10 Populairste gerechten uit Griekenland

0
208
Populairste gerechten uit Griekenland
Populairste gerechten uit Griekenland

Populairste gerechten uit Griekenland

In Griekenland eten ze ook best lekkere dingen. Ga vooral niet beginnen tegen een Griek dat het eten ook eigenlijk Turks is want daar kunnen velen maar slecht mee omgaan. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over eten drinken op deze website.


Top 10 – Populairste gerechten uit Griekenland


10. Spanakopita

Spanakopita
Spanakopita

Het woord Spanakopita is een samenvoeging van het Griekse σπανάκι, spanaki, ‘spinazie’, en πίττα, pitta, ‘taart’. Het is een spinazietaart die je vaak als bijgerecht geserveerd krijgt. Met de opkomst van de vele ouzery’s en/of mezzebars is er nu ook een kleinere variant verkrijgbaar, meestal onder de naam bourekia. De grote spanakopita i9s meestal in grote vuurvaste schalen gemaakt met spinazie, fetakaas, eieren en soms ook een beetje dille en ui. De kleinere versie wordt in bladerdeeg gewikkeld en als driehoekje aangeboden.


9. Soutzoukakia

Deze Smyrna-gehaktballen, bekend als soutzoukakia Smyrneika of İzmir köfte, is een Grieks en Turks gerecht van pittige langwerpige gehaktballen. In de gehaktballen vinden we onder andere komijn en knoflook, geserveerd in tomatensaus. Dit gerecht is door vluchtelingen uit Klein-Azië naar Griekenland gebracht.


8. Pastitsio

Pastitsio
Pastitsio

De Pastitsio is een Grieks gerecht dat in laagjes is opgebouwd en op lasagne lijkt. Afhankelijk van de streek zijn meerdere uitvoeringen maar de bodem bestaat uit penne (buisjespasta) met kaas en eieren.

De tweede laag bouw je op met vlees (rund-, kalfs- of lamsvlees) en tomaten. Als kruiden gebruik je kaneel en nootmuskaat. Daarna volgt weer een laag van pasta (lasagne) en de bovenste laag bestaat uit Béchamel of Béchamel met kaas. Veelal maakt men het recept af met een laagje gegratineerde kaas. De Grieken noemen het gerecht ook wel ‘macaronia tou fournou’.


7. Giouvetsi

Giouvetsi
Giouvetsi

De Giouvetsi is een traditioneel Grieks gerecht wat en in vroeger dagen bereidde met lamsvlees, in aardenwerken potten. De naam spreek je uit als Yoo-vet si en werd bereid in houtgestookte ovens.

Tegenwoordig maak je het gerecht met kip, lam of rundvlees en pasta, ofwel kritharaki (orzo) of hilopites (kleine noedels), en tomatensaus, meestal gekruid met piment en soms kaneel, kruidnagel of laurierblaadjes. Andere veel voorkomende ingrediënten zijn uien, knoflook, runderbouillon en rode wijn. Je bakt het in een aarden pot, een güveç, en serveert het met geraspte kaas.


6. Keftedes


Top 5 – Populairste gerechten uit Griekenland


5. Mousaka

Moussaka
Moussaka

De Moussaka is een traditioneel gerecht gemaakt op basis van aubergine, afkomstig van de Griekse kok Tselementes, die alle gerechten uit de tijd van het voormalige Ottomaanse Rijk wilde bannen. Hij schreef in het begin van de twintigste eeuw een kookboek met onder meer het recept van moussaka. Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris: in de Arabische keuken wordt de moussaka meestal koud opgediend.

Het is in e kern een Griekse ovenschotel met aubergine, aardappel, tomatensaus én bechamelsaus.


4. Pita Gyros

Pita Gyros
Pita Gyros

De Gyros is een traditioneel Grieks (fastfood-)gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa.

In Griekenland wordt gyros met plakjes tomaat, ui, aardappel, tzatziki of yoghurt gewikkeld in een pitabroodje gegeten. In Griekse restaurants in Nederland en België is gyros in een groot aantal gerechten terug te vinden.


Top 3 – Populairste gerechten uit Griekenland


3. Choriatiki salata of Griekse salade

Griekse salade
Griekse salade

De Griekse salade of Choriatiki salata wordt in Griekenland zowel als voor- of bijgerecht gegeten. Het is één van de populairste salades in Griekenland. Deze maken we met met rijpe tomaten, komkommer, groene paprika, ui, olijven en feta. De dressing is een mengsel van Griekse extra vergine olijfolie met rode wijnazijn en gedroogde oregano.


2. Stifado

Stifado
Stifado

De Stifado is een stoof- en eenpansgerecht dat bestaat uit rundvlees of konijn, uien, tomaten en olijfolie. Hieraan voegen we kruiden en een zware, zoete rode wijn zoals Mavrodafni toe. Het gerecht serveren we met rijst of gebakken aardappelen.


1. Tzatziki

Tzatziki
Tzatziki

De Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, dat we maken met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd.

Traditioneel hoort er ook een scheutje azijn bij, maar dit vervangen we tegenwoordig vaak door het sap van een citroen. Tzatziki eet je onder andere bij gegrild vlees of geserveerd met pitabrood.


Top 10 – Populairste Griekse gerechten

    1. Tzatziki
    2. Stifado
    3. Choriatiki salata of Griekse salade
    4. Pita Gyros
    5. Mousaka
    6. Keftedes
    7. Giouvetsi
    8. Pastitsio
    9. Soutzoukakia
    10. Spanakopita