Advertentie

Bekende Nederlandse criminele bendes

Missen we nog bekende bendes? Geef ze dan svp even door.

Advertentie

Lees hier->>> meer over criminaliteit op deze website…


Bekende Nederlandse criminele bendes
Bekende Nederlandse criminele bendes

Bekende Nederlandse criminele bendes


Audi Bende

Dit is een bende van zo’n 250 Marokkaanse Nederlanders die verantwoordelijk zouden zijn voor grote aantallen plofkraken in Duitsland.

Vijf plofkrakers ‘Audi-bende’ veroordeeld tot zeven jaar celstraf
Bron: Nu.nl, 3 december 2018

Vijf mannen uit Utrecht en Alphen aan den Rijn zijn maandag veroordeeld tot zeven jaar celstraf voor het plegen van meerdere plofkraken in Duitsland. De mannen, die ook wel bekendstaan als de ‘Utrechtse Audi-bende’, sloegen vorig jaar in verschillende grenssteden toe.

De hoofdverdachte Patrick G. (29) kreeg de langste celstraf opgelegd, namelijk zeven jaar. De rechtbank Midden-Nederland oordeelde dat hij betrokken was bij vier verschillende plofkaken.

Ook nam hij deel aan een criminele organisatie, net als Colin van G. (26), die daarvoor werd veroordeeld tot vijf jaar cel. De overige drie mannen, Mohamed G. (28), Sonny K. (29) en Bob E. (31), kregen drie jaar celstraf.


Bende van Klaas Bruinsma

Lees hier->>> meer over Klaas Bruinsma.


Bende van Oss

Met de Bende van Oss wordt gerefereerd aan een roerige periode, waarbij criminelen uit Oss, tussen 1888 tot aan 1934 voor veel zware misdaden zorgden. Hieronder vielen 29 moorden, tientallen roofovervallen en inbraken en enkele honderden brandstichtingen op bestelling. Middelpunt van deze criminaliteit waren de families Van Berkom, De Bie en Hendriks (alias ‘de Soep’). Tot de belangrijke betrokkenen behoorde Abraham Snabel, ook bekend als ‘Gerardus Gannef’, verzekeringsinspecteur en aanstichter van roofovervallen gepleegd door de bende.


Bende van Saban Baran

Een groep van 14 mannen die zich bezig hielden met onder andere mensenhandel en prostitutie net na de eeuwwisseling. De leiding was in handen van de tot meervoeudige moord veroordeelde Turks-Duitse crimineel Saban Baran.


Bende van Venlo (1993 – 1994)

Met de bende van Venlo wordt een geruchtmakende groep plegers van geweldsmisdrijven uit Venlo in Nederlands Limburg aangeduid. De groep van veelal jonge bendeleden trok tussen carnaval 1993 en 1994 een spoor van dood en verderf door de Noord-Limburgse grensstreek.


Bokkenrijders

Bokkenrijders waren volgens het volksgeloof personen of geesten, die op bokken door de lucht reden. In de 18e eeuw was dit de naam die gegeven werd aan een bende dieven, afpersers en plegers van gewelddadige berovingen in de Landen van Overmaas en het voormalige graafschap Loon. De bokkenrijdersbendes waren met onderbrekingen actief in de periode tussen 1740 en 1798 in het tegenwoordige Nederlands Zuid-Limburg, delen van Belgisch-Limburg en de Kempen, de Belgische Voerstreek, het Land van Herve, de streek rond Luik en enkele gebieden vlak over de Duitse grens nabij Herzogenrath.


Delta-organisatie

NA de moord op Klaas Bruinsma in 1991 veronderstelde de politie dat zijn drugsimperium was overgenomen door een driemanschap, de Delta-organisatie, bestaande uit de crimineel Etienne U., de advocaat mr. J. Engelsma en de zakenman Charles Geerts.

Om deze criminele organisatie op te rollen, werd het IRT opgericht, dat gebruik maakte van infiltranten en “gecontroleerde doorvoer” van drugs. De journalist Bas van Hout denkt dat deze criminele organisatie slechts bestond in de verbeelding van de politie.


Denkers (De)

De Denkers of de Kinkerbuurtbende was een groep vrienden uit de Kinkerbuurt van Amsterdam. Bekende leden waren onder andere: John Mieremet, Sam Klepper, Kees Houtman en George van Kleef.

De Denkers verdienden miljoenen guldens met bankovervallen die nooit werden opgelost.

Volgens misdaadanalisten heeft deze Amsterdamse groepering het patent op „zeer spectaculaire en gewaagde” overvallen, waarbij honderdduizenden of miljoenen guldens worden buitgemaakt. Alleen al over de periode januari 1982 tot medio 1986 schrijft de Centrale Recherche Informatiedienst (CRI) in Den Haag 41 gewapende overvallen aan de Denkers toe. Vijftien banken en postkantoren, twintig geldtransporten, twee posttreinen, een juwelier en drie sieradenvertegenwoordigers waren hun doelwit, verspreid over Nederland, tot in België toe.

Bron: NRC, 4 oktober 1988, Geraadpleegd op Delpher op 10-12-2018,

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000029108:mpeg21:a0078

 

De Kinkerbuurtbende onderhield contacten met drugsbaron Charles Zwolsman.


The Happy Family

De crimineel Steve Brown was in 1979 op 25-jarige leeftijd de oprichter van de coffeeshopketen ‘The Happy Family’. Dit was formeel gezien een stichting voor opvang van randgroepjongeren. The Happy Family in feite niets anders was dan een dekmantelbedrijf voor professionele drugshandel.


Hells Angels

Voor meer informatie: zie Outlaw motorclubs in Nederland: een beschrijvend overzicht van 15 clubs


Hofstadgroep of Hofstadnetwerk

De Hofstadgroep is de naam die door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) aan een groep radicale islamistische jongeren werd gegeven. Van deze jongeren werden er 14 later door het openbaar ministerie verdacht van terroristische activiteiten. De leden van deze groep kwamen geregeld bijeen in het Amsterdamse huis van Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh.


Kinkerbuurtbende

Zie Denkers (De)


Monksbende

De 17-koppige Amsterdamse Monksbende pleegt in in de jaren tachtig van de vorige eeuw 41 overvallen, onder andere op postagentschappen en banken. De buit gaat vooral op aan hoeren en champagne. Errol Kabak (Balıkesir, 21 november 1967 – 1998) wordt gezien als leider.


Motorclubs (diverse)

Voor meer informatie over criminele motorclubs: zie Outlaw motorclubs in Nederland: een beschrijvend overzicht van 15 clubs


Zwarte Hoop

De bende werd opgericht en geleid door Pier Gerlofs Donia ook wel de Grote Pier genoemd. In 1517 brandde de bende Alkmaar plat en in juni van dat jaar leidde ze het Beleg van Medemblik waarbij ze de stad plunderden en vernielden. Nadat Pier in 1520 stierf nam Wijerd Jelckama het over, de bende hield op te bestaan in 1523. Op het hoogtepunt had de Zwarte Hoop vierduizend leden.


advertentie