10 dieren die het beste kunnen ruiken: geurkampioenen van het dierenrijk

0
Dieren die het beste kunnen ruiken
Dieren die het beste kunnen ruiken

Dieren die het beste kunnen ruiken

Deze tien dieren hebben een ongelofelijk reukvermogen. Eén is er in staat om op bijna 20 kilometer afstand ‘water’ te detecteren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over dieren op deze website.


Dieren die het beste kunnen ruiken


Gambiahamsterrat

Gambiahamsterrat
Gambiahamsterrat

Deze kleine snuffelaars komen uit Centraal-Afrika. Ze zien misschien weinig, maar ze hebben een geweldig reukvermogen om het goed te maken. Deze knaagdieren ter grootte van een kat hebben zo een geweldig reukvermogen dat ze ook getraind om landmijnen en explosieven op te sporen.

De Vlaamse onderzoeker, Bart Weetjens, kwam in de jaren ´90 op het idee gambiahamsterratten te gebruiken voor het opsporen van landmijnen. Dankzij hun scherpe reuk, en de mogelijkheid deze dieren te kunnen trainen bleek dit mogelijk.

In 1997 gaf de Belgische overheid subsidie om dit idee uit te werken, in 2000 werd APOPO opgericht in Tanzania. Op 24 september 2020 kreeg zo’n rat die gedurende zijn leven 39 landmijnen had gevonden, een onderscheiding van een Britse liefdadigheidsorganisatie.

Ingezet bij opsporen van tbc
Sinds 2003 worden de gambiahamsterratten ook ingezet bij het diagnosticeren van tbc. Met een speekselmonster van mogelijke patiënten kunnen getrainde dieren ruiken of het individu besmet is.

Vanwege eenvoud en prijs is dit een methode voor de detectie van tbc die nog verder wordt ontwikkeld.


Zie hier de top 10 grote steden met de meeste ratten ter wereld.


Grizzlybeer

Grizzlybeer
Grizzlybeer

Beren staan ​​bekend om hun reukvermogen. Ze kunnen voedsel van kilometers ver detecteren, maar er is één soort beren die opvallen als het op geur aankomt. De Silvertip Grizzlies die overal uit Noord-Amerika, hebben een reukvermogen dat sterker is dan de bloedhond.

Beren hebben over het algemeen meer reukreceptoren dan enig ander landdier, het geurdetectiegedeelte van de neus van een grizzly is honderd keer groter dan dat van mensen.


Grote witte haai

Grote witte haai
Grote witte haai

De geur is het belangrijkste zintuig van haaien. Deze grote roofdieren hebben hun reukvermogen ontwikkeld om zelfs maar een enkele druppel bloed te detecteren die in 10 miljard druppels water drijft.

Hun neusgaten aan de onderkant van hun snuit hebben neuszakken gevuld met sensorische cellen. Deze zorgen voor de sterk ontwikkelde reuk van het dier.


Zie hier de 10 meest voorkomende vlinders in Nederland.


Kiwi

Kiwi
Kiwi

Deze unieke loopvogels uit Nieuw-Zeeland hebben een eigenaardig uitziende snavel. Deze snavel dient een speciaal doel. Hoewel ze geen geweldig gezichtsvermogen hebben, geeft de snavel van de kiwi ze een uitstekend reukvermogen.

Wetenschappers van Massey University hebben ook ontdekt dat hun snavels een sensoriek hebben waardoor ze prooien kunnen voelen die ondergronds bewegen. Het brein van de kiwi heeft ook delen die zijn toegewijd aan geur en deze is één van de grootste bij vogels. Het stelt hen in staat voedsel van ondergronds en in bossen en bladafval te vinden.


Dieren die het beste kunnen ruiken


Bloedhond

Bloedhond
Bloedhond

Ze hebben grote en zeer gevoelige geurmembranen die bestaan ​​uit ongeveer 230 miljoen geurreceptoren. Bloedhonden kunnen een geur volgen die meer dan 13 dagen oud is. Het is bekend dat ze zich meer dan 300 kilometer aan een geurspoor houden.

Ze spelen een belangrijke rol bij de wetshandhaving door de mogelijkheid om oude sporen op te vinden die honderden uren oud zijn.


Kalkoengier

Kalkoengier
Kalkoengier

Deze grote, kale vogels met boemerangvleugels volgen hun volgende maaltijd met behulp van hun reukvermogen. Ze hebben een duidelijk geprononceerde neusholte en een grote bulbus olfactorius. Deze is vier keer zo groot is als zwarte gieren, met twee keer zoveel mitraliscellen die informatie van reukreceptoren doorgeven aan de hersenen.

Ze kunnen dode dieren op meer dan anderhalve kilometer afstand opsporen. Ze kunnen de zwavelhoudende chemische verbindingen van boven in de lucht ruiken en rondcirkelen totdat ze de bron van de geur vinden.


Mannelijke zijdevlinder

Mannelijke zijdevlinder
Mannelijke zijdevlinder

Een mannelijke zijdevlinder heeft geen neus maar heeft prominente antennes die zijn geoptimaliseerd voor geurdetectie. Hun grote, uitgebreide, gevederde antennes zijn gevuld met geurreceptoren die hen in staat stellen een enkel feromoongeurdeeltje te detecteren van een vrouwtje meer dan elf kilometer verderop.

Ze gebruiken de antenne om zelfs van grote afstanden moleculen van vrouwelijke geslachtshormonen uit de lucht te ‘ruiken’.


Wist je dat: ook olifanten hebben stress als ze alleen zijn.


Basset Hound

Basset Hound
Basset Hound

Deze honden hebben net als de bloedhond een geweldig reukvermogen. Ze zijn klein en liggen laag op de grond waardoor ze goed aangepast zijn aan het volgen van sporen. Hun enorme oren vegen de grond en brengen de geur naar zijn neus.

De rimpelige huid rond het gezicht en de hals houdt de geur vast en helpt de geur dichtbij te houden terwijl de hond een spoor volgt.


Slangen

Black Mamba, dodelijkste slangen
Slangen

De Slangen hebben over het algemeen een sterk reukvermogen die ze gebruiken om hun slechte gezichtsvermogen en beperkt gehoor te compenseren. Hoewel ze ook geuren ruiken via hun neus, wordt dit gevoel versterkt door een paar organen op hun mond. Dit worden het Jacobson- of vomeronasale orgaan genoemd.

Als ze iets ruiken, bewegen ze met hun tong om de geur meer op te pikken. Hun gevorkte tongen hebben een paar tanden die geurmoleculen uit de lucht oppikken. De hersenen verwerken de geur snel om het spoor van de prooi te volgen.


Afrikaanse olifant

Afrikaanse olifant
Afrikaanse olifant

Een recente studie heeft uitgewezen dat de Afrikaanse olifant het sterkste reukvermogen heeft in het dierenrijk. Wetenschappers hebben ontdekt dat ze het grootste aantal genen (ongeveer 2.000) hebben die verband houden met het reukvermogen.

Dit is ongeveer vijf keer zoveel als bij mensen en twee keer zoveel als bij honden. Het is bekend dat de neusgaten van een olifant, die liggen aan het uiteinde van de lange slurf, waterbronnen detecteren tot op bijna 20 kilometer afstand.