Ali Akgün
Aliekber Akgün
(Alkmaar, 18 januari 1974 – Istanboel, 24 december 2014)
Bijnaam: ‘Ali Chemicali’ vanwege zijn betrokkenheid bij de handel in drugs
100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website
Akgün is een talentvolle voetballer bij de Amsterdamse Türkiyemspor. Hij is aanvoerder van het eerste elftal dat jarenlang de hoofdklasse domineert.
Hij vertrekt als hij ruzie krijgt met de van drugshandel verdachte en in 2007 vermoorde Turkse clubvoorzitter Nedim Imaç. Volgens kroongetuige Peter la Serpe is Akgün opdrachtgever voor de moord op Imaç. Ook over de moord op Imaç legt ook Fred Ros voor Akgün belastende verklaringen af.
De poging moord op Atilla Ö.
Volgens Justitie heeft Agün ook geprobeerd de Turkse crimineel Atilla Önder uit Aerdenhout om te laten leggen. Önder is één van de oprichters van discotheek The Sand en eigenaar van drie coffeeshops in Amsterdam.
Atilla Ö. kreeg ruzie met zijn voormalige jeugdvriend Murat Garki over geld. Garki is op 10 december 2014 in Amsterdam vermoord, vermoedelijk door handlangers van Atilla Ö. Als vergelding voor die moord zou Akgün zijn doodgeschoten.
De twee Turken liggen met elkaar in de clinch. Ook Peter la Serpe is volgens hem door Ali Akgün benaderd. Het openbaar ministerie in 2012: ‘Peter la Serpe vertelt (…) dat er veel druk op zat en dat Akgün hem (Atilla Ö., JV) graag weg wilde hebben. De Turken achter Akgün werden ongeduldig. Het adres van Atilla Ö. in Aerdenhout was geleverd door Akgün, die serieus werd genomen. Dit kwam ook omdat er voor deze liquidatie 150.000 euro werd geboden, daar waar 100.000 normaal was.’ (Bron RD, 24 december 2014)
De criminele contacten van Ali Akgün
Tijdens zijn leven onderhoudt Akgün bijvoorbeeld nauwe contacten met Dino Soerel. Peter la Serpe noemt Akgün één van de opdrachtgevers voor de moord op Cees Houtman in 2005. Ook valt zijn naam bij de moord op Thomas van der Bijl en de eerder genoemde Imaç.
Zowel in Nederland als Turkije was het een grote jongen in de drugshandel. Akgün zat al heel lang in de wereld van de georganiseerde misdaad.
Gerlof Leistra, misdaadverslaggever, Elsevier
In voorlopige hechtenis
Nog voor de uitspraak in het Passage proces, waarin hij een belangrijke verdachte is, wordt Akgün vrijgelaten. Op 13 december 2012 laat justitie Ali gaan nadat hij sinds 3 april 2007 in voorlopige hechtenis zit.
Hij is verdacht van uitlokking van de moord op hasj- en onroerendgoedhandelaar Cees Houtman. Houtman is op 2 november 2005 werd geliquideerd.
Ook is hij verdachte in het medeplegen van een uitlokking tot moord op Thomas van der Bijl in maart 2006 en van betrokkenheid bij pogingen tot liquidatie van nog drie personen. Hem is ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.
Hij is klein van stuk maar wel een grote jongen in de misdaad
Gerlof Leistra, misdaadverslaggever, Elsevier
Vlak voor Kerstmis 2012 vertrekt hij naar Istanboel waar hij het breed laat hangen. Hij koopt een villa van zes miljoen euro rijdt rond in een Bentley en een Ferrari.
Eén van de vrienden van Atilla Önder is de vermoorde Kees Houtman. Ook is Akgün een goede bekende van Samir Bouyakhrichan, de Amsterdams-Marokkaanse drugshandelaar die in augustus 2014 is geliquideerd vlakbij Marbella.
Op 29 januari 2013 wordt Akgün vrijgesproken in het grote Passageproces, hoewel tegen hem levenslang was geëist. Hij is één van de hoofdverdachten. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij de opdracht hebben gegeven voor de eerder genoemde moorden.
Akgün ontkent niet dat hij in de drugshandel zit en geeft toe dat hij hechte banden had met sleutelspelers in de Amsterdamse onderwereld. Toch heeft hij altijd weersproken dat hij ook maar iets met moordopdrachten van doen had. Akgün krijgt 1,5 jaar celstraf omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen.
Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Kroongetuige Fred Ros is een belangrijke troef van het OM. Volgens Ros was Ali wel degelijk een van de opdrachtgevers voor de moorden. Akgün noemde Fred Ros ‘een kroonleugenaar’.
De moord op Ali Akgün
Hij weet dat er mensen op zoek zijn naar hem en hij vreest voor een aanslag. Een paar keer reist hij naar Dubai omdat ze daar strenger controleren op wapenimport omdat dit de kans op een liquidatie op hem zou verkleinen.
Kort voor zijn liquidatie in Istanboel is Agün gewaarschuwd voor een afrekening. Dit vertelt zijn advocaat Nico Meijering tijdens een hoger beroep zitting van Passage in 2017. Het mag allemaal niet baten.
Hij wordt op 24 december 2014 in zijn Bentley met automatische wapens onder vuur genomen als hij staat te wachten voor een stoplicht in Istanboel.
Collega-crimineel Danny K. en de moord op Akgün
Vanuit Nederland maakte Danny K. de liquidatie op 24 december bijna live mee. In het telefoongesprek van 11.00 uur had hij Ali nog gewaarschuwd dat hij voorzichtig moest zijn. ‘Maar hij nam de dreiging niet zo serieus. Een paar minuten voordat het gebeurde waren we nog aan het sms’en. Om 12.25 uur stuurde ik hem nog een sms. Toen ik daar geen reactie meer op kreeg, dacht ik nog: wat raar.’
Niet veel later hoorde Danny wat er gebeurd was. ‘Ik ben er nog steeds kapot van. Ali was echt een goeie gozer, een heel aardige man. Je kon ontzettend met hem lachen. Hij was heel gul: als hij hoorde dat het even niet zo goed ging met iemand, zei hij meteen: Ah, da’s zielig, en dan gaf hij wat geld. Hij hielp iedereen altijd, was echt een goeie vent en hij was heus geen koorknaap, maar wel heel vriendelijk en heel gul. Zoals hij nu wordt neergezet, dat klopt echt niet.’ (Bron: Exclusief: Danny K. over de liquidatie van zijn goede vriend Ali Akgün in Panorama, 10 december 2015)
Na de moord op Agün
In de Turkse krant Sabah staan twee scenario’s voor de moord op Ali Akgün. Volgens de krant hij mogelijk vermoord omdat een van zijn vrienden informant zou zijn voor de Amerikaanse drugspolitie DEA. Basis voor dat gerucht is het onderscheppen van een grote partij heroïne in Griekenland in juni dit jaar.
Ook zou een partij drugs van Akgün’s tegenstanders, die in Nederland klaar stond voor verzending, op het laatste moment zijn onderschept.
Akgün zou hebben samengewerkt met Vedat S., die ook op 24 december is doodgeschoten in Istanbul en met Naci Şerifi Z., die in september ontsnapt aan de dood omdat niet hij maar zijn dochter in de auto zat. Zij is doodgeschoten.
Bende-oorlog
Maar het zou ook goed kunnen dat Akgün is geliquideerd vanwege een al tien jaar slepende bende-oorlog tussen een groep drugshandelaren uit het Zwarte Zeegebied en een groep die opereert vanuit de stad Adiyaman.
Beide groepen willen de Nederlandse drugsmarkt beheersen en hebben bovendien ruzie over de verdwijning van 5 miljoen euro, tien jaar geleden. De leider van de drugsbende uit het Zwarte Zeegebied is Atilla Ö.
Vrijdag schrijft de Turkse krant nog dat Akgün op de vlucht was voor drie Nederlandse drugshandelaren die hij voor vijf miljoen dollar had opgelicht. Akgün zat aanvankelijk in Dubai, maar vertrok uiteindelijk naar Istanbul. Hij zou Vedat S. gevraagd hebben om hem te beschermen. Dat zou verklaren waarom beide mannen op dezelfde dag zijn vermoord.