Alle dodelijke ongelukken in de Formule 1, de top 27


22. Tom Pryce (VK)

Thomas Maldwyn Pryce
(Ruthin (ook wel Denbigshire), 11 juni 1949 – circuit Kyalami (Zuid-Afrika), 5 maart 1977)

Tom Pryce
Tom Pryce Memorial

Grand Prix Formule 1 van Zuid-Afrika 1977, Kyalami
Datum van ongeval: zaterdag 5 maart 1977

Tom Pryce overlijdt na een bizarre botsing met een baancommissaris op het circuit van Kyalami in Zuid-Afrika op 5 maart 1977. Aan het einde van de 21ste ronde krijgt Renzo Zorzi te kampen met een gebroken uitlaat dat een klein brandje veroorzaakt. Zorzi’s bolide komt tot stilstand naast het circuit in een blind recht stuk.

Twee baancommissarissen staan aan de overkant van de baan en besliten het circuit over te steken om het vuurtje te blussen. Op dat moment passeren de bolides van Pryce en Hans-Joachim Stuck zij aan zij. Stucks bolide passeert net voorbij beide baancommissarissen. Pryce kan één van de commissarissen, de ongeveer negentienjarige Frederik Jansen van Vuuren, niet meer ontwijken. Hij raakt hem met hoge snelheid.

Een brandblusser kost het leven van Pryce

Van Vuuren is op slag dood. De impact op de bolide van Pryce is niet zo groot, alleen de voorvleugel is wat beschadigd. Maar de brandblusser die Van Vuuren bij zich heeft, raakt Tom Pryce vol op het hoofd. De klap was zo zwaar dat Pryce’ helm honderden meters ver weggeslingerd.

De bolide van Pryce rijdt nog een eindje verder op het rechte stuk en wijkt lichtjes af naar rechts. Jacques Laffite, die niet weet wat er zich zojuist afgespeeld heeft, haalde Pryce’ wagen in. Als ze Crowthorne bereiken, haken ze in elkaar. Een woedende Laffite gaat naar Pryce toe en ziet vol afschuw het levenloze lichaam van de coureur.

Het lichaam van Van Vuuren is door de klap onherkenbaar verminkt. Men kon alleen maar vaststellen dat het Van Vuuren was, toen de racedirecteur alle baancommissarissen bij zich riep en hij niet kwam opdagen.

Constructeur: Shadow
Tijdens: Race