,

Alcohol maakt gelukkig (helaas voor korte duur)

Alcohol maakt gelukkig

Alcohol maakt gelukkig

Je vraagt het je toch af: hoe zit dat nu met die alcohol. Natuurlijk zijn er honderden studies die aangeven dat te veel alcohol slecht voor je is en waarom je niet zou moeten toegeven aan het goddelijke vocht.

Dr. Ben Baumberg van de Universiteit van Kent wilde nou wel eens weten hoe het zat met dat gevoel van geluk in combinatie met alcohol, want dit was nog niet of nauwelijks op een academische wijze bestudeerd.

De uitkomst laat zich samenvatten in de titel maar er is wel meer over te zeggen, zoals je hier onder kan lezen.


Alcohol maakt gelukkig

Jazeker, het zal geen verbazing wekken dat alcohol je tijdelijk gelukkiger maakt. Dat komt door de chemische reactie die de alcohol in je hersenen veroorzaakt. Deze chemische reactie zorgt voor de productie van endorfine en die endorfine werkt als een soort pijnstiller en zorgt voor een “gevoel van welbevinden en geluk” aldus Wikipedia.

Helaas, helaas, kijken we naar een langere periode, en ontwikkel je een alcoholprobleempje voor je zelf, dan vervalt het effect. Sterker nog: je wordt zelfs ongelukkiger.

Ook bij ziekte werkt de alcohol niet: je wordt er niet gelukkiger of ongelukkiger van, het heeft geen gevolg voor je geluksgevoel.


Zie hier de Top 10 Europese Landen met hoogste percentages alcoholisme 2022.


Ook bij deze studie werd weer gebruik gemaakt van een Iphone-App, een methode die zeer in zwang raakt bij de universitaire onderzoekers. Daarnaast maakte ze gebruik van een traditionele methode waarbij je een groep mensen van een bepaalde leeftijd volgt.

Lastig is wel dat volgens onderzoekers daarmee niet de perfecte representatie van de bevolking in het onderzoek is meegenomen. Iphone bezitters zijn over het algemeen rijker, gezonder, hoger opgeleid en gelukkiger en de methode van normaal onderzoek betrof de leeftijd tussen de 30 en de 42 jaar.


Bron en meer informatie: Ben Baumberg Geiger en George MacKerron: Can alcohol make you happy? A subjective wellbeing approach, Social Science & Medicine, 2016


Photo credit: Gregory Jordan via Foter.com / CC BY-NC-ND


 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie