10 grootse goudmijnen ter wereld

0
10 grootse goudmijnen ter wereld
10 grootse goudmijnen ter wereld

Grootse goudmijnen ter wereld

Er is en blijft goud nodig op deze wereld. Zo gebruiken we het onder andere voor onze tanden, in de ruimtevaart en om in te beleggen. Zie hier waar we het meeste goud vandaan halen op deze wereld.


Lees hier ->>> meer over economie op deze website.


Top 10 -Grootse goudmijnen ter wereld


10. Cortez-goudmijn – 8,7 miljoen ounces

De goudmijn van Cortez, 100 km ten zuidwesten van Elko, in Lander County, Nevada, VS, is eigendom van en wordt beheerd door Barrick Gold.

De productie vanuit Cortez startte in 1969. De mijn maakt gebruik van zowel dagbouw als ondergrondse mijnbouwmethoden.


9. Pueblo Viejo-goudmijn – 10,92 miljoen ounces

De Pueblo Viejo-mijn, ligt 100 km ten noordwesten van Santo Domingo in de Dominicaanse Republiek. De mijn is eigendom van Pueblo Viejo Dominicana Corporation (PVDC), een joint venture tussen Barrick Gold (60%) en Newmont Goldcorp (40%) .

De dagbouwmijn exploiteert goudbronnen uit twee grote oxideafzettingen, namelijk Monte Negro en Moore, evenals uit drie andere kleine afzettingen.


8. Mponeng-goudmijn – 11,65 miljoen ounces

De goudmijn van Mponeng, ligt nabij de stad Carletonville, Zuid-Afrika, is eigendom van AngloGold Ashanti. De ondergrondse goudmijn is momenteel ook de diepste mijn ter wereld met een diepte van meer dan 4 km onder de oppervlakte.


7. Boddington-goudmijn – 12,35 miljoen ounces

De door Newmont geëxploiteerde goudmijn in Boddington, gelegen nabij Boddington, West-Australië, startte voor het eerst met open-pit-activiteiten in 1987 door de ondiepe oxide-ertsen tot 70 meter diep onder het oppervlak te extraheren. Het werd in 2001 onder toezicht gesteld.

De commerciële productie van de goudmijn in Boddington is in 2009 opnieuw opgestart, met een verwachte levensduur van maximaal 20 jaar.

Newmont investeerde in 2015 ongeveer $ 500 miljoen in een aanzienlijke uitbreiding van de zuidelijke put van de mijn, die naar verwachting de levensduur van de mijn zal verlengen tot 2025.


6. Carlin Trend goudmijn – 12,46 miljoen ounces

De Carlin Trend-goudmijn, geëxploiteerd door Newmont in Nevada, VS, heeft waarschijnlijke een goudreserve van miljoen ounces.

Newmont begon in 1965 met dagbouw in Carlin, terwijl ondergrondse mijnbouw in 1994 is gestart.


Top 5 -Grootse goudmijnen ter wereld


5. Norte Abierto-goudmijn – 23,2 miljoen ounces

De Norte Abierto-goudmijn, waarvan de productie nog moet beginnen, bevindt zich in de regio Atacama in Chili. Norte Abierto, een 50:50 joint venture tussen Barrick Gold en Newmont Goldcorp, ontwikkelt de mijn.

Twee afzettingen genaamd Cerro Casale en Caspiche die zich op een afstand van 12 km van elkaar bevinden, in de Maricunga Gold Belt in het noorden van Chili, zullen als onderdeel van het project worden gedolven.


4. Lihir-goudmijn – 24 miljoen ounces

De goudmijn van Lihir, 900 km ten noordoosten van Port Moresby in de provincie Nieuw-Ierland van Papoea-Nieuw-Guinea, is in productie sinds 1997. Het is eigendom van en in beheer door Lihir Gold Limited. Newcrest Mining bezit en exploiteert momenteel de goudmijn van Lihir.


Top 3 -Grootse goudmijnen ter wereld


3. Olimpiada-goudmijn – 26 miljoen ounces

De goudmijn van Olimpiada, ligt in de regio Krasnoyarsk in Oost-Siberië, Rusland. Deze mijn is eigendom van Polyus Gold.

De eerste productie in de goudmijn van Olimpiada vond plaats in 1996. De mijn produceerde 1,3 Moz goud in 2018. In januari 2019 werd de mijn overgeschakeld naar autonome machinebediening.


2. Goudmijn van Grasberg – 30,2 miljoen ounces

De goudmijn van Grasberg in de provincie Papoea in Indonesië werd ontdekt in 1988. De mijnbouwoperatie van Grasberg bestaat uit de dagbouw van Grasberg en vier ondergrondse mijnen, namelijk DOZ, DMLZ, Big Gossan en Grasberg Block Cave (GBC). Het bevat ook een onontwikkeld ertslichaam genaamd Kucing Liar.

Freeport Indonesia (PTFI) is beheerder van deze mijn. Het is een dochteronderneming van Freeport-McMoRan Copper & Gold (FCX). PTFI bezit 90,64% van de mijnbouwactiviteiten van Grasberg, terwijl de rest (9,36%) in handen is van de regering van Indonesië.


1. South Deep goudmijn – 32,8 miljoen ounces

South Deep goudmijn is de grootste goudmijn ter wereld, gemeten naar reserves. Gelegen 45 km ten zuidwesten van Johannesburg in het Witwatersrand Basin, Zuid-Afrika, is South Deep ook de zevende diepste mijn ter wereld, met een mijndiepte tot 2.998 m onder het oppervlak.

South Deep stond tot 2000 bekend onder de naam Western Areas Gold Mine. Mijnbouwactiviteiten op de site werden gestart in 1961. Goldfields is de eigenaar en exploitant van de South Deep-goudmijn in 2006. De ondergrondse goudmijnheeft twee schachtsystemen, bekend als het South Shaft-complex en het Twin Shaft-complex.

De levensduur van South Deep zal naar verwachting is verlengd tot 2092.