10 Meest geproduceerde vliegtuigen aller tijden – een overzicht

Meest geproduceerde vliegtuigen aller tijden
Cessna 172

Meest geproduceerde vliegtuigen aller tijden

Zie hier de meest populaire vliegtuigen waarvan er 10-duizenden zijn gemaakt. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over vliegtuigen op deze website.


Top 10 – Meest geproduceerde vliegtuigen aller tijden


10. Polikarpov Po-2 – tussen de 20.000 en 30.000 geproduceerd

Polikarpov Po-2
Polikarpov Po-2

De Polikarpow Po-2 is een in de Sovjet-Unie gebouwde dubbeldekker en zijn tussen 1928 en 1952 gemaakt.

De toestellen zijn gebruikt om mee te bombarderen. Militaire troepen zoals de Nachtheksen gebruikten deze in de Tweede Wereldoorlog.

Door de beperkte snelheid van deze bommenwerpers waren ze gemakkelijk te manoeuvreren en dus moeilijk uit de lucht te schieten. De toestellen bestonden voornamelijk uit hout.


9. Piper J-3 Cub – 20.038 geproduceerd

Een Canadees geregistreerde Piper J-3 Cub op drijvers
Een Canadees geregistreerde Piper J-3 Cub op drijvers

De Piper J-3 Cub is een klein lichtgewicht vliegtuig voor twee personen, geproduceerd tussen 1937 en 1947 door Piper Aircraft. Het toestel was oorspronkelijk bedoeld voor het opleiden van piloten, maar was ook populair onder particulieren.

Het is het meest bekende lichtgewicht vliegtuig aller tijden en dankt zijn succes aan zijn eenvoudige bouw en relatief lage prijs. De naam ‘Cub’ is Engels voor het Nederlandse woord ‘welp’, het embleem van de Piper Cub is dan ook een berenwelpje.

Het toestel kan naast het standaard landingsgestel worden uitgerust met drijvers als watervliegtuig, of ski’s voor sneeuw en ijs. Ook toestellen met extra grote banden (zogenoemde toendrabanden) worden gebruikt, voor het landen op zandvlaktes of andere onstabiele ondergrond.


Zie hier de Top 20 beste vliegvelden ter wereld 2022 volgens passagiers.


8. Focke-Wulf Fw 190 – 20.051 geproduceerd

Focke-Wulf Fw 190
Focke-Wulf Fw 190

De Focke-Wulf Fw 190 was een eenmotorig jachtvliegtuig dat door de Luftwaffe tijdens de Tweede Wereldoorlog is ingezet. De ontwerper was Kurt Tank.

Hij werkte samen met een team van ontwerpers en een tot dan toe niet gebruikte combinatie van ingenieurs die ook piloten waren. Hij hechtte veel belang aan piloten die de problemen in technische termen konden uitdrukken.


7. Supermarine Spitfire / Seafire – 22.685 geproduceerd

Spitfires Mk XII van het 41e squadron.
Spitfires Mk XII van het 41e squadron.

De Supermarine Spitfire was een Brits jachtvliegtuig. Het toestel is in 1938 in productie genomen door Supermarine Division, Vickers Armstrong Ltd.

Het toestel is gedurende de gehele Tweede Wereldoorlog ingezet door de geallieerden, voornamelijk door de RAF. Daarnaast bestond ook nog de variant Seafire.

De Spitfire valt op door zijn stroomlijn en ellipsvormige vleugels. De versie Mk. XIV haalde een maximumsnelheid van 721 km/h op een hoogte van 8000 meter. Het vliegtuig is vooral bekend door de beslissende rol die het speelde tijdens de Slag om Engeland.


6. Cessna 182 – meer dan 23.237 geproduceerd

Cessna 182
Cessna 182

De Cessna 182 Skylane is een vliegtuig met vier zitplaatsen. Het heeft een niet-intrekbaar landingsgestel, propelleraandrijving met verstelbare spoed, de zogenaamde constant speed propeller, één motor en een bovenliggende vleugel.

Dit type vliegtuig heeft meer vermogen dan de Cessna 172 en wordt daarom vaak ingezet om parachutisten te droppen.

In dat geval worden de bank achterin en de stoel rechts voorin verwijderd, het rechterstuur verwijderd en een beschermende plaat rechts voorin gemonteerd. De rechterdeur wordt vervangen door, of omgebouwd naar een naar boven scharnierende deur, de zogenaamde inflightdoor.


5. Cessna 150 / 152 – meer dan 31.500 geproduceerd

Cessna 150 / 152
Cessna 150 / 152

Eind jaren 50 begon Cessna met het ontwikkelen van de Cessna’s. Veel van de ontwerpeigenschappen van de Cessna 172-vierzitter zijn in de Cessna 150 verwerkt.

In 1959 is de productie begonnen. Als motor is gekozen voor de viercilinder luchtgekoelde zuigermotor Continental (Rolls Royce) O-200-A met 100pk (met 2750 toeren per minuut).

Deze O-200 is een populaire en betrouwbare motor, zodoende wordt deze ook veel toegepast op andere vliegtuigen. Doordat er zoveel O-200’s in omloop zijn is het dus eenvoudig om aan onderdelen te komen. Dit resulteert weer in een lage kostprijs voor het onderhoud.


4. Piper PA-28 series – 32.778 geproduceerd

Piper PA-28 series
Piper PA-28 series

De Piper PA-28 is een Amerikaans eenmotorig laagdekker sportvliegtuig met een driewielig landingsgestel. Het geheel metalen toestel met twee of vier zitplaatsen maakte zijn eerste vlucht in januari 1960.

De Piper Cherokee was bedoeld als een eenvoudiger te produceren, en dus goedkoper, alternatief voor de Piper PA-24 Comanche, zodat Piper met de PA-28 Cherokee beter de Cessna 172 kon beconcurreren. Vanaf 1972 is de Comanche volledig vervangen door de PA-28- en PA-32-productlijn.

Vliegtuigbouwer Piper heeft een grote variatie aan modellen gecreëerd binnen de Cherokee-familie. De motoren variëren van 140 tot 300 pk, met of zonder turbolader. Verder bestaan er modellen met intrekbaar landingsgestel en constant-speed propeller.


Zie hier de beste luchtvaartmusea ter wereld.


Top 3 – Meest geproduceerde vliegtuigen aller tijden


3. Messerschmitt Bf 109 – 34.852 geproduceerd

Messerschmitt Bf 109
Messerschmitt Bf 109

De Messerschmitt Bf 109 was een Duits jachtvliegtuig. Het is voor het eerst ingezet tijdens de Spaanse Burgeroorlog, en was tijdens de Tweede Wereldoorlog in gebruik bij de Duitse Luftwaffe en haar bondgenoten.

Bf is een afkorting van Bayerische Flugzeugwerke, waar de door Willy Messerschmitt ontworpen toestellen zijn gebouwd.

De kwaliteiten van dit toestel waren te vergelijken met de Spitfire van de RAF, zijn tegenstander in onder meer de Slag om Engeland. De Bf 109 vereiste hard werken bij een duikaanval, er was flink wat spierkracht nodig om het doel in het vizier te krijgen.


2. Ilyushin Il-2 – 36.183 geproduceerd

Ilyushin Il-2
Ilyushin Il-2

De Iljoesjin Il-2 ook wel Sjtoermovik genoemd, was een succesvol Russisch grondaanvalsvliegtuig. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog zijn er 36.163 van gebouwd, waarmee het nog steeds het meest gebouwde militair vliegtuig ooit is.

Tijdens gevechtsoperaties bleek dat de Il-2 erg kwetsbaar was voor aanvallen in de rug (door gebrek aan een achterste schutter). Daarom is de Il-2M ontwikkeld met een tweede cockpit waar een schutter kon plaatsnemen die naar achteren schoot.


1. Cessna 172 – meer dan 44.000 geproduceerd

Cessna 172
Cessna 172

De Cessna 172 Skyhawk is een metalen éénmotorig propeller vliegtuig met een bovenliggende vleugel. Het heeft vier zitplaatsen. Het eerste productietoestel is in 1956 in gebruik genomen en het vliegtuig wordt nog steeds gebouwd.

Waarschijnlijk is het ook wereldwijd het meest gebruikte lesvliegtuig. Op zeeniveau bereikt de Cessna 172 een kruissnelheid van 226 km/u.

Website: www.cessna.txtav.com