10 eigenschappen die laten zien dat je intelligent bent

10 eigenschappen die laten zien dat je intelligent bent
10 eigenschappen die laten zien dat je intelligent bent

10 eigenschappen die laten zien dat je intelligent bent

Awdhesh Singh is auteur van boeken over intelligentie en leiderschap. Aan hem is gevraagd om uiteen te zetten wanneer je ‘echt intelligent’ bent. Hij kwam met 10 eigenschappen die uitmaken of je wat slimmer bent dan de anderen om je heen. Lees meer…


Lees hier->>> meer over intelligentie op deze website…


De meesten van ons denken dat we intelligent zijn. We willen ook graag geloven dat we intelligenter zijn dan anderen. Het probleem is dat anderen ook zo denken. Dit geeft vreemde situaties omdat:

  1. als we geloven dat we intelligenter zijn dan de ander, luisteren we niet naar hun advies en daarmee missen we nogal wat;
  2. wanneer we denken dat de ander minder intelligent is, voelen we ons gefrustreerd als ze niet naar ons luisteren.

10 eigenschappen die laten zien dat je intelligent bent


1. Kun je problemen oplossen?

Intelligente mensen zijn goed in het oplossen van echte problemen. Dit zijn de problemen waar geen handboeken voor bestaan, maar een beroep doen op intelligentie. Je moet in staat zijn om brokstukken kennis en informatie te combineren tot een nieuwe oplossing voor het geschetste probleem.


2. Kies je de juiste mensen om je heen?

Je kunt niet alles zelf weten en daarmee dus ook niet alle problemen oplossen. Dit inzicht maakt dat je de juiste mensen om je heen uitzoekt die lacunes in jouw kennis opvullen.


3. Ben je succesvol in het bereiken van je doelen?

Normale mensen worden gedreven door de motivatie van anderen en kleine leugentjes als: ‘niets is onmogelijk’, ‘je kunt alles in je leven bereiken’ en ‘positiviteit brengt je overal’. Als je beschikt over enige intelligentie weet je dat het voorgaande niet het geval is.

Je weet namelijk precies waar je goed in bent en waar niet in. Je stelt daarom alleen doelen die binnen je bereik liggen. Daarmee is je kans op succes redelijk hoog. Ook als je faalt ben je in staat om ervan te leren.


4. Ben je creatief?

Intelligentie is onmogelijk zonder creativiteit. Creativiteit zorgt er ook voor dat je niet tweemaal dezelfde fout hoeft te maken.

Om met Thomas A. Edison te spreken: ‘Ik heb niet gefaald. Ik heb 10.000 manieren gevonden die niet werken’. Het gaat erom om nu juist die 10.000 nieuwe manieren te bedenken.


Wist je dat creativiteit je een goed gevoel geeft…


5. Ben je gelukkig?

Ben je niet gelukkig, dan ben je niet intelligent. Het eerste en hoogste doel in ons leven is om gelukkig te zijn. Je moet weten wat je gelukkig maakt en hoe je dit geluk kunt bereiken voor jezelf en anderen.

Als je gefrustreerd bent, dan begrijp je jezelf en de wereld niet. Hoe kun je jezelf dan nog intelligent noemen?


6. Kan je omgaan met kennis?

Intelligente mensen hoeven geen grote geleerden te zijn. Ze verspillen hun tijd niet om iets te leren wat ze nooit zullen gebruiken. Ze leren van iedereen en kunnen de opgedane kennis in verschillende domeinen gebruiken.

Intelligente mensen zijn geen expert in een bepaald domein, maar zien eenheid in diversiteit. Albert Einstein: ‘Alle religies, kunsten en wetenschappen zijn takken van dezelfde boom.’

Als je kennis van bijvoorbeeld kunst, cultuur en wetenschap kunt combineren tot iets nieuws, ben je intelligent. Het gaat om het leggen van verbanden tussen ongelijksoortige grootheden.


7. Kun je werken met mensen die slimmer zijn dan jij?

Wanneer je slimmere en succesvollere mensen ontmoet, voel je je niet minderwaardig. Je weet juist hun sterke kanten te benutten om te leren en je eigen doelen te bereiken.


8. Kun je het gedrag van mensen voorspellen?

Je kent jezelf, maar je kent ook de ander. Je wordt niet of nauwelijks verrast door het gedrag van anderen.

Je bent daarmee ook bijna nooit teleurgesteld in anderen omdat je realistische verwachtingen hebt. Normale mensen zijn daarom juist vaak wel teleurgesteld en boos op de ander.


9. Kun je de toekomst voorspellen?

Veel mensen vinden de toekomst onvoorspelbaar. Als je wat intelligenter bent weet je beter wat de toekomst voor je in het verschiet heeft omdat je dit beter kunt inschatten.

Je bent daarom ook altijd klaar voor de toekomst. Zo heb je je eigen toekomst ook beter in de hand en je kunt deze, binnen marges, ook beter zelf bepalen.


10. Je weet problemen te voorkomen

Normale mensen zijn continu bezig met het oplossen van problemen als die opdoemen. Als je een beetje intelligent bent weet je heel veel problemen te voorkomen. Je weet namelijk hoe het zit met oorzaak, gevolg en effect.

Door in te spelen op oorzaken voorkom je het probleem. Albert Einstein: ‘Intellectuelen lossen problemen op, genie├źn voorkomen ze.’