Landen met een dictatuur en de laatste 26 dictators

In bijna alle landen met een dictatuur begint met een opmerking over de “goede dictator”! Iedereen heeft wel eens van die momenten dat je denkt: als ik het eens alleen voor het zeggen zou hebben.

De dictator is de persoon, vaak samen een kleine kliek om hem heen, die alle macht heeft. En alle macht betekent de wetgevende, uitvoerende macht en rechterlijke macht van een land. Hier een overzicht van alle landen met een dictatuur, waar de laatste 26 dictators nog huis kunnen houden.

Julius Ceasar, landen met een dictatuur en de laatste 26 dictators
Julius Ceasar, landen met een dictatuur en de laatste 26 dictators

Landen met een dictatuur en de laatste 26 dictators

Dictatoren en het Romeinse rijk
De term dictatuur is afgeleid van de Romeinse dictator die in de tijd van de Romeinse Republiek in crisistijden, als kordaat optreden geboden was, door de Senaat voor een bepaalde tijd de absolute macht kreeg overhandigd.

De Romeinse dictator trad weer af als de crisis voorbij was en de senaat hernam dan zijn positie weer als de wetgevende macht. Julius Caesar was niet van plan om zijn macht als dictator nog uit handen te geven en liet zich benoemen tot dictator “perpetuus”, een eeuwige dictator, dat wil zeggen dictator “voor het leven”.

Wel of geen dictator?
De scheidslijn tussen dictator en democraat is niet altijd even eenvoudig te trekken, bijvoorbeeld wanneer iemand aan de macht is gekomen, of blijft, door herhaalde verkiezingsfraude. Ook is het mogelijk dat een dictator op democratische wijze aan de macht komt zoals Adolf Hitler, maar vervolgens de democratie verandert in een dictatuur.

Soms is er ook sprake van een collectief dat gezamenlijk de macht heeft zoals de Argentijnse junta in de jaren 1970. Meestal moet een dictator rekening houden met machtsstructuren zoals het leger of religieuze organisaties.

Charlie Chaplin’s speech in The Great Dictator

Daarnaast worden ‘dictators’ door hun volgelingen of ondersteuners in het buitenland niet als zodanig betiteld. Stalin, die officieel partijleider van de Communistische Partij was, is pas zo’n dertig jaar na zijn dood door Rusland “erkend” als dictator.

Ook de Chinese communistische ‘voorzitter’ Mao Zedong werd in China lang gezien als voorbeeld van een goede leider en niet als dictator. Vaak noemen dictators zich eufemistisch “president voor het leven” zoals de Oegandese dictator Idi Amin. En vaak zijn ze wreed en meedogenloos zoals in deze top 10: De massamoordenaars, met filmpje.

Afname van het aantal dictaturen
Van de 193 landen zijn er nog maar 26 (13,5 %) die in meer of mindere mate een dictator aan het hoofd hebben. Dat was 100 jaar gelden wel anders. Ook nu is het al die andere democratieën natuurlijk ook niet altijd even rechtvaardig, vrij en blij, maar toch. Hier een overzicht van de dictaturen die we komende jaren kunnen gaan afstrepen.

Alle landen met een dictatuur, de laatste 26 dictators

1. Hassanal Bolkiah van Brunei sinds 1967

Hassanal Bolkiah bezit onder meer:

  • het grootste woonhuis ter wereld;
  • bijna 7000 luxewagens waaronder 350 Rolls-Royces, negen McLaren F1-wagens, een unieke estate-uitvoering van een Ferrari 456 GT (een zeer zeldzamestationwagen-uitvoering van een sportwagen), een Ferrari F50, een Bugatti EB110 en zes Dauer 962 LM’s;
  • negen vliegtuigen waaronder twee Boeings en één Airbus;
  • twee helikopters en
  • de keten Dorchester Hotels.

De heer Bolkiah is een controversieel figuur omdat hij in Brunei de sharia heeft ingevoerd, waardoor onder meer het stenigen van homoseksuelen en overspelige vrouwen legaal is. Grappig genoeg kunnen de sultan en zijn familie zelf niet vervolgd worden onder de sharia. Een aantal beroemdheden hebben daarop opgeroepen om Dorchester Hotels te boycotten.

2. Qaboes bin Said Al Said van Oman sinds 1970

Onder leiding van Qaboes kende het land een groei in welvaart en vrijheid voor burgers. Ook vrouwen kregen kiesrecht en er werd veel geïnvesteerd in goed onderwijs. Qaboes had toen meer dan 2000 moskeeën laten bouwen, betaald door hemzelf.

De grootste daarvan is de Grote-Sultan-Qaboes-bin-Saïdmoskee waar vier jaar aan gewerkt is en die in 2001 in gebruik werd genomen. Qaboes is gescheiden en heeft geen kinderen, waardoor het niet vaststaat wie de troon zal overnemen. In eerste instantie heeft de familie het recht een opvolger aan te wijzen in de eerste week na Qaboes’ overlijden.

3. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal-Guinea sinds 1979

Bij de verkiezingen van 1996, die door de oppositie werd geboycot, werd de president Teodoro Obiang met 99% van de stemmen herkozen. Bij de verkiezingen van 1998 en 2002 verkreeg de president ‘minder’ stemmen (in beide gevallen 97% van de stemmen).

Vanaf de jaren negentig is Obiang erin geslaagd om buitenlandse investeerders aan te trekken. De grote olievoorraden worden thans geëxploiteerd. De opbrengsten komen echter vooral ten goede aan de president, die een luxe-leven leidt.

4. Paul Biya van Kameroen sinds 1982
5. Blaise Compaoré van Burkina Faso sinds 1987
6. Islom Karimov van Oezbekistan sinds 1990
7. Noersoeltan Nazarbajev van Kazachstan sinds 1990
8. Idriss Déby van Tsjaad sinds 1990
9. Omar al-Bashir van Soedan sinds 1993
10. Isaias Afewerki van Eritrea sinds 1993
11. Yahya Jammeh van Gambia sinds 1994
12. Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland sinds 1994
13. Hamad bin Khalifa Al Thani van Qatar sinds 1995
14. Abdelaziz Bouteflika van Algerije sinds 1999
15. Ismaï l Omar Guelleh van Djibouti sinds 1999
16. Bashar al-Assad van Syrië sinds 2000
17. Paul Kagame van Rwanda sinds 2000
18. Joseph Kabila van Democratische Republiek Congo sinds 2001
19. Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein sinds 2002
20. Ilham Heydar oglu Aliyev van Azerbeidzjan sinds 2003
21. Abdoellah bin Abdoel Aziz al-Saoed van Saoedi-Arabië sinds 2005
22. Mahmoud Ahmadinejad van Iran sinds 2005
23. Raúl Castro van Cuba sinds 2006
24. Kim Jong-un van Noord-Korea sinds 2011

Afgetreden dictators:

1. José Eduardo dos Santos van Angola 1979 – 2017

Volgens Forbes is zijn dochter Isabel dos Santos de rijkste vrouw van Angola met een geschat vermogen van US$ 3,2 miljard. Zijn opvolger is nog niet bekend.

2. Robert Mugabe van Zimbabwe 1980 – 2017

Robert Gabriel (Bob) Mugabe (Kutama, Zuid-Rhodesië, 21 februari 1924) krijgt hoogstwaarschijnlijk zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa als mogelijke opvolger.

Bron: Wikipedia

Trailer The Dictator (2012) van Sacha Baron Cohen over één van de laatste dictators van de wereld

1 reactie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier