10 Beste Franse wijnstreken – Een overzicht

0
Beste Franse wijnstreken
Beste Franse wijnstreken

Beste Franse wijnstreken

De beste wijnen ter wereld komt toch echt uit Frankrijk. Lees hier meer over de wijnstreken die daar bij horen.


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Beste Franse wijnstreken

Beste Franse wijnstreken
Beste Franse wijnstreken

Elzas

De Elzas (Alsace) is de meest oostelijke wijnstreek in Frankrijk, gelegen tussen de Vogezen in het westen en de Rijn in het oosten, noordelijk begrensd door Straatsburg, zuidelijk door Mulhouse. Hogerop bevinden zich nog twee kleinere deelgebieden.

De noordelijke wijngaarden van de Elzas vormen vanaf Ammerschwihr (vlak bij Colmar) tot Wissembourg als uiterst noordelijk punt een verbrokkeld gebied. De zuidelijke wijngaarden van de Elzas liggen tussen Colmar en Mulhouse.

In Colmar wordt jaarlijks een wijnkoningin gekozen om de consument over de wijn van de streek te informeren.

In de Elzas worden vooral stille witte wijnen gemaakt alhoewel het percentage mousserende wijn, de zogenaamde Crémant d’ Alsace, gestaag toeneemt. Er wordt ook een klein percentage rode wijn geproduceerd.


Champagne

Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam ‘champagne’ (le champagne) mogen dragen.

Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC ‘Coteaux Champenois’.

De regio ligt in noordoosten van Frankrijk en is het meest noordelijke gebied geschikt voor de wijnbouw in het land. Door het gebied stroomt de Marne, een zijriver van de Seine.

De meeste aanplant staat in het departement Marne, maar ook in Aisne en Aube liggen wijngaarden die tot de streek behoren.


Beaujolais

De Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk. De streek is vooral bekend doordat elk jaar op de derde donderdag van november de beaujolais nouveau, waarvan de druiven slechts twee maanden daarvoor zijn geplukt, op de markt komt.

De wijnstreek Beaujolais valt deels in de wijnstreek Bourgogne, maar wordt vaak als zelfstandige eenheid gezien, vanwege de eigen identiteit van de wijnen die er geproduceerd worden.


Beste Franse wijnstreken


Bordeaux

De wereldberoemde wijnstreek Bordeaux ligt aan de Garonne, de Dordogne en de Gironde. Er zijn verschillende wijndistricten die elk hun eigen wijnsoorten hebben.

De Bordeaux is al eeuwenlang één van de grootste en beroemdste wijnbouwgebieden ter wereld en kreeg door Napoleon zelfs een officiële classificatie. Deze zuidwestelijke Franse wijnregio produceert de meest exclusieve wijnen ter wereld.

De regio telt een groot aantal beroemde wijnhuizen, waaronder Château Mouton-Rothschild, Château Latour en Château Margaux.

Website: www.bordeaux.com


Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne is beroemd vanwege de grote rode en witte wijnen die er worden geproduceerd van vooral de pinot noir (rood) en chardonnay (wit). Bourgogne kent vier belangrijke subregio’s: Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune en Mâconnais.


Loire Valley

Het Loiredal is het grootste wijngebied in Frankrijk dat 600 kilometer bestrijkt langs de rivier de Loire. Het gebied wordt in het oosten begrensd door Pouilly-sur-Loire en 250 kilometer westelijker door Nantes.

Omdat het Loiredal een van de noordelijkste wijngebieden is, zijn de oogstjaren erg belangrijk. De wijnen bevatten een lager alcoholgehalte en frissere zuren dan in warmere gebieden.

In het Loiredal worden veel verschillende rode, witte, rosé- en mousserende wijnen geproduceerd.


Cognac

Hoewel Cognac bekend staat om zijn beroemde brandewijn, heeft de regio een van de grootste wijngaarden van Frankrijk. Cognac is de thuisbasis van de grootste witte druivenwijngaard van heel Europa.

Als je de wijngaarden en historische locaties van het gebied verkent, bezoek dan bijvoorbeeld de Cognac-maisons Rémy Martin, Martell & Co. en Hennessy.


Zie hier de Top 10 landen die de meeste wijn drinken 2022.


Provence

De wijnstreek Provence ligt in het zuidoosten van Frankrijk, het zuidelijke deel van de Provence, de Provence-Alpes-Côte d’Azur. In het noordelijke deel van de Provence is geen wijnbouw vanwege de hoge ligging van gemiddeld 800 meter.

Temperaturen kunnen daar ‘s winters ver onder het vriespunt komen. Ook de bodemgesteldheid is daar niet zo geschikt.

De Romeinen noemden het gebied Provincia Nostra – in het Nederlands “onze provincie” – waardoor het zijn naam kreeg. Het was daarmee overigens ook de eerste Romeinse provincie buiten Italië.


Languedoc

De Languedoc-Roussillon is de grootste wijnstreek van Frankrijk en komt ongeveer overeen met de voormalige regio Languedoc-Roussillon. Het strekt zich uit langs de zuidoostkust van de Rhône tot aan de Spaanse grens.

Het gebied met schrale hellingen, een droog klimaat en veel zon biedt in principe de ideale natuurlijke omstandigheden die nodig zijn voor het maken van mooie wijnen.


Rhônevallei

Het Rhônedal is de oudste wijnstreek van Frankrijk. De wijntraditie gaat reeds terug tot 600 voor Christus toen de Grieken hier reeds aan wijnbouw deden. In 1950 telde de regio ongeveer 16.000 hectare maar tegenwoordig is er reeds een 80.000 hectare aangeplant.