, ,

Alle landen met Boerkaverbod: een compleet overzicht

Alle landen met boerkaverbod

Alle landen met Boerkaverbod

Het over straat wandelen met gezichtsbedekking zoals een boerka of nikab wordt in steeds meer landen verboden. Dit verbod op gezichtsbedekkende kleding, populair ook wel Boerkaverbod genoemd, ligt enorm gevoelig. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over religie op deze website…


Alle landen met boerkaverbod

Alle landen met boerkaverbod


Alle landen met boerkaverbod


Zie hier de op 10 meest invloedrijke moslims ter wereld 2021.


Overigens is het dragen van gezichtsbedekkende in sommige landen ook verboden, maar dan alleen in specifieke situaties. Zo is gezichtsbedekkende kleding bij openbare evenementen zoals demonstraties, marsen en vergaderingen verboden in Noorwegen en Zweden.

Natuurlijk is een veelgebruikt argument voor het boerkaverbod de openbare veiligheid. Misdadigers kunnen zo de identificatie bemoeilijken, en een man kan zich gemakkelijk als vrouw voordoen.

In Marokko kwam het begin 2017 om veiligheidsredenen tot een onmiddellijk verbod op het fabriceren en verkopen van nikabs en boerka’s.

Het dragen van een boerka stuit ook op praktische bezwaren in beroepen waar het op menselijk contact aankomt.

Een argument wat ook soms openlijk wordt aangevoerd, en soms verhuld wordt door andere argumenten, is dat vrouwen gedwongen worden de boerka of nikab te dragen.

Gezien het geringe aantal dragers van een boerka of nikab zien sommigen het als moslims pesten en symboolpolitiek.

Amnesty International zegt het volgende over het Boerkaverbod:
‘Het recht op vrijheid van meningsuiting garandeert dat mensen in beginsel vrij zijn te kiezen wat zij dragen – én wat niet. Amnesty International is tegen beboeting of bestraffing van dragers van gezichtssluiers. Immers: daarmee worden ook vrouwen gestraft die geheel vrijwillig sluiers dragen. En vrouwen die gedwongen een boerka dragen komen erdoor mogelijk in een (nog) groter isolement, terwijl ‘binnenskamers’ de onderdrukking doorgaat.’

Overigens geldt in Nederland zeker geen compleet Boerkaverbod. Ze is slechts verboden op bepaalde locaties.  Kleding die het gezicht geheel bedekt mag niet in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen.


Tabel: Alle landen met boerkaverbod

[table “” not found /]

Zie hier de Top 10 meest religieuze staten in de Verenigde Staten 2023