Meest gesproken talen in Nederland
Het is niet alleen Nederlands wat de klok slaat in Nederland. We hebben ook best nog wel wat andere talen die medelanders spreken naast het officiële Nederlands. Lees meer.
Lees hier ->>> meer over Nederland en hier ->>> meer over talen op deze website.
Top 10 – Meest gesproken talen in Nederland
10. Kaapverdisch
Het Kaapverdisch Creools, Kaapverdisch of Crioulo is een creoolse taal die Kaapverdianen spreken. De officiële taal van Kaapverdië is Portugees.
De meerderheid van de bevolking spreekt overigens in de dagelijkse omgang Crioulo. Voor velen is het de eerste taal.
In Nederland wonen zo’n 20.000 voormalige Kaapverdiërs, zij spreken ook vaak nog Kaapverdisch onder elkaar.
9. Koerdisch
Het Koerdisch (Kurdî) is een verzamelnaam voor een familie van vijf Medische dialecten. Deze worden allen gesproken door de Koerden. In het noorden van Irak is vooral Sorani en Bahdini / Badini gangbaar.
In Nederland spreken zo’n 40.000 mensen deze taal.
8. Kantonees
Het Kantonees of Yue is één van de Chinese talen. De taal heeft honderden varianten, dialecten die per dorp of subdistrict verschillen.
Het Kantonees dat men meestal bedoelt, is het Hongkong-Kantonees of het Standaardkantonees, ook wel Guangzhouhua. Dat laatste is het bekendst en ook het meest gebruikte Kantonese dialect.
In Nederland zijn er ongeveer 70.000 Chinezen die het Kantonees spreken.
7. Tamazight
De Berbertalen, ook bekend als het Berbers of Tamazight, is een taal of een groep verwante talen die een tak van de Afro-Aziatische taalfamilie vormen en worden gesproken in 10 landen in Noord-Afrika.
Het taalgebied strekt zich uit van Marokko in het westen tot en met het Egyptische Siwa in het oosten, en van de Middellandse Zee in het noorden tot Niger in het zuiden. De meeste sprekers bevinden zich echter in Marokko, Algerije, Libië en Niger.
Wereldwijs spreken zo’n 30 en 40 miljoen mensen Tamazight, en zo’n 90.000 in Nederland.
6. Arabisch
Het Arabisch is een Semitische taal die ongeveer 380 miljoen mensen spreken in verscheidene landen.
Het Arabische alfabet heeft 28 letters. Arabisch wordt van rechts naar links geschreven. De volgorde van cijfers in getallen is dezelfde als in (bijvoorbeeld) het Nederlands. Veel belangrijke religieuze, mathematische, filosofische en astrologische werken zijn in het Arabisch geschreven.
De politieke, culturele en religieuze betekenis van de taal werd in 1973 officieel erkend door de Verenigde Naties. Het Arabisch werd toen de zesde taal van de VN naast het Mandarijn, Engels, Russisch, Frans en Spaans.
Met alle dialectvarianten spreken zo’n 220.000 mensen Arabisch in Nederland.
Top 5 – Meest gesproken talen in Nederland
5. Turks
Het Turks (Türkçe) is een van de Turkse talen en de officiële taal van Turkije. Het Turks is ook een van de officiële talen van Cyprus en enkele gemeenten van Noord-Macedonië.
Buiten Turkije wordt de taal gesproken door Turkse minderheden in landen van de Balkan en de Kaukasus zoals Irak, Griekenland, Bulgarije, Kosovo, Bosnië en Herzegovina, Syrië, Roemenië, Moldavië en Azerbeidzjan.
In Nederland spreken er naar schatting 400.000 een variant van het Turks.
4. Fries
Met de Friese talen (Westerlauwers Fries: Frysk; Saterfries: Fräisk; Noord-Fries: Friisk, fresk, freesk, frasch, fräisch, freesch) wordt een verzameling van sterk verwante talen bedoeld die van oudsher door de Friezen worden gesproken.
De talen behoren tot de West-Germaanse tak van de Germaanse talen en zijn nauw verwant aan het Engels en het Nederlands.
Top 3 – Meest gesproken talen in Nederland
3. Limburgs
Het Limburgs, Limbörgs of Lèmbörgs is één van de vier onder het Europees Handvest erkende minderheidstalen in Nederland. Dit naast het Nedersaksisch, het Jiddisch en het Sinti-Romanes.
Volgens een andere definitie wordt met het Limburgs de zuidoostelijke dialectgroep van het Nederlands taalgebied aangeduid.
Het Limburgs valt uiteen in meerdere dialectvarianten met elk hun eigen kenmerken. Dit zonder dat er sprake is van een aanvaarde overkoepelende standaardvorm. Deze dialecten spreekt men in het overgrote deel van zowel Belgisch als Nederlands Limburg.
Er bestaan diverse taalkundige definities van de term Limburgs. Het vaststellen van het precieze Limburgse spraakgebied is daarmee afhankelijk van welke definitie je gebruikt.
Zo’n 2 miljoen spreken nog een vorm Limburgs.
2. Nedersaksisch
Het Nedersaksisch of West-Nederduits is een in Nederland en Duitsland officieel erkende taal. Het bestaat uit een groep niet-gestandaardiseerde Nederduitse dialecten.
Het Oost-Nederduits is zeer verwant, maar hoort volgens de definitie niet bij het Nedersaksisch. Het Nederduits kan daarentegen wel als een overkoepelende term worden beschouwd.
De Nederduitse dialecten worden voornamelijk gesproken in het noordelijke deel van Duitsland.
Ook spreekt men het in het noordelijke en oostelijke deel van Nederland (Groningen, Drenthe, Overijssel, de Gelderse regio’s Veluwe en Achterhoek, in Utrecht ten oosten van de Utrechtse Heuvelrug, op Urk in Flevoland en het zuiden van Friesland).
Nedersaksisch is naast het Limburgs en het Fries één van de drie officiële streektalen in Nederland. Het heeft niet, zoals het Fries, een eenheidstaal en de status van ‘tweede rijkstaal’.
Manco voor het Limburgs en het Nedersaksisch is de mengelmoes aan varianten. Door het ontbreken van een eenheidstaal is schriftelijk gebruik automatisch gereduceerd tot een lokaal gebied.
Zo’n 4,8 miljoen sprekers kunnen overweg met een vorm van Nedersaksisch.
1. Nederlands
Het Nederlands is een West-Germaanse taal. Het is de officiële taal van Nederland, Suriname, en één van de drie officiële talen van België.
Binnen het Koninkrijk der Nederlanden is het Nederlands ook een officiële taal van Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Het Nederlands is de derde meest gesproken Germaanse taal.
In de Europese Unie spreken ongeveer 25 miljoen mensen Nederlands als eerste taal. Daar komen zo’n acht miljoen mensen bij met Nederlands als tweede taal.
Meest gesproken talen in Nederland
-
- Nederlands
- Nedersaksisch
- Limburgs
- Fries
- Turks
- Arabisch
- Tamazight
- Kantonees
- Koerdisch
- Kaapverdisch