worden gewonnen en de ander wat kon worden verloren. De jongeren toonden duidelijk meer interesse in het winstscenario. Logisch zou je denken, want ze zoeken sensatie, in ieder geval meer dan de de wat oudere en mogelijkerwijze meer bedeesde jong volwassenen.

De Fuzzy Trace Theory

Dat bedeesde is niet zo’n slechte verklaring voor het gedrag van de jong volwassenen. Dit noemen we de Fuzzy Trace Theory. Oudere personen zouden over meer ervaringen en herrieneringen beschikken en daarom risicovol gedrag eerder intuïtief vermijden.

Het verhaal en de context

De jong volwassenen lieten hun gedrag ook meer leiden door de context. Bij jong volwassenen gingen er alarmbellen rinkelen als er in de vraag zelf direct of indirect werd gewezen op het risico. Bij de jongeren maakte het weinig of niets uit op welke wijze de vraag werd gesteld.

Het onderzoek en de resultaten geven het belang van aan op welke wijze er informatie online wordt overgebracht in relatie tot het effect op een doelgroep. Bij tieners lijkt het redelijk eenvoudig om ze op het internet uit te dagen tot risicovol gedrag.

Our findings provide important and novel insights into ways in which online safety training and risk communication is understood by people of different ages, and so how experts and campaigners can tailor their information to keep everyone safe online. Drawing on Fuzzy Trace Theory enabled us to explain why younger people were more likely to take risks, over and above the influence of sensation seeking.

Claire White

Veiliger online

Het onderzoek dient als een eerste stap in de lange weg om meer te begrijpen over het gedrag van jongeren online. Weten we meer over dit gedrag en de risico’s die ze bereid zijn te nemen, dan is het ook mogelijk om de toekomst voor hen online ‘veiliger’ te maken.


Bron en meer informatie: Claire M. White, Michaela Gummerum en Yaniv Hanoch: Framing of Online Risk: Young Adults’ and Adolescents’ Representations of Risky Gambles. in Decision, 26 september 2016


Zie hier de Top 10 meest verslavende games 2022.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie