Ali Akgün – de voetballende crimineel

Ali Akgün
Ali Akgün

Ali Akgün

Aliekber Akgün
(Alkmaar, 18 januari 1974 – Istanboel, 24 december 2014)

Bijnaam: ‘Ali Chemicali’ vanwege zijn betrokkenheid bij de handel in drugs


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Akgün is een talentvolle voetballer bij de Amsterdamse Türkiyemspor. Hij is aanvoerder van het eerste elftal dat jarenlang de hoofdklasse domineert. Hij vertrekt als hij ruzie krijgt met de van drugshandel verdachte en in 2007 vermoorde Turkse clubvoorzitter Nedim Imaç. Volgens kroongetuige Peter la Serpe is Akgün opdrachtgever voor de moord op Imaç.


De poging moord op Atilla Ö.

Volgens Justitie heeft Agün ook geprobeerd de Turkse crimineel Atilla Önder uit Aerdenhout om te laten leggen. Önder is één van de oprichters van discotheek The Sand en eigenaar van drie coffeeshops in Amsterdam.

De twee Turken liggen met elkaar in de clinch. Ook Peter la Serpe is volgens hem door Ali Akgün benaderd. Het openbaar ministerie in 2012: ‘Peter la Serpe vertelt (…) dat er veel druk op zat en dat Akgün hem (Atilla Ö., JV) graag weg wilde hebben. De Turken achter Akgün werden ongeduldig. Het adres van Atilla Ö. in Aerdenhout was geleverd door Akgün, die serieus werd genomen. Dit kwam ook omdat er voor deze liquidatie 150.000 euro werd geboden, daar waar 100.000 normaal was.’ (Bron RD, 24 december 2014)


De criminele contacten van Ali Akgün

Tijdens zijn leven onderhoudt Akgün bijvoorbeeld nauwe contacten met Dino Soerel. Peter la Serpe noemt Akgün één van de opdrachtgevers voor de moord op Cees Houtman in 2005. Ook valt zijn naam bij de moord op Thomas van der Bijl en de  eerder genoemde Imaç.


Zowel in Nederland als Turkije was het een grote jongen in de drugshandel. Akgün zat al heel lang in de wereld van de georganiseerde misdaad.

Gerlof Leistra, misdaadverslaggever, Elsevier


In voorlopige hechtenis

Nog voor de uitspraak in het Passage proces, waarin hij een belangrijke verdachte is, wordt Akgün vrijgelaten. Op 13 december 2012 laat justitie Ali gaan nadat hij sinds 3 april 2007 in voorlopige hechtenis zit.

Hij is verdacht van uitlokking van de moord op hasj- en onroerendgoedhandelaar Cees Houtman. Houtman is op 2 november 2005 werd geliquideerd. Ook is hij verdachte in het medeplegen van een uitlokking tot moord op Thomas van der Bijl in maart 2006 en van betrokkenheid bij pogingen tot liquidatie van nog drie personen. Hem is ook deelname aan een criminele organisatie ten laste gelegd.


Hij is klein van stuk maar wel een grote jongen in de misdaad

Gerlof Leistra, misdaadverslaggever, Elsevier


Vlak voor Kerstmis 2012 vertrekt  hij naar Istanboel waar hij  het breed laat hangen. Hij koopt een villa van zes miljoen euro rijdt rond in een Bentley en een Ferrari.

Eén van de vrienden van Atilla Önder is de vermoorde Kees Houtman. Ook is Akgün een goede bekende van Samir Bouyakhrichan, de Amsterdams-Marokkaanse drugshandelaar die in augustus 2014 is geliquideerd vlakbij Marbella.

Op 29 januari 2013 wordt Akgün vrijgesproken in het grote Passageproces, hoewel tegen hem levenslang was geëist. Hij is één van de hoofdverdachten. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij de opdracht hebben gegeven voor de eerder genoemde moorden. Wel krijgt Akgün 1,5 jaar celstraf omdat hij zich schuldig zou hebben gemaakt aan witwassen.


De moord op Ali Akgün

Kort voor zijn liquidatie in Istanboel is Agün gewaarschuwd voor een afrekening. Dit vertelt zijn advocaat Nico Meijering tijdens een hoger beroep zitting van Passage in 2017. Het mag allemaal niet baten.

Hij wordt op 24 december 2014 in zijn Bentley met automatische wapens onder vuur genomen als hij staat te wachten voor een stoplicht in  Istanboel.