100 Beste Britse schrijvers aller tijden

0
100 Beste Britse schrijvers aller tijden
100 Beste Britse schrijvers aller tijden

Beste Britse schrijvers aller tijden

‘Britse literatuur verwijst naar literatuur die in verband gebracht wordt met het Verenigd Koninkrijk, het eiland Man en de Kanaaleilanden, alsook met literatuur uit Engeland, Wales en Schotland voorafgaand aan de vorming van het Verenigd Koninkrijk.’ Zo kunnen we lezen op Wikipedia.

Vele grote schrijvers heeft het eiland en haar voormalig koloniën voortgebracht. Hier een poging om ze op een rij te zetten en er een rangorde van ‘belangrijkheid en invloed’ mee aan te geven. Lees meer en vooral: geniet van de de door hen geschreven geschrften.


Lees hier ->>> meer over Groot-Brittannië en hier ->>> meer over literatuur en boeken op deze website.


Top 100 Beste Britse schrijvers aller tijden


100. A.S. Byatt

99. Philip Pullman


98. Mark Haddon

(Northampton, 28 oktober 1962)

Mark Haddon
Mark Haddon

Haddon is een schrijver van romans, jeugdboeken en scenario’s. Hij is ook beeldend kunstenaar en illustrator. In 2003 heeft hij de Whitbread Book of the Year Award gewonnen voor zijn roman The Curious Incident of the Dog in the Night-time.

Een boek dat een realistisch beeld geeft van hoe het moet zijn om als een autistisch iemand door het leven te gaan. Het boek is een wereldwijde bestseller en won nog minstens vijftien andere prijzen. Het is geschreven vanuit de persoon van Christopher, een jongen met het syndroom van Asperger.

Als Christopher de hond van de buurvrouw vermoord in haar tuin vindt, besluit hij op zoek te gaan naar de dader van deze brute moord. Zijn zoektocht, die tot veel meer dan alleen de dader leidt, schrijft hij op zoals hij hem ervaart: totaal anders dan de gemiddelde mens.

Website: www.markhaddon.com


97. Ken Follett

96. Penelope Fitzgerald


95. Edward St. Aubyn

(Cornwall, 14 januari 1960)

Edward St. Aubyn
Edward St. Aubyn

St Aubyn Engelse is schrijver en journalist. Hij is de auteur van acht romans, waaronder met name de semi-autobiografische romans van Patrick Melrose. In 2006 stond Mother’s Milk op de shortlist voor de Booker Prize.

Met een uniek gevoel voor humor schetst een genadeloos beeld van de zeden en zondes van de Engelse hogere standen. In 2018 verschijnt de vijfdelige tv-serie Patrick Melrose, met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol.

Mother’s Milk, één van de vijf Melrose-romans, won de Prix Femina étranger, en werd genomineerd voor de Man Booker Prize. ‘De romans van Edward St Aubyn behoren tot de meest opmerkelijke, fijnzinnige en hilarische boeken van onze tijd.’ aldus de The New York Times.

Website: www.edwardstaubyn.com


94. John Galsworthy

93. Stella Gibbons

92. William Golding


91. James Hogg

(1770 – 21 november 1835)

James Hogg
James Hogg

Hogg was een Schotse dichter, romanschrijver en essayist die zowel in het Schots als in het Engels schreef. Als jonge man werkte hij als herder en boerenknecht en was grotendeels autodidactisch door te lezen.

Hij was een vriend van veel van de grote schrijvers van zijn tijd, waaronder Sir Walter Scott. Over de laatste screef hij later een ongeautoriseerde biografie. Hogg werd algemeen bekend als de ‘Ettrick Shepherd’, een bijnaam waaronder enkele van zijn werken zijn gepubliceerd.

Hij is vandaag vooral bekend om zijn roman The Private Memoirs and Confessions of a Justified Sinner. Zijn andere werken omvatten het lange gedicht The Queen’s Wake (1813), zijn verzameling liederen Jacobite Relics (1819), zijn twee romans The Three Perils of Man (1822) en The Three Perils of Woman (1823).


90. Hanif Kureishi

89. Malcolm Lowry

88. Ali Smith

87. Ian McEwan

86. E. M. Forster


85. Ford Madox Ford

Ford Hermann Hueffer
(Merton, 17 december 1873 – Deauville, 26 juni 1939)

Ford Madox Ford
Ford Madox Ford

Van de vroege romans die Ford vanaf 1892 publiceerde schreef hij enkele samen met Joseph Conrad, waaronder The Inheritors (1901) en Romance (1903). Zijn grootste succes in het eerste decennium van de 20e eeuw was de historische romantrilogie The Fifth Queen (1906-08) over het leven van Catharina Howard.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was hij betrokken bij de Engelse oorlogspropaganda. Later was hij officier bij de Royal Welsh Fusiliers aan het Westelijk Front. In die periode schreef hij zijn beroemdste werk The Good Soldier (1915). Deze roman wordt geprezen om de subtiele beschrijving van de illusies en waarheden van het leven.

Tussen 1924 en 1928 schreef hij de tetralogie Parade’s End, die evenals The Good Soldier is opgenomen in de Modern Library’s lijst van 100 beste Engelstalige romans uit de 20e eeuw.


84. Jackie Collins

83. William Morris

82. John Ruskin

81. Jeffrey Archer


80. Henry Graham Greene

(Berkhamsted (Hertfordshire), 2 oktober 1904 – Vevey (Zwitserland), 3 april 1991)

Henry Graham Greene
Henry Graham Greene

Greene was een Engels schrijver en agent voor de Britse inlichtingendienst SIS. Hij geldt onbetwist als een van de grote schrijvers uit de twintigste eeuw. Zijn fictie kenmerkt zich door een modern-realistische stijl, met hoofdpersonen die in een donkere wereld leven waarin zij twijfelen aan God en aan zichzelf.

Het katholieke geloof speelt een grote rol, maar de thematiek overstijgt het religieuze. Behalve auteur was Greene ook agent voor de Britse inlichtingendienst en hield hij zich bezig met filmkritiek.

Beide aspecten zijn terug te vinden in zijn schrijfwerk, dat bijzonder filmisch en spannend is. Het geschonden geweten, oorspronkelijk verschenen als ‘The Power and the Glory’ (1940), is in Greenes werk van centrale betekenis.


79. Hilary Mantel

78. Enid Blyton

77. Alexander Pope

76. David Irving


Top 75 Beste Britse schrijvers aller tijden


75. Mary Wollstonecraft

74. Sarah Waters

73. Alan Hollinghurst

72. Christopher Marlowe

71. AS Byatt

70. A. A. Milne

69. D. H. Lawrence


Zie hier de Top 10 beste regio’s om te wonen in het Verenigd Koninkrijk 2022


68. Aldous Huxley

67. Stephen Hawking

66. David Icke


65. Laurence Sterne

(Clonmel (Tipperary, Ierland), 24 november 1713 – Londen, 18 maart 1768)

Laurence Sterne
Laurence Sterne

Sterne was een Anglo-Ierse romanschrijver en geestelijke. Zijn bekendste werk is Tristram Shandy (volledige titel: ‘The Life and Opinions of Tristram Shandy, Gentleman’) dat verscheen in 9 delen tussen 1759 en 1767. Het boek werd een onmiddellijk succes en vestigde Sternes naam in literaire en societykringen.

Het boek beschrijft enkele hoogst amusante en intrigerende figuren, als Tristrams vader en moeder, zijn oom Toby, korporaal Trim, Le Fevre en dominee Yorick (de laatste is een portret van Sterne zelf).

In feite heeft de inhoud van het boek weinig te maken met de titel. Het bevat een serie zeer uiteenlopende satirische schetsen, humoristische dialogen, filosofische overpeinzingen, karaktertekeningen en commentaren op de Engelse samenleving en cultuur. De roman is door al deze uitweidingen moeilijk te beschrijven.


64. Zadie Smith

63. Beatrix Potter

62. Jane Hawking

61. Alfred, Lord Tennyson

60. Anthony Burgess

59. Kingsley Amis

58. Julian Barnes


57. Lady Colin Campbell

Gertrude Elizabeth
(3 mei 1857 – 1 november 1911)

Lady Colin Campbell
Lady Colin Campbell

Lady Colin Campbell was een in Ierland geboren journaliste, schrijfster, toneelschrijver en redactrice. Ze was getrouwd met Lord Colin Campbell, een zwager van prinses Louise, de vierde dochter van koningin Victoria.

Ze wendde zich gemakkelijk tot journalistiek, door columns te schrijven over kunst en reizen, mode, muziek en theater, sport en vissen (één van haar favoriete bezigheden).

Haar andere talenten waren schilderen, paardrijden, fietsen , zwemmen, een fijne zangstem, een uitstekende beheersing van het Frans en Italiaans


Zie hier de Top 10 beste boeken van Roald Dahl aller tijden.


56. Jeanette Winterson

55. John Keats

54. Evelyn Waugh

53. Anthony Powell

52. Tom McCarthy

51. Douglas Adams


Top 50 Beste Britse schrijvers aller tijden


50. Stephen Fry

49. Kenneth Grahame

48. John Milton

47. Conan Doyle

46. Thomas Paine


Zie hier de top 10 oudste boeken ter wereld.


45. V. S. Naipaul

44. Terry Pratchett

43. Monica Ali

42. Michaela Coel

41. Arthur Charles Clarke


Zie hier de top 25 grootste steden van Groot-Brittannië 2022.


40. John Le Carré

39. Sophie Hunter

38. Robert Louis Stevenson

37. P B Shelley

36. Jonathan Swift


Zie hier de Top 25 beste romanschrijvers aller tijden.


35. Doris Lessing


Zie hier de Top 50 populairste strips 2021 volgens de Stripspeciaalzaak.


34. Charlotte Bronte

33. Thomas More


32. Thomas Hardy

(Higher Bockhampton, 2 juni 1840 – aldaar, 11 januari 1928)

Thomas Hardy
Thomas Hardy

Hardy was een Engels naturalistisch romanschrijver en dichter uit het victoriaans tijdperk en de vroege 20e eeuw. Hij is één van de grote schrijvers uit de Engelse literatuur.

Na drie gepubliceerde romans bleek hij de juiste vorm en toon gevonden te hebben en verkreeg hij zijn doorbraak met Far from the Madding Crowd.

Hardy stopte met zijn prozawerk na Jude the Obscure (1895). Dit omdat hij voor dit werk, evenals voor Tess of the d’Urbervilles (1891), veel kritiek had gekregen op de kennelijke antihuwelijks-houding.

In het victoriaans tijdperk stond dat laatste voor immoreel gedrag. Hierna richtte Hardy zich op zijn grote liefde, de poëzie, waarmee hij opnieuw veel succes oogstte.


31. Lucy Hawking

30. Henry Fielding

29. Zoe Kazan

28. William Blake

27. Mary Berry

26. Mary Shelley


Zie hier de Top 10 best verkochte romans aller tijden.


Top 25 Beste Britse schrijvers aller tijden


25. Kazuo Ishiguro

24. John Cleese

23. EM Forster

22. William Wordsworth

21. Salman Rushdie

20. Joseph Rudyard Kipling


19. George Orwell

Eric Arthur Blair
(Motihari (India), 25 juni 1903 – Londen, 21 januari 1950)

George Orwell
George Orwell

Orwell was schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Hij is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de 20e eeuw.

Het bekendst zijn de twee werken die hij schreef tegen het einde van zijn leven: de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide zijn scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Voor het einde van 1935 geeft George Orwell aan geen echte politieke voorkeur te bezitten, maar de Spaanse Burgeroorlog brengt daar verandering in.

In zijn eigen woorden verklaart hij: ‘Elke regel serieus werk die ik heb geschreven sinds 1936 is geschreven, direct of indirect, tegen totalitarisme en voor democratisch socialisme zoals ik dat begrijp.’

Lees hier ->>> Animal Farm online of download gratis Animal Farm.


18. Samuel Richardson

17. Joseph Conrad

16. Jane Austen

15. Neil Gaiman

14. Ian Fleming


13. Daniel Defoe

Daniel Foe
(1660 – 24 april 1731)

Daniel Defoe
Daniel Defoe

Defoe was schrijver, journalist en spion en is één der grondleggers, zo niet de grondlegger, van de Engelse roman. Hij is vooral bekend geworden door zijn boeken Robinson Crusoe (1719) en The Fortunes and Misfortunes of the Famous Moll Flanders (1722). Zijn oeuvre omvat meer dan 350 titels.

Wegens zijn pamfletten en politieke activiteiten is hij in 1703 opgesloten. Door de politicus Robert Harley, 1st Earl of Oxford and Mortimer (1661-1724), is hij weer vrijgelaten in ruil voor diensten als geheim agent.

Bekend werd hij door zijn boek Het leven en de wonderlijke avonturen van Robinson Crusoe (1719). Maar hij schreef ook The Storm (1704) over de ‘Grote Storm’ van 26-27 november 1703.  Hierbij is grote schade werd aangericht in Londen (vooral) en Bristol en 8000 mensen het leven verloren.


12. William Makepeace Thackeray

11. Lord Byron


Top 10 Beste Britse schrijvers aller tijden


10. C. S. Lewis

9. Virginia Woolf

8. Agatha Christie

7. Lewis Carroll

6. Charles Dickens


Top 5 Beste Britse schrijvers aller tijden


5. Roald Dahl


4. J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien
(Bloemfontein, Oranje Vrijstaat, 3 januari 1892 – Bournemouth, Verenigd Koninkrijk, 2 september 1973)

J. R. R. Tolkien
J. R. R. Tolkien

Tolkien was filoloog, dichter, theoloog en hoogleraar in de Engelse taal- en letterkunde. Hij is vooral bekend als de schrijver van De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion. Hij is hiermee de vader van de moderne fantasy-literatuur.

In 2008 plaatste The Times hem op de zesde plaats van De 50 grootste Britse schrijvers sinds 1945.

In 2012 bleek uit de archieven van de Nobelprijs, dat Tolkien in 1961 was afgewezen voor de Nobelprijs voor Literatuur. Dit vanwege onder meer zijn ‘middelmatige vertelkunst’ en ‘magere proza’ (poor prose).


Top 3 Beste Britse schrijvers aller tijden


3. J. K. Rowling

Joanne (Jo) Rowling
(Yate bij Bristol, 31 juli 1965)

J. K. Rowling
J. K. Rowling

Rowling is het bekendst als de schepper van de Harry Potter-fantasyserie. De Harry Potter-boeken kregen wereldwijd veel aandacht en wonnen meerdere prijzen. Er zijn meer dan 500 miljoen exemplaren van verkocht.

De boeken vormden de basis voor de Harry Potter-filmserie, waarbij Rowling in twee van de acht delen als producer optrad. Rowling schreef vooral onder de naam J.K. Rowling, waarin de ‘K’ staat voor de naam van haar oma Kathleen.

In werkelijkheid heeft Rowling geen tweede naam. De ‘K’ heeft ze toegevoegd toen de uitgever van de Harry Potter-boeken stelde dat jongens geen boeken zouden lezen die geschreven zijn door een vrouw.

Door alleen haar initiaal te gebruiken zou dat worden verbloemd. Enkel de ‘J’ vond ze te weinig, dus werd er een initiaal bij bedacht. Rowling studeerde in 1986 af aan de Universiteit van Exeter in Frans en Klassieke Cultuur.

Hierna nam ze diverse kantoorbanen aan. In 1990 bedacht Rowling tijdens een vier uur vertraagde treinreis van Manchester naar Londen het verhaal over Harry Potter. In de volgende vijf jaar werkte ze de verhaallijnen uit tot een zevendelige serie.

Het eerste deel werd door twaalf uitgevers teruggestuurd, waardoor het pas in 1997 werd gepubliceerd door de uitgeverij Bloomsbury Publishing. De rest is geschiedenis…


2. George Eliot

Mary Anne Evans
(Nuneaton, Warwickshire, 22 november 1819 – Londen, 22 december 1880)

George Eliot
George Eliot

Eliot was schrijfster en dichteres. Ze was ook journalist en vertaler en behoort tot de toonaangevende schrijvers van het victoriaanse tijdperk. Eliot debuteerde in 1857 met een verhaal in Blackwood’s Magazine, dat later is gebundeld met twee andere verhalen in Scenes of Clerical Life.

Omdat schrijven gold als een echt mannenberoep, nam ze het pseudoniem George Eliot aan, Na haar eerste grote roman, Adam Bede, werd ze al gerekend tot de grootste Engelse romanschrijvers.

Ook bekende tijdgenoten als Thackeray en Dickens vonden dit, die overigens als eerste een vrouw vermoedde achter het mannelijke pseudoniem. Na het verschijnen van Middlemarch (1871-1872), haar beste en beroemdste roman, was haar naam ook internationaal gevestigd.

Middlemarch, A Study of Provincial Life (1871–72) is een psychologische roman, handelend over het kleinburgerlijk leven in het plaatsje Middlemarch rond 1830. Het is een roman van compromissen worden genoemd. Elk van de hoofdpersonen moet leren van gemaakte fouten en zijn idealen en aspiraties temperen.

Op psychologisch indringende wijze schildert Eliot de vele goede en kwade aspecten van het kleinsteedse leven. De verschillende intriges zijn nauw met elkaar verbonden en zodanig geconcipieerd dat de ene de andere illustreert. Eliots typische humor geeft bovendien extra kleur aan het verhaal.


1. William Shakespeare

(Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616)

William Shakespeare
William Shakespeare

Shakespeare is de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Dit is niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal. In het Engels kennen we nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten van hem.

Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema’s die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera’s, musicals en films.

Op zijn achttiende trouwde hij met Anne Hathaway waarmee hij drie kinderen kreeg. In april 1953 publiceerde Shakespeare zijn lang verhalende gedicht Venus and Adonis. De uitgave werd met negen herdrukken een groot succes.

De bekendste toneelstukken die William Shakespeare schreef zijn Hamlet, Romeo and Juliet, Macbeth en King Lear. Na 1601 schreef hij steeds minder. Mede door een nieuwe generatie schrijvers die een nieuwe stijl introduceerden. Op bol.com vind je alle boeken van William Shakespeare.