Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek

0
Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek
Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek

Aardige mensen hebben meer seks

Wil je van bil? Heb je zin in een wippertje? Ben je een liefhebbert van het minnespel? Dan moet je je een beetje altruïstisch gedragen. Altruïsme is een moeilijk woord voor onbaatzuchtigheid. Een beetje vriendelijk zijn voor anderen en wat ‘goede’ daden verrichten. Doe je dat en heb je een beetje altruïsme in je donder, dan doe je het waarschijnlijk vaker, beter en met meer verschillende partners tijdens je leven. Dus geef je op als vrijwilliger voor de dierenambulance of bij het asielzoekerscentrum in je gemeente, geef wat weg aan Greenpeace en je weet niet wat je overkomt volgens het onderzoek in het vakblad British Journal of Psychology. Lees meer over deze belangwekkende studie.

Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek
Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek

Aardige mensen hebben meer seks

Volgens Wikipedia is altruïsme of onbaatzuchtigheid is een handeling, een gewoonte of een ethische doctrine. Het woord altruïsme is voor het eerst bedacht in 1851 door de Franse filosoof Auguste Comte (1798 – 1857). Het woord is afgeleid van het Latijnse woord “alter”, dwz een ander in de betekenis van onbaatzuchtig in tegenstelling tot het veel oudere woord egoïsme. En altruïsme kun je leren natuurlijk, want alle gedrag is aangeleerd volgens sommige wetenschappers.

Wanneer zij we een beetje altruïstisch bezig?

We zijn altruïstisch wanneer we anderen behulpzaam zijn wanneer en er nauwelijks of geen eigenbelang in het spel is. Dit verschilt van het normale elkaar behulpzaam zijn, omdat dit vaak wel gepaard gaat met eigenbelang. En altruïsme is natuurlijk prima in de praktijk te brengen door een ieder. En als iedereen dit nu zou doen, ja dan… Dan krijgen we het wel heel druk tussen de lakens!?

Maar goed, even terug naar het onderzoek. Arnocky, één van de onderzoekers geeft aan dat we eigenlijk weer niet voor niets zo vriendelijk zijn geworden voor een ander: ‘It appears that altruism evolved in our species, in part, because it serves as a signal of other underlying desirable qualities, which helps individuals reproduce.’ Is dan al dat altruïsme dan toch niet ten faveure van je zelluf? Nou, uit de cijfertjes blijkt van wel als je een beetje van rollebollen houdt met één of meerdere anderen.

Aardige mensen hebben meer seks zegt onderzoek
Resultaten van onderzoek 1. Groene gestippelde lijn = mannelijke deelnemers; rood = dames. Figuur uit onderzoek Arnocky et al, Altruism predicts mating success in humans, 2016.

 

 

Nog wat opmerkingen over ‘Aardige mensen hebben meer seks’

Ook gecontroleerd voor leeftijd blijkt altruïsme voor de liefhebbers van het zetten van een punt te werken. Leeftijd maakt niet uit, jong of oud, altruïsme is goed als je je libido wil botvieren.

Photo credit: Woman of Scorn via Foter.com / CC BY-NC-ND

Citaat uit het onderzoek:

Participants who scored higher on a self-report altruism measure reported they were more desirable to the opposite sex, as well as reported having more sex partners, more casual sex partners, and having sex more often within relationships. Sex moderated some of these relationships, such that altruism mattered more for men’s number of lifetime and casual sex partners.

Onze conclusie: lief zijn voor elkaar…

S. Arnocky , T. Piché, G. Albert, D. Ouellette en P. Barclay: Altruism predicts mating success in humans, British Journal of Psychology, 18 juli 20016

Geef een reactie