10 Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021 – Een overzicht

0
Erasmus MC: Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021
Erasmus MC: Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021

Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021

Waar staan de grootste ziekenfabrieken in ons land? Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Top 10 – Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021


10. Radboudumc in Nijmegen: 953 bedden

Het Radboudumc of voluit Radboud universitair medisch centrum is een academisch ziekenhuis in Nijmegen. De geschiedenis van het Radboudumc gaat terug tot 1905. Toen ontstond de Radboud Stichting, die zich sterk maakte voor de oprichting van een katholieke universiteit in Nederland. Dat gebeurde in 1923.

De Katholieke Universiteit Nijmegen startte met drie faculteiten: godgeleerdheid, letteren en rechten. De medische faculteit kwam daar in 1951 bij. Vijf jaar later opende de Radboud Stichting het academisch ziekenhuis in Nijmegen: het Sint Radboud Ziekenhuis. Hier volgden de studenten van de medische faculteit praktijkonderwijs.


9. Rijnstate in Arnhem en omgeving: 955 bedden

De Rijnstate is een algemeen ziekenhuis in midden Gelderland. De hoofdvestiging van het ziekenhuis bevindt zich in Arnhem-Noord. In Velp, Zevenaar en Arnhem-Zuid bevinden zich nevenlocaties. Er werken bijna 5.000 mensen, verdeeld over vier locaties. Het heeft een verzorgingsgebied van zo’n 450.000 inwoners. Het ziekenhuis heeft een opleidingsstatus voor 21 medisch-specialistische opleidingen en voor klinische chemie, klinische farmacie, spoedeisende geneeskunde en klinische psychologie.


8. Isala, Zwolle in 994 bedden

De oude Latijnse naam voor IJssel, Isala, is een ziekenhuisgroep in het IJsselland en bestaat uit twee ziekenhuizen. De grootste staat in Zwolle en een kleinere in Meppel. Isala ontstond in de vroege 21e eeuw als een fusie verschillende ziekenhuizen in de regio.


7. Academisch Medisch Centrum, Amsterdam in 1002 bedden

Het gebouw van het AMC huisvest patiëntenzorg, (medisch) onderzoek en onderwijs in één gebouw. Dit is in de internationale ziekenhuiswereld ongebruikelijk. Er werken zo’n 6.000 mensen.


6. Universitair Medisch Centrum Utrecht, Utrecht in 1042 bedden

Het UMC Utrecht is het academisch ziekenhuis dat verbonden is aan de Universiteit Utrecht. Het is in 1999 ontstaan uit de samenvoeging van de onderdelen Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ), het Ooglijdersgasthuis (OLGH), de Bijzondere Tandheelkunde van de faculteit Tandheelkunde en de Medische faculteit van de Universiteit Utrecht (MFU).


Top 5 – Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021


5. Medisch Spectrum Twente, Enschede in 1070 bedden

Het Medisch Spectrum Twente (MST) is een Nederlands ziekenhuis met de hoofdvestiging in Enschede. De organisatie behoort tot de grootste niet-academische ziekenhuizen van Nederland. Het verzorgingsgebied telt circa 264.000 inwoners.


4. Ziekenhuisgroep Twente, Almelo/Hengelo in 1085 bedden

De Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) exploiteert twee algemene ziekenhuizen in Twente, ZGT Almelo en ZGT Hengelo. De groep is in 1998 ontstaan uit een fusie tussen het Twenteborg Ziekenhuis in Almelo en Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo. Het verzorgingsgebied beslaat circa 300.000 inwoners.


Top 3 – Grootste ziekenhuizen van Nederland 2021


3. St. Antonius Ziekenhuis, Utrecht en omgeving in 1102 bedden

Het St. Antonius Ziekenhuis is een ziekenhuis met vestigingen in Utrecht Leidsche Rijn en Overvecht, Nieuwegein, Woerden, Houten, Mijdrecht, De Meern en Tiel. Het ziekenhuis is in 1910 door de toenmalige aartsbisschop van Utrecht Van de Wetering opgericht. Het ziekenhuis verhuisde in 1983 naar Nieuwegein. In 1910 heette het nog het “St. Antonius Gasthuis”, het telde 150 bedden.


2. Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen in 1339 bedden

De drie kerntaken van het Universitair Medisch Centrum Groningen zijn gezondheidszorg, onderwijs en onderzoek. Vanaf 1614 werd het mogelijk om in Groningen medisch onderwijs te volgen op de voorloper van de Rijksuniversiteit Groningen. Er was toen echter wel een duidelijk verschil tussen de academici en de chirurgen. De academici wilden zich niet verlagen tot de bloederige dingen in de praktijk. En als een behandeling zou falen zou hun reputatie ook nog eens onderuitgaan. De academici werden daarom ook meer gezien als filosofen.


1. Erasmus MC, Rotterdam in 1350 bedden

Het Erasmus MC is een universitair medisch centrum in Rotterdam. Het is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het ziekenhuis is qua omzet het grootste van de zeven universitair-medische centra van Nederland. De geschiedenis van het Erasmus MC gaat terug tot het gemeentelijke Coolsingelziekenhuis.  Dit is gebouwd in de periode 1839 – 1848 naar een ontwerp van stadsarchitect Willem Nicolaas Rose.

Er werken zo’n 11.000 medewerkers en bijna 750 medisch specialisten. Zo’n 3500 studenten geneeskunde worden in het Erasmus MC opgeleid.