Atheïsten minder bang voor de dood, maar dat geldt ook voor de ‘ware’ gelovigen

0
Atheïsten niet bang voor de dood
Atheïsten niet bang voor de dood

Atheïsten minder bang voor de dood

Zonder er nu direct de nadruk op te willen leggen, maar iedere seconde is weer een stapje richting de eeuwige jachtvelden. En dat we een beetje bang zijn om aan de verkeerde kant van het gras te komen liggen is niet zo raar. Met name een aantal religies proberen mensen al veel eeuwen bang te maken voor moment dat ons kaarsje uitdooft. Jonathan Jong van de Oxford Universiteit in Groot-Brittannië heeft samen met anderen onderzoek gedaan naar onze angst voor het doodgaan. Lees meer…

Atheïsten minder bang voor de dood
Atheïsten niet bang voor de dood

Atheïsten minder bang voor de dood

Wat Jong en de anderen hebben gedaan is grasduinen in ruim 100 relevante studies, die zijn gedaan tussen 1961 en 2014. Al deze studies gingen (deels) over de relatie tussen angst en geloof.


Een beetje geloof is funest

Het was overigens niet zo dat hoe religieuzer mensen zijn hoe banger ze voor de dood waren. Jong maakt onderscheid tussen de ‘echte’ gelovige en de gelovige die eigenlijk maar een ‘beetje’ geloven. Juist de de mensen die een ‘beetje’ geloofden hebben het meeste angst voor de dood.


This definitely complicates the old view, that religious people are less afraid of death than nonreligious people. It may well be that atheism also provides comfort from death, or that people who are just not afraid of death are not compelled to seek religion.

Jonathan Jong


Religieuzen versus de atheïsten

Ongeveer de helft van de studies konden religie en de angst voor de dood niet aan elkaar linken. In 18 procent van de studies bleek juist wel dat de reli’s angstiger zijn voor de dood dan de atheïsten.

Bron en meer informatie: Jonathan Jong, Robert Ross, Tristan Philip, Si-Hua Chang, Naomi Simons & Jamin Halberstadt: The religious correlates of death anxiety: a systematic review and meta-analysis in: Journal of Religion, Brain & Behavior, 16 maart 2017

Geef een reactie