Advertentie

André Brilleman

(Amsterdam, 24 november 1959 – Amsterdam, 23 februari 1985)

Bijnamen: Pipo, The Bulldog en The Mean Machine


Advertentie

André Brilleman was een professioneel kickbokser die begin jaren ’80 één van de lijfwachten van drugsbaron Klaas Bruinsma werd.


Zie hier ->>> 100 grootste criminelen van Nederland
Zie hier ->>> De Nederlands misdaadencyclopedie
Zie hier ->>> Alle Liquidaties in Nederland
Zie hier ->>> Boeken over Nederlandse criminaliteit
Zie hier ->>> Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier ->>> Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

André Brilleman
André Brilleman

Brilleman is de jongste van drie kinderen van Hermanus Brilleman uit een Joods Amsterdams geslacht en de Française Violette Y. Bardelli. Hij groeit op in de J.M Kemperstraat in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Hij doorloopt de Van Bosseschool, een lagere school aan de Cliffordstraat. Daarna is Brilleman naar de van Houweningen MAVO gegaan. Op straat krijgt hij al snel de bijnaam Pipo, omdat hij altijd voor gekke dingen te vinden was.

Brilleman heeft tijdens zijn jeugd verschillende sporten beoefend, waaronder voetbal bij DVOS en verder judo en karate. In sportkringen wordt de jonge Brilleman al spoedig bekend door zijn aansprekende resultaten als kickbokser. Op de sportschool komt hij in contact met criminelen die hem een baan als lijfwacht van de hasjhandelaar Klaas Bruinsma bezorgen.

Brilleman is begin jaren ’80 kampioen kickboksen voor Mejiro Gym. Hij is één van de stervechters van de Amsterdamse sportschool, die door politieonderzoekers als ‘berucht’ wordt omschreven, wegens banden met de georganiseerde misdaad. Brilleman is een bokser die geen erg flexibele benen heeft, maar uitblinkt in low kicks en andere bewegingen. Vooral zijn ultieme vechtmentaliteit is zijn handelsmerk.

De moord op Hugo Ferrol in scene gezet

Op 2 februari 1982 doen Brilleman en de Joegoslaaf Alexander Marianovic een poging Hugo Ferrol te liquideren, maar de poging mislukt. Ferrol is een grote concurrent in de hasjhandel van Bruinsma. In juli 1982 wordt Alexander Marianovic in opdracht van Bruinsma geliquideerd, omdat hij samen met Brilleman Bruinsma voor drie ton heeft opgelicht bij een tweede poging Hugo Ferrol uit de weg te ruimen.

De twee hebben Ferrol vooraf namelijk ingelicht en een nepliquidatie in scène gezet, waarbij ze Bruinsma polaroidfoto’s hebben laten zien van een met ketchup overgoten Ferrol. Ferrol beloont beiden met 150.000 gulden, nu zo’n € 70.000,-. Brillenman wordt in tegenstelling tot zijn kompaan niet meteen vermoord, maar krijgt van ‘De Dominee’ uitstel van executie. Brilleman wordt hierbij in de waan gelaten dat Bruinsma gelooft dat hij niets van de nepliquidatie weet en hij werkt nog een tijd voor Bruinsma.

Brilleman wordt in 1985, hij is inmiddels wereldkampioen kickboksen, alsnog geliquideerd. Hij wordt meegelokt door Evert T. en om het leven gebracht. Zijn lichaam wordt in een vat dat vol met cement was gestort in de Waal gegooid. Uiteindelijk wordt het vat met zijn lichaam door de pontbaas bij de veerpont Brakel-Herwijnen (aan de Herwijnse zijde) gevonden. De moord op Brilleman is nog steeds niet opgelost.

Geurt Roos, voormalig lijfwacht van Klaas Bruinsma, geeft aan dat de nep-liquidatie geen rol meer speelde bij zijn moord:  ‘André voelde zich genaaid door Bruinsma en heeft samen met een compagnon een partij hasj van hem geript. Dáárom moest-ie dood.’ (Bron: Misdaadjournalist, 28 januari 2012)advertentie

Laat een reactie achter

Geef hier je reactie!
Naam hier