Alle dodelijke ongelukken in de Formule 1, de top 27


28. Jules Bianchi (FRA)

(Nice, 3 augustus 1989 – aldaar, 17 juli 2015)

Jules Bianchi in 2012
Jules Bianchi in 2012

Grand Prix Formule 1 van Japan 2014, Suzuka Marussia
Datum van ongeval: zondag 5 oktober 2014

Jules Lucien André Bianchi reed voor het team van Marussia. Hij was een achterneef van de Belgische voormalige Formule 1-coureur Lucien Bianchi.

Tijdens de door regenval geplaagde Grand Prix Formule 1 van Japan 2014 maakte Bianchi een zware crash. Vanwege aquaplaning gleed de Sauber van Adrian Sutil tijdens de 41ste ronde van de weg in de Dunlop-bocht. Zijn auto crashte in de bandenstapel.

Terwijl de marshals bezig waren met een shovel de auto van Sutil weg te halen gleed de Marussia van Bianchi een ronde later op identieke wijze van de baan. Hij crashte daarbij met hoge snelheid tegen de shovel.

De safety car neutraliseerde de wedstrijd, die vanwege de ernst van de situatie twee ronden later definitief werd stilgelegd. Bianchi werd bewusteloos per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. Een CT-scan toonde aan dat Bianchi ernstig hersenletsel had opgelopen.

Bianchi raakte na zijn ongeval in een coma en kwam daarna niet meer bij kennis. Hij werd in november 2014 van een ziekenhuis in Japan overgebracht naar een ziekenhuis in Nice. Tekenen van vooruitgang waren er al die tijd niet of nauwelijks.

In de ochtend van zaterdag 18 juli 2015 bracht zijn familie in een verklaring naar buiten dat Bianchi vrijdagavond 17 juli 2015 in het Centre Hospitalier Universitaire in Nice was overleden. Bianchi was de eerste Formule 1-coureur sinds Ayrton Senna in 1994 die overleed aan de gevolgen van een crash in een Grand Prix van de Formule 1. Uit respect voor Bianchi is het door hem gevoerde startnummer 17 buiten gebruik gesteld in de Formule 1.