10 minuten mediteren maakt creatiever zegt onderzoek

0
10 minuten mediteren maakt creatiever zegt onderzoek
10 minuten mediteren maakt creatiever zegt onderzoek

10 minuten mediteren maakt creatiever zegt onderzoek

Als Google en Goldman Sachs het doen, dan moet het wel goed zijn. Want echt, dat zijn niet de enige grote bedrijven waar de werknemers en masse worden aangemoedigd om te mediteren.

Maak gewoon die tien minuten per dag vrij en aan de slag voor een creatiever en beter leven?! Lees meer over mediteren en zo…


Lees hier->>> meer over creativiteit op deze website.


Natuurlijk, bij iedereen zit wel eens iets ‘dwars’. Dan kun je een potje gaan hardlopen (dat werkt ook) of bijvoorbeeld een potje gaan drinken.

Dat laatste, moet dan je weer niet een dagelijkse gewoonte laten worden, want anders heb je er wederom een probleem dat ‘dwars zit’ bij.

De populariteit van mindfullness en meditatie

Eerst even een definitie en wat theorie behandelen, voordat we over gaan naar de kern van dit betoog. Voor de definitie gebruiken we natuurlijk Wikipedia.

Mindfulness en meditatie
Mindfulness is een gemoedstoestand die getypeerd wordt door de bewustwording van de eigen fysieke ervaringen, gevoelens en gedachten, zonder onmiddellijk over te gaan op automatische reacties. Om toe te werken naar Mindfulness doet men onder andere trainingen, meditatie en andere aandachtsoefeningen.

Wikipedia zegt ook dat er daadwerkelijk verandering in de hersengolven optreden als we mediteren. Vanuit het standpunt van de neurowetenschap kan meditatie worden beschouwd als een serie oefeningen waardoor iemand controle krijgt over zijn eigen hersenprocessen. Onderzoek naar de hersenactiviteit (EEG) van ervaren beoefenaren van meditatie laat zien dat tijdens meditatie regelmatig hoogfrequente synchrone golven in het EEG, de zogeheten gamma-golven optreden. Gamma-golven blijken te worden voortgebracht door specifieke interneuronen in de cortex cerebri die snel vuren en korte verbindingen hebben met andere zenuwcellen.


Zie hier: tuinieren zorgt voor gezondheid en geluk.


En nu de creativiteit

Op de Erasmusuniversiteit in Rotterdam hebben ze het effect van meditatie op creativiteit te onderzoeken. Daartoe werden er 129 studenten bijeengeroepen. Zij werden vervolgens opgedeeld in drie groepen en zij kregen de opdracht om zoveel mogelijk ideeën te bedenken om geld te verdienen met een drone.

Groep één kreeg eerst tien minuten officiële audio-gestuurde mindfullnes meditatie oefeningen. Groep twee kreeg nep meditatie oefeningen en groep drie mocht direct beginnen.

De uitkomst was dat de mensen die mediteerden, echt of nep, een veel breder pakket aan toepassingen voor de drone wist te bedenken. De niet mediteerders kwamen niet verder dan vijf categorieën en de echte mediteerders wel tot tot negen.

Denk hierbij aan tuinieren, veiligheid en zelf het voeren van giraffen. Verder zorgt het mediteren natuurlijk voor minder stress en een blij gevoel van opluchting.


10 minuten mediteren maakt creatiever zegt onderzoek

Bron en meer informatie: Emma Schootstra, Dirk Deichmannen Evgenia Dolgova: Can 10 Minutes of Meditation Make You More Creative? in Harvard Business Review, 29 augustus 2017


 

Geef een reactie