Autorijden maakt je dommer (net als tv kijken overigens) zegt onderzoek

Autorijden maakt je dommer
Autorijden maakt je dommer

Autorijden maakt je dommer (net als tv kijken overigens)

Zie je in die file naast je in die leasebak weer iemand als een zombie voor zich uit staren? Dat kan wel kloppen, want dat is hoogstwaarschijnlijk iemand die dagelijks meerdere uren achter elkaar in de auto vertoeft als bestuurder. Het blijkt dat je daar niet echt slimmer van wordt, sterker nog, je IQ daalt er zelfs van. Dan zeggen wij niet, maar de onderzoekers van de Universiteit van Leicester in het Verenigd Koninkrijk.

Autorijden maakt je dommer
Autorijden maakt je dommer

Meer over auto’s? Lees dat allemaal hier->>> op deze website…


Autorijden maakt je dommer (net als tv kijken overigens)

Wat geldt voor de mensen die geregeld meer dan twee uur autorijden geldt overigens ook voor de televisiekijkers. Het ging de onderzoekers namelijk over het effect van zittend gedrag op de hersenen. Zijn er effecten en wat zijn dat die effecten?

Het onderzoek van de Universiteit van Leicester

Dit onderzoek naar de effecten van autorijden op de hersenen heeft vijf jaar in beslag genomen. Het betrof een groep 500.000 mensen uit Groot-Brittanniƫ tussen de 37 en 73 jaar oud. Zij moesten gedurende de jaren meerdere geheugen- en IQ-testen doen. De 93.000 mensen die meerdere malen in de week twee of meer een auto moesten besturen scoorden statistisch lager dan de mensen die daar van verstopken waren.


De oorzaak van van de achteruitgang van het IQ

Schijnbaar gebruik je bij het autorijden niet echt veel hersencapaciteit. Anderzijds is dat maar gelukkig ook, dat bijna alles op de automatische piloot gaat en dat alleen afwijkingen worden opgemerkt. Anders zou je brein door alle informatie tijdens het rijden wel eens op tilt kunnen slaan. Maar dit terzijde. Kishan Bakrania, onderzoeker, vertelt andere dingen: “We know that regularly driving for more than two to three hours a day is bad for your heart. The research suggests it is bad for your brain, too, perhaps because your mind is less active in these hours. Driving causes stress and fatigue, with studies showing the links between them and cognitive decline.”


Bron en meer informatie: The Times: Hours of driving leaves IQ on the skids, 23 juli 2017