Beste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog
Nederland heeft iets met de Tweede Wereldoorlog wat ook mooi blijkt uit deze films. Vele Nederlanders waren echt helden!? Lees meer…
Lees hier ->>> meer over film op deze website.
Top 10 – Beste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog
10. Oorlogsgeheimen (2014)
Oorlogsgeheimen is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens. De belangrijkste rollen zijn voor Pippa Allen, Maas Bronkhuyzen en Joes Brauers.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Zuid-Limburgse jongens Tuur (12) en Lambert (12) beste vrienden. Tuur zijn vader zit bij het verzet, Lambert zijn vader is NSB’er. Maartje (13), nieuw in het dorp, vertelt alleen Tuur dat ze Joods is. De vriendschap knalt uit elkaar en het noodlot slaat toe.
9. Het meisje met het rode haar (1981)
Het meisje met het rode haar is een film onder regie van Ben Verbong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft. De film is positief ontvangen en erkend als een publieksfilm en als ‘artistiek verantwoord’.
De rechtenstudente Hannie Schaft komt terecht in een verzetsgroep waar ze koerierswerk verricht. Als er bij een actie op haar geschoten wordt en een jongen voor haar ogen wordt neergeschoten, besluit ze zich harder op te stellen. Samen met haar minaar Hugo pleegt ze aanslagen op collaborateurs.
Zie hier de Top 10 beste moderne oorlogsfilms aller tijden.
8. In de schaduw van de overwinning (1986)
In de schaduw van de overwinning is een Nederlandse dramafilm uit 1986 van Ate de Jong, met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Edwin de Vries.
De film is gebaseerd op een origineel scenario van Edwin de Vries en Ate de Jong die zich onder andere baseerden op de Weinreb-affaire en de laatste levensjaren van verzetsstrijder Gerrit van der Veen.
Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.
7. Pastorale 1943 (1978)
Pastorale 1943 is van regisseur Wim Verstappen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.
Een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe verricht dappere daden in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verraad van onderduikers op een boerderij doet vijf mannen besluiten de plaatselijke NSB-kruidenier te liquideren. Dit blijkt lastiger dan gedacht.
Zie hier de top 10 dodelijkste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.
6. De overval (1962)
De overval is een zwart-witfilm en één van meest succesvolle films in de Nederlandse cinema met circa 1.474.000 bezoekers.
Lou de Jong schreef het scenario naar aanleiding van de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, die wel tot een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gerekend.
De overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden van 8 december 1944 is een van de meest spectaculaire en drieste verzetsdaden uit het laatste oorlogsjaar. Er ging een feilloos uitgewerkt plan aan vooraf, want er mocht geen schot worden gelost om de nabij gelegerde Duitsers niet te alarmeren.
De opzet was om binnen een half uur maar liefst negenendertig tevoren geselecteerde gedetineerde verzetsmensen te bevrijden uit het gevangenis complex. Deze levensgevaarlijke verzetsactie werd uitgevoerd door een twintigtal illegale werkers afkomstig uit alle lagen van de bevolking.
Top 5 – Beste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog
5. Oorlogswinter (2008)
Oorlogswinter is een film van Martin Koolhoven, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw.
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen.
In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen.
Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
4. De aanslag (1986)
De aanslag is een film van Fons Rademakers met in de hoofdrollen Derek de Lint, Marc van Uchelen, John Kraaijkamp sr. en Monique van de Ven.
Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1982. De Aanslag was succesvol in de Nederlandse bioscopen (310.665 bezoekers) en ook in andere landen. In 1987 won de film een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film.
Een nazi-collaborateur is vermoord door verzetslieden. Omwonenden zijn getuige van de moord, maar niemand durft iets te ondernemen. Dan wordt het lijk door iemand weggesleept uit angst voor represailles van de Duitsers. De familie van het twaalfjarige jongetje Anton Steenwijk wordt meegenomen door de nazi’s en geliquideerd.
Anton ontkomt aan de handen van de nazi’s en groeit op tot een gerespecteerd burger. Hij wordt echter achtervolgd door de herinneringen aan die fatale nacht. In de jaren zestig komt Anton zijn vroegere buurvrouw tegen en hoort van haar de details rond het wegslepen van het lijk, waardoor hij weer een andere versie van de waarheid te horen krijgt.
Zie hier de top 10 beste films geïnspireerd door de koude oorlog.
Top 3 – Beste Nederlandse films over de Tweede Wereldoorlog
3. De tweeling (2002)
De Tweeling is een film van Ben Sombogaart uit 2002, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1993.
Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt.
Aanvankelijk missen de zussen elkaar en proberen ze alles om weer bij elkaar te zijn. Omstandigheden en de tijd waarin ze leven zorgen echter voor obstakels die groter zijn dan de band die ze altijd voelen.
2. Zwartboek (2006)
Zwartboek is een Nederlandse film uit 2006, geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch.
Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. De titel slaat op een zwart boekje, dat in de film de rol van zwartboek speelt.
1. Soldaat van Oranje (1977)
Soldaat van Oranje is genoemd naar de na de oorlog verkregen bijnaam van Erik Hazelhoff Roelfzema, wiens belevenissen in de film centraal staan.
De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman, en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.
De film is gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema, dat in 1970 verscheen, en in 1971 opnieuw werd uitgebracht, nu onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945.
Als WO II uitbreekt gaat corpsbal Erik (Hauer) met enkele vrienden in het verzet. Hij vlucht naar Engeland, ontmoet Wilhelmina en speelt uiteindelijk een heldhaftige rol. Over de hele linie goed gespeeld, bijvoorbeeld een mooie vileine landverradersrol voor Rijk de Gooyer, maar de show wordt gestolen door Hauer als eigenzinnige, arrogante durfal. Hazelhoff Roelfzema weigerde aanvankelijk wegens ‘onwaarheden’ op de première te komen, maar: ‘omdat de Koningin kwam moest ik wel’.
Zie op hier ->>> de beste films van Paul Verhoeven op een rij deze website.
Zie hier ->>> Tweede Wereldoorlog: alle musea en bunkers in Normandië op deze website.