, ,

Alleenstaande mannen lopen groter risico op ontstekingen

Alleenstaande mannen lopen groter risico op ontstekingen

Alleenstaande mannen lopen groter risico op ontstekingen

Je levensstijl als vrijgezelle man is misschien toch niet alles. Dit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen laat zien dat jarenlang alleen wonen schadelijke effecten kan hebben op je gezondheid.

Deze studie toont aan dat ten minste één van die effecten bijzonder slecht kan zijn voor mannen. En de dames dan? Nou die ontspringen de dans. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Alleenstaande mannen lopen groter risico op ontstekingen


De studie keek naar bloedmonsters van 4.835 deelnemers van de Copenhagen Ageing and Midlife Biobank. Dit deden ze om de ontstekingsniveaus van deze mensen te onderzoeken.


Wist je dat dat drank je geheugen verbetert…


Wat men zag dat de alleenstaande mannen lopen een groter risico op ontstekingen hebben. Dr. Karolina Davidsen is onderzoekster bij de afdeling Volksgezondheid van de Universiteit van Kopenhagen.

Als medeauteur van de publicatie vertelt ze: ‘We hebben een significant verband gevonden tussen verbroken partnerschappen of jaren alleen geleefd en ontstekingen alleen voor mannen’. Bij vrouwen vinden we zo’n effect niet.’


Antwoord op de vraag: hoeveel ouder word je door gezond te leven?


Bij chronische of langdurige ontstekingen wordt de ontstekingsreactie te hoog. Het duurt deze enkele maanden of jaren. Na verloop van tijd kan het gezonde cellen, weefsels en organen beschadigen.

‘Chronische weefselirritatie in het lichaam wordt in verband gebracht met een aantal ziekten, waaronder arteriosclerose en dementie, en een verhoogde mortaliteit.’ aldus Dr. Lund.


Antwoord op de vraag: hoe kan ik minder snoepen?


In deze studie is rekening gehouden met zaken zoals leeftijd, opleidingsachtergrond, gewicht en medicatiegeschiedenis. Met dit in acht genomen laten de resultaten zien dat mannen met de meeste relatiebreuken de hoogste niveaus van ontsteking hebben.


Logisch toch? Hoger opgeleide mensen met dementie minder kans op detectie.


Dit in vergelijking met mensen die minder dan een jaar alleen woonden. De ‘eenzame’ mannen bleken 17 procent meer kans op ontstekingen te hebben volgens hun bloedmonsters.


Antwoord op de vraag: waar is de beste gezondheidszorg te vinden? Een vergelijking tussen 11 landen


Bron en meer informatie: Do partnership dissolutions and living alone affect systemic chronic inflammation? A cohort study of Danish adults, Karolina Davidsen, Simon Carstensen en Rikke Lund in BMJ, januari 2022


Wist je dat het tweede kind het probleemkind is in gezin….


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie