Bekendste Belgische gerechten
Of deze top 10 van Belgische gerechten nou erg verfijnd is, daarover kun je twisten. Het is veelal rechttoe rechtaan met bijvoorbeeld goedkope ingrediënten. Mak geen bal uit, de gerechten zijn stuk voor stuk overheerlijk. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website…
Top 10 Bekendste Belgische gerechten
1) Belgische frieten met mayonaise
In België zou de geschiedenis van friet beginnen rond 1680. De inwoners van Namen, Andenne en Dinant hadden toen de gewoonte om te vissen in de Maas en de kleine visjes die ze er vingen in olie te bakken. Tijdens vorstperiodes of bij gevaarlijke stromingen werd het echter riskant om te vissen. Als alternatief sneden de inwoners aardappelen in de vorm van kleine visjes, die ze dan eveneens in de olie bakten.
Maar goed, ze zijn gewoon heerlijk, goed gebakken frieten met van die smakelijke Belgische mayonaise.
2) Mosselen met friet
Dit gerecht bestaat uit mosselen gekookt in gezouten water met groenten, zoals selderij en uitje en een portie friet. In België worden de mosselen in de vaak zwart geëmailleerde mosselpot geserveerd. Daarnaast staan dan de frieten. Per persoon wordt hierbij gemiddeld anderhalve kilo mosselen opgediend. Bij de frieten wordt in België meestal ook mayonaise gegeten.
3) Vlaamse stoofvlees
Stoofvlees of suddervlees is vlees dat op laag vuur gedurende lange tijd gegaard is (gestoofd) om het mals te maken. Tijdens het sudderen worden stoffen als collageen en elastine afgebroken die het vlees stug houden. Doordat de structuur van rundvlees uit vezels bestaat, valt het na het sudderen in draden uit elkaar.
Het vlees wordt gewoonlijk eerst aangebraden en kan dan met water gestoofd worden. Je kunt het ook stoven ook met andere vloeistoffen die een eigen smaak hebben, zoals wijn of bier. Vaak moet tijdens het sudderen het vocht af en toe bijgevuld worden. Soms worden er andere ingrediënten met het vlees meegestoofd voor de smaak. Dit om het vlees smaak mee te geven, zoals uien, een tomaat, laurierblaadjes of kruidnagels.
De stoofkarbonade of stoverij is een typisch Vlaams gerecht. In Wallonië heet het ook wel carbonade flamande. Het gerecht is verkrijgbaar in de meeste frietkotten en talrijke restaurants in België. De basisingrediënten zijn bruin bier en de taaiere stukken rundvlees die lang moeten garen. Er kunnen gebakken uien, bier (of rode wijn), peper, zout, kruidnagel, tijm en laurier toegevoegd worden. Om het geheel aan te dikken voegt men er vaak een boterham met mosterd aan toe. Om het geheel een beetje te karamelliseren kan een stuk ontbijtkoek (peperkoek) toegevoegd worden. Stoofvlees leent zich goed voor een eenspansgerecht: men kan aardappelen en groenten zoals wortelen toevoegen tijdens het stoven.
4) Luikse of Brusselse wafel
Karakteristiek aan de wafels zijn de grootte, de rechthoekige vorm en de diepe, grote vierkante inkepingen. Dit zijn 15, 20 of 24 per wafel. De wafel heeft ook een zeer lichte structuur. De Brusselse wafel wordt warm gegeten, bestrooid met poedersuiker, mogelijk met slagroom. Brusselse wafels worden gemaakt uit bloem, gist, melk, water, boter, zout en geklopt eiwit.
5) Vol-au-vent
De vol-au-vent Vlaams is van oorsprong een gerecht dat bestaat uit stukjes gesneden vlees, gevogelte of vis in saus.
Bekendste Belgische gerechten – De heerlijke top 10
6) Gehaktballetjes met krieken
In België worden gehaktballen meestal geserveerd met tomatensaus. Ballekes in tomatensaus is een zeer populair gerecht. Ook worden ze in België vaak opgediend met krieken. In Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de zure kers kriek genoemd, in de rest van Nederland morel.
7) Witloof uit de oven
In België wordt jaarlijks gemiddeld 7 kg per persoon gegeten. Witlof is er de op één na meest gegeten groente. Veelal wordt de witlof in de oven bereid met bijvoorbeeld ham en kaas.
8) Garnaalkroketten
Een garnaalkroket is een kroket die als vulling bechamelsaus en garnalen heeft. Soms ook met bijkomend visbouillon voor een extra uitgesproken smaak.
9) Gentse waterzooi
Waterzooi is een typisch Gents gerecht gemaakt van kip of vis, groenten, room en aardappelen. Het wordt opgediend als een soort soep samen met brood. De naam is afgeleid van zode, “zieden”: kooksel, vooral van vis.
10) De Paling in het groen
Paling in ’t groen is een Vlaams gerecht uit de Scheldestreek, bestaande uit zoetwaterpaling in een groene saus. Nadat de paling is ontdaan van huid, kop en ingewanden, wordt hij in ongeveer vier centimeter lange stukjes gesneden. Hierna stoven de paling in een mengsel van fijngehakte verse groene kruiden. Daartoe komen onder andere in aanmerking: salie, gembermunt, wilde marjolein en veldzuring. Maar denk ook aan citroenmelisse, kervel, tijm, citroentijm, bonenkruid, peterselie. Verder is brandnetel, kruizemunt, pimpernel, waterkers, dragon, bieslook, en basilicum ook mogelijk.
Wat fijngesnipperde sjalot, zetmeel, een beetje boter en een snuifje zout worden toegevoegd. De bereiding is klaar zodra het witte palingvlees vlot los kan van de graat maar er tijdens zacht roeren nog aan blijft. De hoeveelheid zetmeel was gepast als de saus op een bord na een minuutje net dikvloeibaar blijkt. Volgens persoonlijke voorkeur kan een fellere groene kleur bereikt worden met spinazie erbij. Andere liefhebbers wijzen dit beslist af. Variaties met bier ofwel wijn, met citroensap, of nog met eierdooier, en zelfs met kippenbouillon, komen voor.
In de volksmond wordt veelal ‘palingkruid’ als ingrediënt genoemd. Dit is echter geen algemene benaming voor een unieke plant. Naar gelang de locatie of familietraditie kan hiermee salie, citroenmelisse, gembermunt, kruizemunt of wilde marjolein bedoeld worden.