Alle dodelijke ongelukken in de Formule 1, de top 27


10. Carel Godin de Beaufort (NED)

Carel Pieter Antoni Jan Hubertus Godin de Beaufort
(Maarsbergen, 10 april 1934 – Keulen, 2 augustus 1964)

Carel Godin de Beaufort
Carel Godin de Beaufort

Grand Prix Formule 1 van Duitsland 1964
Datum van ongeval: zondag 2 augustus 1964

Weer heeft de dood toegeslagen op een autocircuit. Het slachtoffer was deze keer geen man, die spotte met het gevaar of lachte om risico’s. Geen onbezonnen avonturier of roekeloze waaghals. Het was — zaterdagmiddag op de door regen spekglad geworden Nürburgring — de Nederlander jhr Carel Godin de Beaufort die de hoogste tol voor zijn hartstochtelijk bedreven beroep moest betalen.

Hij vloog uit de bocht en werd uit zijn Porsche geslingerd. Met een dubbele schedelbreuk, verwondingen aan het ruggenmerg en inwendige bloedingen werd hij per helikopter naar Koblenz en later naar Keulen gebracht. Enkele keren kwam hij bij bewustzijn, het levensgevaar leek na het gevecht van enkele artsen geweken.

Maar toen zijn geschokte moeder zondagavond laat in Keulen arriveerde was haar zoon al gestorven. Het lijkt onwerkelijk, dit afschuwelijke ongeluk. Godin de Beaufort week namelijk nogal sterk af van de rij coureurs die op de internationale circuits gedreven door eerzucht soms net een tikkeltje teveel risico’s nam. Hij was immers met zijn verouderde Porsche nooit kanshebber in Grote Prijzen, deze enige Nederlandse formule 1-rijder. ‘De race uitrijden, mijn materiaal heel houden, proberen zo eervol mogelijk te eindigen. Zo neem ik vrijwel geen risico’s en geniet ik toch van mijn sport’. Dat was zijn standpunt.

Bron: 4 augustus 1964, Algemeen Dagblad

Nürburgring Constructeur:
Porsche Tijdens: Training