André Brilleman
, ,

André Brilleman: de kickbokser in een vat beton

André Brilleman

(Amsterdam, 24 november 1959 – Amsterdam, 23 februari 1985)

Bijnamen: Pipo, The Bulldog en The Mean Machine


André Brilleman was een talentvolle kickbokser die begin jaren ’80 van de vorige eeuw één van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd.


100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

André Brilleman

André Brilleman


Brilleman is de jongste van drie kinderen van Hermanus Brilleman uit een Joods Amsterdams geslacht en de Française Violette Y. Bardelli. Vader Herman is taxichauffeur in Amsterdam.

André groeit op in de Johan Melchior Kemperstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij doorloopt de Van Bosseschool, een lagere school aan de Cliffordstraat. Daarna gaat Brilleman naar de van Houweningen MAVO. Op straat krijgt hij al snel de bijnaam Pipo, omdat hij altijd voor gekke dingen te vinden is.

Hij meldt zich in 1973 als veertienjarig jongetje bij de karateschool Mejiro Gym aan de Lauriergracht 86 te Amsterdam. Eigenaar Jan Plas ziet wel wat in dat kleine en felle knaapje.

In 1979, op twintigjarige leeftijd, wordt Brilleman Europese kampioen in het kickboksen. Twee jaar later, in 1981, neemt Brilleman, vanwege zijn Joodse achtergrond, deel aan de Maccabiah Spelen of Maccabiade in Israël.

Hij behaalt met de Nederlandse karateploeg een gouden medaille. Tegen één van de deelnemers vertelt de jonge Amsterdammer dat hij zich al op zijn dertiende jaar uit geldgebrek staande houdt door het plegen van diefstalletjes. (Bron: De Telegraaf, 26 februari 1985)


Brilleman: sportief en getalenteerd kickbokser

Het kickboksen gaat ook hem heel goed af, in sportkringen is de jonge Brilleman al spoedig bekend door zijn aansprekende resultaten.

In die tijd werkt André ook vaak als portier bij Discotheek Fat City, waar hij graag zijn handjes mag laten wapperen. Op de sportschool komt hij in contact met criminelen die hem een baan als lijfwacht van de hasjhandelaar Klaas Bruinsma bezorgen.

Brilleman is begin jaren ’80 kampioen kickboksen voor Mejiro Gym. Hij is één van de stervechters van de Amsterdamse sportschool. Politieonderzoekers omschrijven gym als ‘berucht’, vanwege banden met de georganiseerde misdaad.

Brilleman is een bokser die geen flexibele benen heeft, maar uitblinkt in low kicks en andere bewegingen. Vooral zijn ultieme vechtmentaliteit is zijn handelsmerk.


De moord op Hugo Ferrol in scene gezet

Op 2 februari 1982 doen Brilleman en de Joegoslaaf Alexander Marianovic een poging Hugo Ferrol te liquideren, maar de poging mislukt.

Ferrol is een grote concurrent in de hasjhandel van Bruinsma. In juli 1982 laat Klaas Bruinsma Alexander Marianovic liquideren, omdat hij hem samen met Brilleman voor drie ton heeft opgelicht. Dit bij een tweede poging om Hugo Ferrol uit de weg te ruimen.

De twee hebben Ferrol vooraf namelijk ingelicht en een nep liquidatie in scène gezet, waarbij ze Bruinsma polaroidfoto’s hebben laten zien van een met ketchup overgoten Ferrol. Ferrol beloont beiden met 150.000 gulden, nu zo’n € 70.000,-.

Brillenman wordt in tegenstelling tot zijn kompaan niet meteen vermoord, maar krijgt van ‘De Dominee’ uitstel van executie. Bruinsma laat Brilleman in de waan dat hij niets van de nep liquidatie weet. Brilleman blijft gewoon werken voor Bruinsma.


André Brilleman: wereldkampioen kickboksen

Op zaterdag 21 april 1984 vecht Brilleman om het Wereldkampioenschap kickboksen in Jaap-Edenhal in Amsterdam. Hij wint op punten van de 27-jarige Amerikaan Howard Jackson. Jackson was vier jaar lang ongeslagen wereldkampioen in het lichtgewicht.

 


De liquidatie van André Brilleman

De liquidatie van Brilleman voltrekt zich in de eerste maanden van 1985. Op 30 januari van dat jaar is hij voor het laatst gezien door zijn vriendin bij de ingang van het Ziekenhuis Amsterdam-Noord. Zijn zes maanden oude dochtertje wordt daar verpleegd.

André rijdt hierna weg in zijn Saab 900 Turbo. Niemand verneemt nog iets van hem. De Saab is later teruggevonden op het lang parkeren terrein bij Schiphol. Hij blijkt daar vanaf de avond van 30 januari te hebben gestaan.

Personeel van de veerdienst Herwijnen-Brakel vindt zijn lichaam op zaterdag 23 februari 1985. Zijn lichaam is in een vat vol met cement gestort en in de rivier de Waal gegooid.

De schipper van de veerboot, Bennie van Veen, haalt het vat op, omdat het voor de veerboot in de weg ligt. Schijnbaar is het vat niet ver genoeg het water ingerold, omdat de veerboot bij laag water er last van heeft bij het aanmeren.

Als hij het met de laadklep van de veerpont het vat opschep, laat de betonnen afdichting van het vat los. Later blijkt dat de daders alleen cement hebben gebruikt en dit niet hebben vermengd met zand.

Doordat de afdichting weg is, ziet hij door het gat kleding en enkele lichaamsdelen. Ook komt er een vreselijke stank uit het vat.

De rijkspolitie wordt er bij geroepen en zij onderzoeken het het. Het lichaam van André zit opgevouwen in het vat inclusief zijn identiteitspapieren. Sectie zal uitwijzen dat hij door schotwonden om het leven is gekomen. (Bron: De Volkskrant, 25 februari 1985)


Zijn broer over de moord

Zijn broer, Daniël Brilleman over de moord: ‘Het is schrikbarend wat ze met die jongen hebben uitgehaald. Volgens de dokter moet hij een week of twee dood zijn geweest voordat hij zaterdag werd gevonden, maar precies hebben ze dat niet kunnen bekijken. De politie zegt dat er van een centimeter of dertig afstand vijf of zes kogels van opzij door zijn hoofd zijn geschoten. De rest wilden ze me niet vertellen, in verband met het onderzoek. Ik weet wel dat zijn lichaam dubbelgevouwen in dat vat gestopt is en dat het daarna vol met beton is gestort. Ik heb gezegd dat niemand van de familie hem voor de begrafenis meer mag zien. Hij is gewoon afgeslacht.’


Wie liquideerde en waarom is André Brilleman geliquideerd?

De moord op Brilleman is nog steeds niet opgelost. Het verhaal gaat dat André Brilleman is meegelokt door hasjhandelaar Evert Tweehuizen en om het leven is gebracht.

Panorama spreekt ook met een oude vriend Brilleman van de sportschool Ronald Keplinger.  Volgens Keplinger is Brilleman kwaad op Bruinsma omdat deze niet wil helpen met het opzetten van een nieuwe sportschool in Hoofddorp.

Zo zou Bruinsma ook het ‘spaarpotje’ van Brilleman er hebben door gejaagd. Keplinger: ‘André voelde zich genaaid door Bruinsma en heeft samen met een compagnon een partij hasj van hem geript. Dáárom moest-ie dood.’

Daarop besluiten Brilleman en hasjhandelaar Evert Tweehuizen een partij hasj van Bruinsma te rippen. Hiermee kunnen ze de sportschool financieren.

Tweehuizen is in diverse publicaties ook genoemd als één der hoofdverdachten bij de ontvoering van de zakenman Maup Caransa. Brilleman zou ook de lijfwacht van Tweehuizen zijn geweest en ze zijn regelmatig samen in cafés gezien. (Bron: De Telegraaf, 16 mei 1985)

Klaas Bruinsma, ook niet op zijn achterhoofd gevallen, komt erachter. Volgens Keplinger heeft Tweehuizen Brilleman gebeld in opdracht van Bruinsma om af te spreken. Een afspraak met dodelijke gevolgen.

Keplinger zegt overigens het gevoel te hebben dat de politie de moord niet wilde oplossen. Een oud-rechercheur zegt in dezelfde Panorama dat Brilleman in stukken zou zijn gezaagd onzin is. Hij is wel gevonden in een vat, maar zijn lichaam was niet verminkt.


Heeft Ronnie Ostrowski ook André Brilleman vermoord?

In de Nieuwe Revu van november 1991 bekent Ostrowski naast de ontvoering van Maup Caransa ook drie mensen te hebben vermoord.

Voor de groep van Klaas Bruinsma zijn dat volgens hem: André Brilleman, drugshandelaar Robbie Koning (1986) en drugshandelaar Ferry Koch (1989).

Hij zou dat niet om het geld hebben gedaan, maar uit loyaliteit voor Bruinsma. Ostrowski denkt geen last te krijgen met justitie. ‘Dan zeg ik gewoon dat ik mijn neus vol coke had en maar een verhaaltje aan een journalist heb verteld. Er ligt geen enkel bewijs.’

Een ‘protectie-expert’ over de moord op Brilleman

Een zgn. ‘protectie-expert’ denkt er het zijne van. Hij vertelt in het Parool van 26 februari 1985: ‘Hij liep gewoon te hard, het was net of hij haast had wat te verdienen. André wilde snel carrière maken, was ook brutaal, maar ja – de tijden zijn veranderd. De hasj-handel loopt hier en daar over in de cocaïne-handel waar de financiële belangen groter zijn, en bovendien vergat hij wel eens dat hij maar een mannetje was van 65, 70 kilo, en maar twee turven hoog. Ik bedoel: zelfs als wereldkampioen kickboksen begin je weinig tegen een schriel mannetje met een pistool. André heeft al die risico’s genomen.’

Geurt Roos, ook lijfwacht van Bruinsma over de moord

Ook Geurt Roos, voormalig lijfwacht van Klaas Bruinsma, vertelt een soortgelijk verhaal.

Hij geeft aan dat de nep liquidatie geen rol meer speelde bij zijn moord:  ‘André voelde zich genaaid door Bruinsma en heeft samen met een compagnon een partij hasj van hem geript. Dáárom moest-ie dood.’ (Bron: Misdaadjournalist, 28 januari 2012)



 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie