André Brilleman

(Amsterdam, 24 november 1959 – Amsterdam, 23 februari 1985)

Bijnamen: Pipo, The Bulldog en The Mean Machine


André Brilleman was een professioneel kickbokser die begin jaren ’80 één van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

André Brilleman
André Brilleman

Brilleman is de jongste van drie kinderen van Hermanus Brilleman uit een Joods Amsterdams geslacht en de Française Violette Y. Bardelli. Hij groeit op in de Johan Melchior Kemperstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. André doorloopt de Van Bosseschool, een lagere school aan de Cliffordstraat. Daarna gaat Brilleman naar de van Houweningen MAVO. Op straat krijgt hij al snel de bijnaam Pipo, omdat hij altijd voor gekke dingen te vinden was.

Brilleman beoefent tijdens zijn jeugd verschillende sporten, waaronder voetbal bij DVOS en verder judo en karate. Het kickboksen gaat hem heel goed af, in sportkringen is de jonge Brilleman al spoedig bekend door zijn aansprekende resultaten. In die tijd werkt André ook vaak als portier bij Discotheek Fat City, waar hij graag zijn handjes mag laten wapperen. Op de sportschool komt hij in contact met criminelen die hem een baan als lijfwacht van de hasjhandelaar Klaas Bruinsma bezorgen.

Brilleman is begin jaren ’80 kampioen kickboksen voor Mejiro Gym. Hij is één van de stervechters van de Amsterdamse sportschool. Politieonderzoekers omschrijven gym als ‘berucht’, vanwege banden met de georganiseerde misdaad. Brilleman is een bokser die geen erg flexibele benen heeft, maar uitblinkt in low kicks en andere bewegingen. Vooral zijn ultieme vechtmentaliteit is zijn handelsmerk.


De moord op Hugo Ferrol in scene gezet

Op 2 februari 1982 doen Brilleman en de Joegoslaaf Alexander Marianovic een poging Hugo Ferrol te liquideren, maar de poging mislukt. Ferrol is een grote concurrent in de hasjhandel van Bruinsma. In juli 1982 laat Klaas Bruinsma Alexander Marianovic liquideren, omdat hij hem samen met Brilleman Bruinsma voor drie ton heeft opgelicht. Dit bij een tweede poging om Hugo Ferrol uit de weg te ruimen.

De twee hebben Ferrol vooraf namelijk ingelicht en een nepliquidatie in scène gezet, waarbij ze Bruinsma polaroidfoto’s hebben laten zien van een met ketchup overgoten Ferrol. Ferrol beloont beiden met 150.000 gulden, nu zo’n € 70.000,-. Brillenman wordt in tegenstelling tot zijn kompaan niet meteen vermoord, maar krijgt van ‘De Dominee’ uitstel van executie. Bruinsma laat Brilleman in de waan dat hij niets van de nepliquidatie weet. Brilleman blijft gewoon werken voor Bruinsma.


De liquidatie van André Brilleman

De liquidatie van Brilleman wordt in 1985 voltrokken. Hij is inmiddels wereldkampioen kickboksen. André Brilleman wordt meegelokt en door hasjhandelaar Evert T. en om het leven gebracht. Zijn lichaam gaat in een vat dat vol met cement is gestort de rivier Waal gegooid. Uiteindelijk wordt het vat met zijn lichaam door de pontbaas bij de veerpont Brakel-Herwijnen (aan de Herwijnse zijde) gevonden. De moord op Brilleman is nog steeds niet opgelost.

Panorma spreekt met een oude vriend Brilleman van de sportschool Ronald Keplinger.  Volgens Keplinger is Brilleman kwaad op Bruinsma omdat niet wil helpen met het opzetten van een nieuwe sportschool in Hoofddorp. Daarop besluiten Brilleman en hasjhandelaar Evert T. een partij hasj van Bruinsma te rippen. Hiermee kunnen ze de sportschool financieren.

Klaas Bruinsma, ook niet op zijn achterhoofd gevallen, komt erachter. Volgens Keplinger is André Brilleman er vervolgens op dezelfde manier ingeluisd als Marianovic. Evert T. zou een telefoontje hebben gepleegd met Brilleman, net zoals het telefoontje van Brilleman met Marianovic. Met als gevolg de liquidatie van Brilleman. Keplinger zegt overigens het gevoel te hebben dat de politie de moord niet wilde oplossen. Een oud-rechercheur zegt in dezelfe Panorama dat Brilleman is stukken zou zijn gezaagd onzin is. Hij is wel gevonden in een vat, maar zijn lichaam was niet verminkt.

Ook Geurt Roos, voormalig lijfwacht van Klaas Bruinsma, vertelt een soortgelijk verhaal. Hij geeft aan dat de nep-liquidatie geen rol meer speelde bij zijn moord:  ‘André voelde zich genaaid door Bruinsma en heeft samen met een compagnon een partij hasj van hem geript. Dáárom moest-ie dood.’ (Bron: Misdaadjournalist, 28 januari 2012)Geef een reactie