10 Gevaarlijkste insecten ter wereld – een overzicht

0
Gevaarlijkste insecten ter wereld
Gevaarlijkste insecten ter wereld

Gevaarlijkste insecten ter wereld

Voor welke soort moet je het bangst zijn? Er zijn veel insectensteken mogelijk en sommigen met de dood tot gevolg. Hier is de lijst met 10 gevaarlijkste insecten ter wereld.


Lees hier ->>> meer over dieren in deze wereld.


Top 10 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


10. Kogelmier

Kogelmier
Kogelmier

De kogelmier is de grootste van alle mieren ter wereld. Ze komen vooral voor in regenwouden van Nicaragua en Paraguay. Na de beet zou het slachtoffer het gevoel hebben te worden neergeschoten, vandaar kogel. In feite is de steek van een kogelmier 30 keer pijnlijker dan die van een wesp of een honingbij.

Elke kogelmierenkolonies bevatten honderden leden. Ze maken meestal een nest aan de voet van grote bomen. Kogelmieren geven ook een onaangename geur af zodra ze een roofdier hebben gevonden. Als die truc de roofdieren niet zou verdrijven, vallen ze aan!


9. Horzels

Horzel
Horzel

De volwassen dieren leven niet lang en eten ook niet. De larven echter leven parasitair in zoogdieren, zoals geiten, paarden en kamelen. Als ze volgroeid zijn, worden ze uitgeniesd, maar ze kunnen zich ook door de huid naar buiten vreten en zich dan in de grond verpoppen.

Horzels zijn schadelijk doordat de larven parasiteren in levende dieren. De enige soort die op de mens parasiteert is Dermatobia hominis. Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen.

Patiënten kunnen de beweging van de larven onder hun huid voelen. Zodra de ontwikkeling van de larven voltooid is, verlaten ze het lichaam.


Zie hier de top 10 meest voorkomende insecten in huis.


8. Vlooien

Vlo
Vlooien zijn externe parasieten die bloed zuigen uit mensen, vogels, reptielen en dieren. De vlooien kunnen jeukende plekken op de huid van gastheren veroorzaken. Vlooien hebben slechts een grootte van de punt van een pen en planten zich zeer snel voort. Elke vrouwelijke vlo legt 2.000 eieren tijdens hun leven.

Er zijn 2.000 bekende soorten vlooien in de wereld. Jonge vlooien kunnen het bloedvolume consumeren dat meer dan 15 keer hun lichaamsgewicht bedraagt. De vlooienbeten op het menselijk lichaam resulteren in rode bultjes. Ze worden vaak aangetroffen rond de taille, knieën en ellebogen. De vlooienbeet jeukt erg en kan ook tot infectie leiden.


7. Vuurmieren

Vuurmieren
Vuurmieren

Er zijn 285 verschillende soorten vuurmieren in de wereld. Eenmaal gestoord, zullen ze de indringer herhaaldelijk proberen te steken. De steek van de vuurmier is ook erg pijnlijk. Een witte puist veroorzaakt door deze beestjes duurt weken. Hun gif kan ook verschillende huidproblemen veroorzaken. Vuurmieren vallen meestal aan in de groep die tien tot honderden mieren bevat.


6. Roofwantsen

Roofwantsen
Roofwantsen

De roofwantsen groeien op door het bloed van gewervelde dieren te zuigen. Ze brengen ook een parasiet over die Trypanosoma cruzi wordt genoemd. Roofwantsen doden jaarlijks 12.000 mensen.


Top 5 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


5. Japanse reuzenhoornaar

Japanse reuzenhoornaar
Japanse reuzenhoornaar

De Japanse reuzenhoornaar is de grootste soort horzel ter wereld. Het is een insect dat meer dan 4 cm lang kan worden, met een spanwijdte van meer dan 6 cm. Elk jaar worden tot 40 doden geregistreerd door de steek van de Japanse horzel. Het gif van de Japanse horzel veroorzaakt binnen korte tijd een allergische reactie en lost weefselop. Het herhaalde steken van de groep Japanse reuzenhoornaars kan ook de dood tot gevolg hebben.

Ze zijn erg agressief en onverschrokken. Elke kolonie heeft maximaal 700 leden. Ze voeden zich voor een aanzienlijk deel met honingbijenlarven. Ze hebben de kracht om tot wel 40 honingbijen in een minuut af te maken.


4. Tseetseevliegen

Tseetseevlieg
Tseetseevlieg

De Tseetseevliegen zijn een dodelijkste bijtende insecten afkomstig uit Afrika. Ze voeden zich voornamelijk met het bloed van gewervelde dieren. De extreem gevaarlijke insecten injecteren krachtig gif. Geschat wordt dat ongeveer een half miljoen mensen het leven laten door de aanval van tseetseevliegen in Afrika. In het vroege stadium zou het gif van tseetseevliegen slaapziekte veroorzaken bij het slachtoffer, maar het kan tot dodelijke afloop hebben zonder de juiste behandeling.


Top 3 – Gevaarlijkste insecten ter wereld


3. Geafrikaniseerde honingbij

Geafrikaniseerde honingbij
Geafrikaniseerde honingbij

De Afrikaanse honingbijen zijn zeer agressieve en dominante insecten. De groep dodelijke bijen volgt het slachtoffer meer dan 1,5 kilometer. Ze vallen aan in een grote groep en steken de prooi helemaal lek.

Deze dodelijke bijen richten zich voornamelijk op het gezicht en de ogen van mensen. Hun gif is niet zo gevaarlijk, maar een aanval door een groep dodelijke bijen kan zeker wel de dood tot gevolg hebben. Ze leven in grote kolonies met meer dan 80.000 leden. Zodra ze verstoord raken, worden de bijen de komende 24 uur gewaarschuwd en vallen ze alle dieren of mensen aan die binnen hun bereik komen.


2. Dorylus of siafu

Dorylus of siafu
Dorylus of siafu

Elke kolonie van deze mieren heeft tot 22 miljoen leden. Zelfs olifanten rennen weg voor de groepsaanval van mieren. Ze proberen elk dier dat op hun pad komt af te maken. Ze doden doorgaans duizenden verschillende dieren binnen een enkele aanval. De mieren maken wonden bij dieren en mensen met behulp van hun sterke onderkaken. Ze plunderen ook nesten van andere insecten voor voedsel en doden ze.


1. Muggen

Gevaarlijkste insecten ter wereld
Mug: gevaarlijkste insecten ter wereld

Muggen zijn de gevaarlijkste insecten op aarde. Dit dodelijkste insect veroorzaakt elk jaar één miljoen doden door de overdracht van dodelijke malaria. Muggen dragen malariakiemen van de ene plaats naar de andere, en ze verspreiden ziektekiemen in het bloed van het slachtoffer door te bijten. De WHO schatte dat er in elke 30 seconden een kind sterft als gevolg van malaria en dat elk jaar 500 miljoen gevallen van malaria worden gemeld.

Naast malaria verspreiden muggen ook dengue, gele koorts, encefalitis en het West-Nijlvirus.