10 Dun bevolktste landen ter wereld (en gebieden…)

0
Dun bevolktste landen ter wereld: Groenland
Dun bevolktste landen ter wereld: Groenland

Dun bevolktste landen ter wereld (en gebieden…)

Waar we het in Nederland met ruim 400 mensen op een vierkante kilometer moeten doen, zijn er landen en gebieden waar ze nog geen 0,5 men per km2 hebben wonen. Zie hier en lees hier meer over de de landen en gebieden waar het nog rustig toeven is.


Lees hier->>> meer over landen op deze website…


Top 10 – Dun bevolktste landen ter wereld (en gebieden…)


10. IJsland – 3,5 personen per vierkante kilometer

IJsland 's winters vanuit de ruimte
IJsland ’s winters vanuit de ruimte

Het eiland IJsland is geologisch zo’n 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanische activiteit in de Atlantische Oceaan. Het bleef echter lange tijd onbewoond. Volgens de overlevering was de Noor Ingólfur Arnarson, die in 874 arriveerde, de eerste permanente bewoner van IJsland.

Nadat het eiland sinds 930 als het IJslands Gemenebest enkele eeuwen onafhankelijk was geweest, viel het in de eeuwen daarna onder bestuur van achtereenvolgens het Koninkrijk Noorwegen, de Unie van Kalmar, Denemarken-Noorwegen en Denemarken. In de 19e eeuw groeide het nationaal bewustzijn, maar pas sinds 17 juni 1944 is IJsland geheel onafhankelijk. Het huidige IJsland is een parlementaire republiek naar Scandinavisch model. In 2007 en 2008 leidde het land de index van de menselijke ontwikkeling.


9. Australië – 3,25 mensen per vierkante kilometer

Australië
Australië

Het land Australië dankt zijn naam aan het vermeende continent terra australis incognita, onbekend zuidelijk land. Het is al enkele tienduizenden jaren bewoond voor het door Europeanen zou worden ingenomen.

Nadat Willem Jansz Australië in 1606 opmerkte, duurde het nog tot 1770 voor de oostkust in bezit werd genomen door de Britten,. Zij gebruikten het eiland in eerste instantie als strafkolonie. Van 1650 tot 1817 heette het hele continent Nieuw Holland. Alleen de namen Arnhemland, Nieuw-Zeeland en Tasmanië herinneren nog aan de Nederlandse ontdekkingsreizen in dit gebied.


8. Namibië – 2,97 mensen per vierkante kilometer

Kalahari in Namibië
Kalahari in Namibië

De eerste tekenen van leven in het hedendaagse Namibië-gebied dateren uit 27.000 voor Christus. Zo zijn er de rotstekeningen uit Twyfelfontein waarvan de eersten uit 300 voor Chr. dateren, die door de UNESCO als werelderfgoed beschouwd worden. Deze tekeningen zijn van de hand van de San of Bosjesmannen, die de oudste bekende bewoners van het land zijn en er nog steeds wonen.


7. Westelijke Sahara – 2,13 personen per vierkante kilometer

Bestuurlijke indeling van de Westelijke Sahara
Bestuurlijke indeling van de Westelijke Sahara

De Westelijke Sahara is een gebied in Noord-Afrika, ten zuidwesten van Marokko, ten westen van Algerije en ten noordwesten van Mauritanië. De Atlantische Oceaan ligt ten westen van de Westelijke Sahara en de Canarische Eilanden liggen ten noordwesten van de oceaankust van het gebied. De soevereiniteit over het gebied wordt betwist: zowel Marokko als de ADRS maken er aanspraak op. Het grootste gedeelte wordt door Marokko bestuurd.


6. Mongolië – 2,04 mensen per vierkante kilometer

Mongolië
Mongolië

Het land Mongolië grenst in het noorden aan de autonome republieken Altaj, Toeva en Boerjatië, alle lid van de Russische Federatie. Verder grenst het in het noorden nog aan de Kraj Transbaikal (Zabajkalski). In het zuiden grenst het land aan het autonome gewest Binnen-Mongolië, dat tot China behoort. Mongolië is sinds 1990 een democratie.


5. Tristan da Cunha – 1,18 personen per vierkante kilometer

Tristan da Cunha
Tristan da Cunha

Het eiland Tristan da Cunha is een afgelegen eiland van de archipel met dezelfde naam. Het eiland ligt in het zuiden van de Atlantische Oceaan ten zuidwesten van Kaapstad. Het maakt deel uit van Sint-Helena, Ascension en Tristan da Cunha, die samen een Brits overzees gebied vormen. Het vulkaaneiland is moeilijk toegankelijk door het feit dat het eiland een steile rotskust heeft van 600 meter hoog. Het is ook moeilijk bereikbaar. Dit komt door de afgelegen ligging: het noemt zich het meest afgelegen bewoonde eiland ter wereld.

Het eiland en de archipel als geheel herbergen enkele belangrijke kolonies zeevogels. Sommige soorten broeden nergens anders ter wereld, zoals de ernstig bedreigde tristanalbatros. Vanwege de unieke biologische rijkdom zijn de eilanden Gough en Inaccessible door de UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst.


4. Pitcairneilanden – 1,06 mensen per vierkante kilometer

Pitcairneilanden
Pitcairneilanden

De Pitcairneilanden zijn een groep van vijf eilanden halverwege Paaseiland en Tahiti waarvan alleen het hoofdeiland Pitcairn bewoond is. De eilanden vormen een overzees gebiedsdeel onder soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk.

De eilanden zijn voor het eerst bewoond rond 800 na Chr. In de 17de eeuw zijn de laatste bewoners gestorven door gebrek aan voedsel, vanwege ontbossing en erosie. De eilanden zijn vooral bekend door het feit dat in een periode in de 18de en 19de eeuw de enige inwoners opvarenden waren van HMAV Bounty die waren gaan muiten tegen hun gezagvoerder. Daarnaast zijn ze bekend, doordat door hun ligging en status als Brits overzees gebied, het altijd ergens dag is in het Britse rijk.

In 2015 werd het homohuwelijk in het land gelegaliseerd.


Top 3 – Dun bevolktste landen ter wereld (en gebieden…)


3. Falklandeilanden – 0,28 mensen per vierkante kilometer

Falklandeilanden
Falklandeilanden

De Falklandeilanden, in het Spaans de (Islas) Malvinas aangeduid, zijn een dunbevolkte eilandengroep in de zuidelijke Atlantische Oceaan of Argentijnse Zee, ten oosten van zuidelijk Argentinië. De eilanden vormen een Brits overzees gebiedsdeel.

Op 2 april 1982 vielen de Argentijnen de Falklandeilanden binnen. Op 21 mei 1982 landden de Britten bij de nederzetting Port San Carlos. 72 dagen later hadden de Britten de eilanden weer heroverd.
In totaal vonden 236 Britten en 655 Argentijnen de dood.


2. Spitsbergen en Jan Mayen – 0,04 mensen per vierkante kilometer

Spitsbergen en Jan Mayen
Spitsbergen en Jan Mayen

De Spitsbergen en Jan Mayen is een statistische benoeming in ISO 3166-1 van de twee delen van het koninkrijk Noorwegen. Ze zijn gelegen in de Noordelijke IJszee onder twee afzonderlijke rechtsgebieden: Spitsbergen en Jan Mayen. Hoewel de twee worden gecombineerd voor de toepassing van de ISO-categorie, zijn ze administratief niet verbonden.

Terwijl de arctische archipel van Spitsbergen onder de volledige soevereiniteit van Noorwegen staat, heeft het een speciale status erkend door het Spitsbergenverdrag. Dit heeft als gevolg bepaalde verplichtingen en een aantal verschillen in bestuur en de internationale overeenkomsten door de Noorse regering. Zo valt bijvoorbeeld Spitsbergen niet onder de Verdragen van Schengen, terwijl dit wel geldt voor de rest van Noorwegen (waaronder Jan Mayen). Immigranten mogen ook werken en wonen in Spitsbergen zonder visum. Spitsbergen wordt bestuurd door een gouverneur die rapporteert aan de Noorse minister van Justitie.

Het afgelegen eiland Jan Mayen is geïntegreerd in het territorium van Noorwegen, en het heeft geen enkele van de speciale eigenschappen die op Spitsbergen van toepassing zijn. Daarom heeft Jan Mayen geen directe geografische (de twee gebieden liggen ongeveer 1000 km van elkaar) of anderszins administratieve verbinding met Spitsbergen.


1. Groenland – 0,03 mensen per vierkante kilometer

Dun bevolktste landen ter wereld: Groenland
Dun bevolktste landen ter wereld: Groenland

Hoewel het geografisch een deel is van het continent Noord-Amerika, is Groenland politiek en cultureel verbonden met Europa. Dit vanwege de historische banden met Denemarken en Noorwegen. Het land is, op een aantal kleinere eilanden na, nagenoeg volledig één groot eiland dat ook Groenland heet.

Het ijs op Groenland is kort na het jaar 2000 steeds sneller gaan smelten, waardoor de zeespiegel jaarlijks met ongeveer 0,8 millimeter stijgt. Tijdens de hittegolf van juli 2019 steeg de zeespiegel 0,5 millimeter als gevolg van het smelten van ijs op Groenland. Als al het ijs op Groenland smelt, dan zal de zeespiegel met ongeveer zeven meter stijgen waardoor vrijwel alle kuststeden in de wereld zullen overstromen.

Website: www.visitgreenland.com


Top 10 – Dun bevolktste landen ter wereld (en gebieden…)

  1. Groenland – 0,03 mensen per vierkante kilometer
  2. Spitsbergen en Jan Mayen – 0,04 mensen per vierkante kilometer
  3. Falklandeilanden – 0,28 mensen per vierkante kilometer
  4. Pitcairneilanden – 1,06 mensen per vierkante kilometer
  5. Tristan da Cunha – 1,18 personen per vierkante kilometer
  6. Mongolië – 2,04 mensen per vierkante kilometer
  7. Westelijke Sahara – 2,13 personen per vierkante kilometer
  8. Namibië – 2,97 mensen per vierkante kilometer
  9. Australië – 3,25 mensen per vierkante kilometer
  10. IJsland – 3,5 personen per vierkante kilometer