, , , , , ,

10 meest bekende schilderijen van Picasso

10 meest bekende schilderijen van Picasso

10 meest bekende schilderijen van Picasso

Picasso was kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist. Hij was een van de bekendste Spaanse kunstschilders. Zie hier zijn 10 topstukken.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…


10 meest bekende schilderijen van Picasso


Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso

(Málaga, 25 oktober 1881 – Mougins, 8 april 1973)

Vrouwen

Picasso had gedurende zijn leven relaties met meerdere vrouwen, die hij vaak gebruikte als schildersmodel: Fernande Olivier, Éva Gouel (ook wel bekend onder de naam Marcelle Humbert), de Russische balletdanseres Olga Khokhlova, Marie-Thérèse Walter, de fotografe Dora Maar, Françoise Gilot en Jacqueline Roque. Telkens wanneer hij opnieuw verliefd werd, werd dit in zijn werk duidelijk door een wisseling van stijlen.

Werken

Zijn bekendste schilderij is Guernica, een weergave van een Duits bombardement op deze stad in 1937, tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Dit schilderij hangt in het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía in Madrid.

Een ander bekend schilderij is Les Demoiselles d’Avignon uit 1907, dat door veel kunsthistorici gezien wordt als het beginpunt van de schilderkunst van de 20e eeuw. Het werk bevindt zich in het Museum of Modern Art (MOMA) in New York.

Picasso heeft veel werken gemaakt met de vrouw als thema. Een bekend schilderij is The Weeping Woman uit 1937, waarvoor Picasso’s geliefde Dora Maar model stond.

 


10. Les Saltimbanques – 1905

PabloPicasso - Les Saltimbanques (1905)

PabloPicasso – Les Saltimbanques (1905)

Les Saltimbanques werd geschilderd in de periode van eind 1904 tot begin 1906 toen Picasso thema’s verkende met behulp van de saltimbanque. Picasso woonde namelijk vaak de Cirque Médrano in Montmartre bij.


9. Ma Jolie (1912)

Pablo Picasso - Ma Jolie (1912)

Pablo Picasso – Ma Jolie (1912)

Ma jolie (mijn mooie meisje) was het refrein van een populair liedje dat werd uitgevoerd in een Parijse muziekhal die Picasso bezocht. De kunstenaar suggereert deze muzikale associatie door een g-sleutel en de muzikanten in de buurt van de gestencilde letters te plaatsen. Ma jolie was ook de bijnaam van Picasso voor zijn geliefde Marcelle Humbert, wiens figuur hij losjes opbouwde met behulp van de kenmerkende vlakken van het kubisme.


8. La Vie – 1903

Pablo Picasso - La Vie (1903)

Pablo Picasso – La Vie (1903)

Op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs hing van de negentienjarige Picasso een schilderij genaamd: De laatste ogenblikken. Van dit schilderij is alleen nog een voorstudie over: Priester bezoekt stervende man uit 1899. Genoemd schilderij is de ondergrond voor het hier besproken schilderij: La vie (Het leven)!

In een voorstudie uit 1903, dat zich in het Picasso museum in Parijs bevindt, tekent hij zichzelf met Germaine Gargallo, de vrouw die zijn vriend Carlos Casagemas had afgewezen met een doek op de achtergrond met een elkaar omhelzend paar.

Op dit schilderij echter schildert hij naast Germaine zijn vriend Carlos Casagemas, die op haar geschoten had en zelfmoord had gepleegd in 1901. Ook wijst Carlos met een vinger van zijn linkerhand naar de vrouw met het kind; voor Carlos een onbereikbaar doel, omdat hij impotent bleek te zijn.

De vinger doet denken aan de plafondschildering van Michelangelo, waarin Adam van God het leven krijgt; echter, die vinger wijst naar omlaag, terwijl deze omhoog wijst. Tussen Carlos en de moeder met kind staat een schildering met een ineengedoken vrouw, die veel lijkt op de vrouw (geheel links) afgebeeld op een schilderij van Paul Gauguin met de titel Waar komen wij vandaan? Wie zijn wij? Waar gaan wij heen?.


Zie hier de top 10 beste films over schilders.


7. Girl Before A Mirror – 1932

Pablo Picasso - Girl Before A Mirror (1932)

Pablo Picasso – Girl Before A Mirror (1932)

Marie-Thérèse Walter, een van Picasso’s muzen en minnaressen, is het onderwerp van dit schilderij. In de jaren dertig van de vorige eeuw werd ze zijn favoriete onderwerp voor hem. De spiegel en het gereflecteerde onderwerp suggereren een mogelijkheid voor een eigen kijk op haarzelf.


6. Musiciens aux masques – 1921

Pablo Picasso - Musiciens aux masques (1921)

Pablo Picasso – Musiciens aux masques (1921)

Musiciens aux masques is de titel van twee vergelijkbare collage- en olieverfschilderijen. Ze werden beide voltooid in 1921 in Fontainebleau,  nabij Parijs, Frankrijk.

De schilderijen illustreren de synthetische kubistische stijl; de vlakke vlakken van kleur en “ingewikkelde puzzelachtige samenstelling”, in navolging van de rangschikking van uitgesneden papier waarmee de stijl is ontstaan.

Deze schilderijen vertegenwoordigen elk kleurrijk drie muzikanten die maskers dragen in de traditie van het populaire Italiaanse theater Commedia dell’arte.


5. Le Rêve – 1932

Le Rêve - Pablo Picasso (1932)

Le Rêve – Pablo Picasso (1932)

Het schilderij Le Rêve behoort tot de periode van vervormde afbeeldingen van Picasso, met zijn versimpelde contouren en contrasterende kleuren die lijken op het vroege fauvisme.

De erotische inhoud van het schilderij is herhaaldelijk opgemerkt, door critici die erop wijzen dat Picasso een penis in erectie heeft geschilderd, vermoedelijk de zijne symboliserend, in het omgekeerde gezicht van zijn model.


4. Le Vieux Guitariste aveugle – 1903 / 1904

Pablo Picasso - Le Vieux Guitariste aveugle (1903)

Pablo Picasso – Le Vieux Guitariste aveugle (1903)

De oude gitarist beeldt een oude, blinde, afgetobde man af met versleten kleding die gebogen over zijn gitaar staat en speelt in de straten van Barcelona, ​​Spanje. Het is te zien in het Art Institute of Chicago als onderdeel van de Helen Birch Bartlett Memorial Collection.

Ten tijde van het schilderen van Le Vieux Guitariste aveugle waren het modernisme, het impressionisme, het post-impressionisme en het symbolisme samengevoegd en ontstond een beweging, het expressionisme. Een stijl die Picasso sterk beïnvloedde.

Bovendien beïnvloedden El Greco, de armoede van Picasso en de zelfmoord van een goede vriend de stijl van Picasso in die tijd, die bekend werd als zijn Blauwe Periode. Verschillende röntgenfoto’s, infraroodbeelden en onderzoeken onthulden drie verschillende figuren verborgen achter de oude gitarist.


3. Femme en pleurs – 1937

Pablo Picasso - Femme en pleurs (1937)

Pablo Picasso – Femme en pleurs (1937)

De vrouw op de afbeelding is Dora Maar. Zij was de minnares van Picasso van 1936 tot 1944. In de loop van hun relatie schilderde Picasso haar in een aantal gedaantes, sommige realistisch, sommige goedaardig, anderen gemarteld of bedreigend.


2. Les Demoiselles d’Avignon – 1907

Pablo Picasso - Les Demoiselles d Avignon (1907)

Pablo Picasso – Les Demoiselles d Avignon (1907)

Het doek Les Demoiselles d’Avignon toont vijf prostituees die de kijker aanstaren. Opvallend is dat de dames er weinig aantrekkelijk uitzien (evenals het fruit op de voorgrond) en nogal vreemde lichamen hebben.

Enkele van de vrouwen zijn gebaseerd op prehistorische Iberische beelden of Afrikaanse maskers. Picasso zag deze maskers in Parijs bij bezoeken aan het Musée national des Arts d’Afrique et d’Océanie. Afrikaanse kunst werd bovendien al als inspiratie gebruikt door Paul Gauguin en Henri Rousseau, twee kunstenaars die door Picasso bewonderd werden.


1. Guernica – 1937

Pablo Picasso - Guernica (1937)

Pablo Picasso – Guernica (1937)

Het schilderij laat de stad Guernica zien tijdens het bombardement op 26 april 1937 door het Duitse Condorlegioen van de Luftwaffe en Italiaanse bommenwerpers.

Het was het eerste terreurbombardement in Europa, zoals later zouden volgen (waaronder Rotterdam, Coventry en Dresden). Over het exacte aantal dodelijke slachtoffers wordt tot op de dag van vandaag door historici getwist. Guernica werd grotendeels vernield.

Pablo Picasso wilde met het schilderij de chaos tijdens een bombardement laten voelen als je naar het schilderij kijkt. Ook de achtergrond is door elkaar, er is geen verschil tussen binnen en buiten.

De mensen rennen in paniek uit hun huizen. Er is veel tegelijk te zien op het schilderij, bijvoorbeeld een paard dat in paniek een huis binnenstormt. Rechts valt iemand van het brandende dak. Een moeder huilt om haar dode kind.

Het schilderij is in lijnen en vlakken in zwart, wit en grijs geschilderd om de oorlog uit te drukken. Het is geen realistisch schilderij. Pablo Picasso probeerde het gevoel tijdens het bombardement over te brengen, niet zoals het eruitzag.

Vooraan op het schilderij is een man met een afgebroken zwaard afgebeeld, een symbool voor een gesneuvelde soldaat. Het paard drukt de angst uit en is het symbool voor de onschuldige slachtoffers in de oorlog. De moeder met het dode kind symboliseert het verdriet om de gesneuvelden.

De lamp op het schilderij staat symbool voor de explosies en het bombardement in Guernica.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie