10 belangrijke Nederlandse uitvindingen

0
10 belangrijke Nederlandse uitvindingen
10 belangrijke Nederlandse uitvindingen

10 belangrijke Nederlandse uitvindingen

Dat wij als Nederlanders zo gek nog niet zijn blijkt wel uit deze 10 belangrijke uitvindingen. Wist je dat wij de uitvinders zijn van de duikboot? En wat dacht je van chocolade en de brandslang. Zo hebben we er nog zeven gevonden. Wij wachten op suggesties want het moeten er zeker en vast meer dan tien gaan worden.

10 belangrijke Nederlandse uitvindingen
10 belangrijke Nederlandse uitvindingen

10 belangrijke Nederlandse uitvindingen

 

De aandelenbeurs

De VOC (Vereenigde Oost-Indische Compagnie) vergaarde in 1602 haar kapitaal door ingezetenen van de republiek geld te laten inleggen, dat vervolgens in termijnen betaald kon worden. Zo’n aandeel dat bijvoorbeeld in de kamer van Amsterdam in de boeken stond, kon vrijelijk verhandeld worden, maar kon niet bij een andere kamer worden ingeschreven. In Amsterdam legden 1143 investeerders geld in en in Enkhuizen waren er dat bijvoorbeeld 538. In totaal werd meer dan 6,4 miljoen gulden opgehaald en ingelegd

De telescoop

Hans Lippershey, of ook Johannes Lipperhey, Laprey, Lippe(r)heim, (Wezel, rond 1570 – Middelburg, begraven 29 september 1619) was een Duits/Nederlandse brillenmaker en lenzenslijper. Hij was één van de eerste die een Hollandse kijker maakte. Vooral speelde hij echter een belangrijke rol in de popularisering van de verrekijker en telescoop als een instrument voor militaire en wetenschappelijke doeleinden.

De onderzeeboot (1620)


Cornelis Jacobsz. Drebbel (Alkmaar, 1572, Londen, 7 november 1633) was een bijzonder mens en hij was actief op vele gebieden. Hij is de man achter vele innovaties zoals fonteinen en “speciale effecten” op maskerades. Drebbel was een ook een pionier op het gebied van meet- en regeltechniek. Tijdens zijn was Drebbel al legendarisch als bouwer van een perpetuum mobile, de eerste microscoop en een onderzeeboot.

De oprolbare brandslang

De oprolbare brandslang werd in 1673 uitgevonden door de heer Jan van der Heyden. Met van leer geconstrueerde slangen en een verbeterde brandweerpomp konden de grotere branden voor het eerst echt effectief bestreden worden met water. Ook ontwierp dezelfde Van der Heyden een aanjager voor het oppompen van water uit de gracht. Rondom 1780 werden de leren slangen vervangen door de geweven hennepslangen.

De chocoladereep

In 1828 patenteerde de Amsterdamse chemicus Casparus van Houten Sr. een goedkope manier om het vet uit geroosterde cacaobonen te persen. De uitvinding wordt meestal toegeschreven aan zijn zoon Coenraad. De kern van de boon, beter bekend als de nib, bevat een gemiddeld percentage van 54 percent cacaoboter, die voornamelijk bestaat uit natuurlijk vet. De machine van Van Houten verminderde het cacaobotergehalte in de ruwe cacaobrokken met ongeveer de helft. Die brokken konden dan weer eenvoudig worden verpulverd tot cacaopoeder, de basis voor alle chocoladeproducten.

De elektrocardiogram (ECG)

Een elektrocardiogram of ECG en in Nederland in de volksmond vaak hartfilmpje genoemd, is een registratie van de elektrische activiteit van de hartspier. Het apparaat waarmee dit gemeten wordt heet een elektrocardiograaf. De Nederlandse arts Willem Einthoven heeft een zeer belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de elektrocardiografie. Hij vond in Leiden het ECG uit als een diagnostisch instrument en hiervoor ontving hij de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde in 1924.

Vierwielaandrijving

De vierwielaandrijving werd voor het eerst toegepast in 1903 op de Spyker 60HP-racer. Het duurde daarna een aantal jaren voor de techniek opnieuw werd toegepast.

De kunstnier

In 1943 bouwde Willem Johan Kolff een machine die de nierfunctie kon overnemen. In 1945 voerde hij de allereerste geslaagde nierdialyse uit in Nederland op een vrouw, Sofia Maria Schafstadt, met acuut nierfalen. Door deze behandeling kregen haar eigen nieren weer de mogelijkheid om te herstellen en overleefde zij. In 1946 promoveerde Willem Johan Kolff summa cum laude (dat is heel erg goed) aan de Rijksuniversiteit van Groningen op een proefschrift over deze kunstmatige nier.

De snelheidsmeter voor trajectcontroles

In 1958 kwam de Gatsometer van Maurice Gatsonides op de markt. Naast de flitspalen maakt Gatsometer ook apparatuur die gebruikt wordt bij rekeningrijden, trajectcontrole en voor automatische kentekenplaatherkenning. Deze producten worden wereldwijd verkocht.

Compact disc

Samen met Sony zette Philips in 1979 de compact disc op de markt. De opening in het midden van een cd is even groot als een dubbeltje (10 cent). Joop Sinjou, het hoofd ontwikkeling audioproducten van Philips, noemde het bepalen van de diameter van de cd de snelste beslissing in de ontwikkelingsfase: “Ik legde een dubbeltje op tafel en dat werd de maat.” Ook wordt er gezegd dat de diameter van de compact disc gelijk is aan de diameter van een Heineken-bierviltje, wat de Nederlandse invloed op de ontwikkeling van de compact disc nog meer zou aantonen.

Geef een reactie