Alle dodelijke ongelukken in de Formule 1, de top 27


16. Jochen Rindt (OOS)

(Mainz, 18 april 1942 – Monza, 5 september 1970)

Jochen Rindt in 1969
Jochen Rindt in 1969

Grand Prix Formule 1 van Italië 1970, Autodromo Nazionale Monza
Datum van ongeval: zaterdag 5 september 1970

Constructeur: Lotus
Tijdens: Kwalificatie

Als wees met de Duitse nationaliteit groeide Jochen Rindt bij zijn grootouders in Graz op en reed hij met een Oostenrijkse licentie. Rindt verongelukte tijdens de training voor de Grand Prix Formule 1 van Italië 1970. Rindt had echter zo’n grote voorsprong in het kampioenschap dat hij toch postuum wereldkampioen Formule 1 werd in 1970.

In 1970 wint Rindt nog vijf races en drie maal een pole position, waaronder op verrassende wijze de Grand Prix van Monaco. Tijdens de trainingen voor de Italiaanse Grand Prix op het circuit van Monza raakt Rindt voor de laatste bocht echter van de baan.

De vangrails zijn niet berekend op de revolutionaire lage voorvleugel van de Lotus en de wagen schuift grotendeels onder de afbakening door. Rindt sterft op weg naar het ziekenhuis.

In de resterende races haalde geen andere coureur voldoende punten om Rindt in te halen. Zo werd Rindt de eerste, en vooralsnog enige, coureur in de geschiedenis die postuum de wereldtitel Formule 1 veroverde.

Rindt, de Amerikaan Phil Hill, de Spanjaard Fernando Alonso en de Britten Mike Hawthorn en Graham Hill (die ook nog de Indianapolis 500 won), zijn de enige vijf coureurs die zowel in de Formule 1 kampioen zijn geworden als de 24 uur van Le Mans hebben gewonnen.


https://youtu.be/4jj7yGRZZ7A