Alle dodelijke ongelukken in de Formule 1, de top 27

0

17. Roger Williamson (VK)

(Ashby-de-la-Zouch (Leicester), 2 februari 1948 – Zandvoort, 29 juli 1973)

Roger Williamson
Roger Williamson

Datum van ongeval: zondag 29 juli 1973
Grand Prix Formule 1 van Nederland 1973, Circuit Zandvoort

In 1973 debuteert Williamson in de Formule 1 voor het team van March tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië. Tijdens die race is Williamson betrokken bij een startcrash en moest opgeven.

Zijn tweede Grand Prix is in Nederland. In deze wedstrijd krijgt hij in de achtste ronde een lekke band, waardoor zijn auto crasht en op de kop komt te liggen.

Levend verbrand in de auto

Williamson kan niet uit zijn brandende auto komen. De coureur David Purley stopt een ronde later om Williamson te helpen, maar in zijn eentje kan hij de auto niet recht tillen.

Baanofficials bieden geen adequate hulp, waarna Purley de enige aanwezige brandblusser van een official pakt en deze vergeefs leegspuit op de auto van Williamson.

Buiten de plek des onheils heeft men de ernst van de situatie niet meteen in de gaten. Purley, die rond de auto loot, wordt aangezien voor de coureur die bij het wrak hoort, onder anderen door tv-commentatoren.

De brandweerauto komt uiteindelijk veel te laat aan, omdat deze in een laag tempo een groot deel van het circuit moet overbruggen.

De race is niet stilgelegd en de brandweer wil niet tegen de rijrichting in rijden. Williamson is omgekomen, verstikt door het vuur, niet door het ongeluk zelf.

Het ongeluk van Williamson is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het circuit van Zandvoort.

Het is een grote tragedie in de Formule 1 omdat het niet zo slecht had hoeven aflopen. Het ongeluk was aanleiding om de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 en rond circuits verder aan te scherpen.

Fotograaf Cor Mooij won in 1974 de World Press Photo van het jaar in de categorie fotoseries voor zijn serie van het ongeval. Bij het circuit van Donington Park is in 2003 een standbeeld van Roger Williamson onthuld. I

n 2004 besteedde het tv-programma Andere Tijden een uitzending aan het ongeluk van Williamson.

Constructeur: March
Tijdens: RaceGeef een reactie