Armoede maakt dommer en sneller oud

Armoede maakt je dommer en sneller oud
Armoede maakt je dommer en sneller oud

Armoede maakt dommer en sneller oud

Zorg maar dat je weer snel wat centjes gaat verdienen, want je IQ gaat er levend in arren moede niet op vooruit. Sterker nog je wordt er zelfs gewoon dommer van. Je intelligentie neemt af.

Nu dachten wij dat in de praktijk al wel te hebben gecontrasteerd. Mensen aan de rafelranden van onze samenleving lijken inderdaad het wiel niet te hebben uitgevonden. Nu blijkt dat ze dat waarschijnlijk ook nooit meer gaan doen. Professor Adina Zeki Al Hazzouri van de Miami University geeft aan dat armoede je armer maakt en ook nog eens sneller oud. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geld op deze website.


Armoede maakt dommer en sneller oud

De onderzoekers van de Miamy Univesity vonden dat als je 20 jaar in armoede leeft, je cognitieve vermogens sterk afnemen en dat je door die jaren flink ouder bent geworden. In ieder geval veel sneller oud, dan als je een normaal inkomen had gehad. Zij onderzochten hiervoor 3.400 mensen tussen de 18 en de dertig jaar oud en dat dat deden ze sinds 1985.

The overall magnitude of the associations suggests that economic adversities experienced in young adulthood are important determinants of cognitive health in midlife.

Het maakte niet uit of je al wat slimmer op deze aarde was gekomen of dat je al niet geboren was met al te vel hersencellen. Dit fenomeen deed zich ook voor bij mensen met een hoger IQ.


Zie hier de top 10 rijkste self-made vrouwen ter wereld 2022.


Een aantal verklaringen:

  1. Mensen in armoede laten zich meer in met alcohol en roken meer. Dat helpt niet echt.
  2. Ze hebben een slechtere leefomgeving en minder toegang tot ‘leerzame’ omgevingen.
  3. Ze staan meer bloot aan stress en dit is weer niet bevorderlijk voor de hersentjes.
  4. Ze hebben vaak geen toegang tot de betere medische voorzieningen.

Bron en meer informatie: Adina Zeki Al Hazzouri, Tali Elfassy, Stephen Sidney, David Jacobs, Eliseo J. PĂ©rez Stable, en Kristine Yaffe: Sustained Economic Hardship and Cognitive Function: The Coronary Artery Risk Development in Young Adults Study in de American Joural of Preventive Medicine, 2016


Zie hier de top 10 trends in het onderwijs 2021 in Nederland.