Alleen zijn maakt je ziek

0
Alleen zijn maakt je ziek
Alleen zijn maakt je ziek

Alleen zijn maakt je ziek

Dat veel mensen slecht kunnen tegen alleen zijn en daar dan weer niet de meest vrolijke wezentjes van worden, zien we dagelijks om ons heen. Eerdere onderzoeken wezen al uit dat naast het humeur, de alleenstaanden ook eerder en meer ziek werden dan anderen. Hoe dat nu precies kwam, en hoe ziek zijn met eenzaamheid verbonden was, kon men ons nog niet vertellen. Nu hebben onderzoekers van de universiteit van Florida de verklaring gevonden hoe dat komt. Het onderzoek “Myeloid differentiation architecture of leukocyte transcriptome dynamics in perceived social isolation” maakt alles duidelijk…

Wees zo vriendelijk onze artikelen te delen, bijvoorbeeld op Facebook. Daar worden wij en andere mensen waarschijnlijk ook blij van!

Alleen zijn maakt je ziek
Alleen zijn maakt je ziek

Alleen zijn maakt je ziek

Een goed immuunsysteem is van levensbelang
Eenzaamheid moet dus op de één of andere manier je immuunsysteem aantasten. Je immuunsysteem moet je bescherm geven tegen virussen, bacteriën en parasieten en je immuunsysteem zet je ook in om afvalstoffen of zieke lichaamscellen zoals kankercellen op te ruimen. Dat systeem is dus nogal een belangrijk ‘ding’ om je een beetje gezond te houden.

Alleen zijn zorgt voor stress
Het eerder genoemde onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences, onderzocht hoe sociaal isolement je DNA zou kunnen beï nvloeden. Ze onderzochten de cellen die betrokken zijn bij het immuunsysteem, door tien jaar lang bloed en urine van 141 deelnemers te bestuderen. De 141 proefpersonen noteerden gedurende de tien jaar ook bij de mate van sociaal isolement die ze ondergingen.

Uit het resultaat bleek dat dat er een relatie bestaat tussen de mensen die meer alleen waren en de ‘genen’ die een rol spelen in het immuunsysteem. De sociaal geï soleerden beschikten over een hoger niveau van de neurotransmitter noradrenaline, die zorgt dat je in de stand ‘stress’ komt te staan. Deze vlucht-en-vecht modus waar je door de stress in zit, zorgt voor een verandering van de samenstelling van de witte bloedlichamen. En die bloedlichaampjes zorgen weer voor de bescherming tegen virussen en andere foute stoffen in je lichaam zelf en aanvallen van buiten. Uit onderzoek bij eenzame apen weten we dat de witte bloedlichaampjes niet volledige tot volwassenheid te komen. Oftewel de ‘loners’ is waarschijnlijk hetzelfde aan de hand en daardoor zijn ze meer bevattelijk voor een griepje en andere kwalijkere infecties.

Geef een reactie