Arme jongere wordt agressief in rijke buurt
Als arm nu gewoon bij arm blijft en rijk bij rijk, dan gaat het allemaal goed komen. Van al dat verplichte mengen tussen de elite en de onderklasse komt alleen maar ellende. Dat is de vrij vertaalde uitkomst van het onderzoek van Jaap Nieuwenhuis van de TU Delft. Lees meer over de relatie tussen de jonge tokkies versus de ‘betere kringen’.
Arme jongere wordt agressief in rijke buurt
Het effect waar de heer Nieuwenhuis en zijn mede-onderzoekers over schrijven is nou ook weer niet echt nieuw(s). Dat heet met een mooi woord relatieve deprivatie. De grote genius van achter deze theorie is de heer Robert Merton. Hij beschreef in de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw, niet geheel als eerste, dat het voor mensen onder aan de onderkant van de economische ladder lastig is om verschil in ‘bezit’ te accepteren. Krijgen zij het niet zelf voor elkaar, dan gaan ze het wel halen bij iemand anders die het wel heeft om er bij te horen. En dat ‘halen’ gaat dan niet op een legale wijze.
Nieuwenhuis komt tot eenzelfde conclusie. Voor een periode van vijf jaar werden jongeren tussen de 12 en zestien jaar oud gevolgd. Zo keken zij onder andere naar de ontwikkeling van het familie-inkomen, de verhuisbewegingen en het probleemgedrag van de jongeren. De conclusie: hoe groter het verschil tussen de eigen sociaal-economische situatie en de rest van de buurt, hoe groter het probleemgedrag. Daar bleef het overigens niet bij. Deze jongeren gaven ook aan dat zij meer last hebben van depressie, angststoornissen, agressief gedrag en conflicten met hun ouders.
Bron en meer informatie: Jaap Nieuwenhuis, Maarten van Ham, Rongqin Yu, Susan Branje, Wim Meeus en Pieter Hooimeijer: Being Poorer Than the Rest of the Neighborhood: Relative Deprivation and Problem Behavior of Youth in de Journal of Youth and Adolescence, 31 maart 2017