Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk – De top 10

Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk
Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk

Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk – De top 10

Duitsland bestaat pas sinds 1871 ook weer onderbroken door de periode na de Tweede Wereldoorlog. Desalniettemin hier Duitse schilders die ook in het huidige Duitsland geboren zijn of zouden zijn. Lees en kijk meer…


Meer over Duitsland lees je hier ->>> op deze website…
Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 – Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk


10. Emil Nolde

(Nolde, gemeente Burkal, 7 augustus 1867 – Seebüll (Neukirchen, Noord-Friesland)

Emil Nolde
Emil Nolde

Nolde was een Duits kunstschilder die wordt gezien als een van de toonaangevende Duitse expressionisten uit het begin van de twintigste eeuw. Dankzij zijn nieuwe manier van schilderen en zijn heftige kleurgebruik groeide hij echter al snel uit tot een avant-gardist die veel invloed had op de jongere generatie schilders.

Hij experimenteerde met verschillende technieken (olieverf, aquarel, houtsnede) en bracht die tot nieuwe hoogten. Nolde sloot zich in 1906 aan bij de kunstenaarsbeweging Die Brücke. Hij maakte ook een groot aantal christelijk-religieus geïnspireerde werken.

Nolde wordt gezien als een van de grote pioniers van het expressionisme. Hij behoort daarmee tot de belangrijkste Duitse kunstenaars van de vorige eeuw.

Hij was een vroeg aanhanger van de NSDAP, van een ‘Germaanse kunst’ en een antisemiet. Zo bracht hij bijvoorbeeld joodse kunsthandelaars en schilders in diskrediet. Desondanks speelde zijn werk Leben Christi in 1937 een centrale rol in de door de nazi’s georganiseerde propagandatentoonstelling Entartete Kunst. Vanaf die tijd werd hem het werken praktisch onmogelijk gemaakt, hij kreeg een schilder-, exposeer- en verkoopverbod opgelegd.

Meesterwerk: Stürmische See (1930) – Emil Nolde

Stürmische See (1930) - Emil Nolde
Stürmische See (1930) – Emil Nolde

Andere werken:
Verspottung Christi, Berlin, Brücke-Museum


9. Hans Holbein de Jonge

(Augsburg, 1497/98 – Londen, 29 november 1543)

Hans Holbein de Jonge
Hans Holbein de Jonge

Hij ontmoette veel geleerden, onder wie de Nederlandse humanist Erasmus. Holbein maakte pentekeningen in de marge van een uitgave van Erasmus’ Lof der Zotheid, die in 1515 door de drukker Froben in Bazel was uitgegeven. In 1523 portretteerde Holbein zijn vriend Erasmus.

Oorspronkelijk schilderde Holbein religieuze onderwerpen. Een groot aantal hiervan is echter bij de Zwitserse beeldenstorm van februari 1529 verloren gegaan. Veel van de portretten zijn echter wel bewaard gebleven. Omstreeks 1535 begon Holbein ook miniaturen te schilderen. Deze kunst leerde hij van de Vlaamse kunstenaar Lucas Horenbout.

Meesterwerk: Die Gesandten / De ambassadeurs (1533) – Hans Holbein de Jonge

Die Gesandten / De ambassadeurs (1533) - Hans Holbein de Jonge
Die Gesandten / De ambassadeurs (1533) – Hans Holbein de Jonge

Andere werken:
Portret van Hendrik VIII, 1536-1537
Portret van Robert Cheseman (1485-1547), 1533. Olieverf op paneel. 58,8 × 62,8 cm. Mauritshuis, Den Haag


8. Anselm Kiefer

(Donaueschingen, 8 maart 1945)

Anselm Kiefer
Anselm Kiefer

Kiefer is een vooraanstaand Duits kunstschilder en beeldhouwer. In zijn werk gebruikt hij naast verf ook materialen als stro, zand, glas, as, beton, roestig ijzer, klei, haar en lood.

Zijn werk zit vol verwijzingen naar historische gebeurtenissen en figuren, filosofie, en wetenschappelijke theorieën. Oorlog, vernietiging, verval en destructie zijn belangrijke thema’s in zijn werk.

Meesterwerk: Wege der Weltweisheit (1978)


7. Franz Marc

(München, 8 februari 1880 – Braquis, 4 maart 1916)

Die großen blauen Pferde / De grote blauw paaarden (1911) - Frans Marc
Die großen blauen Pferde / De grote blauw paaarden (1911) – Frans Marc

Marc was een Duits expressionistisch schilder. Hij legt zich vooral toe op dierenportretten. Het gaat niet zozeer de uiterlijke verschijningsvorm, als wel het vatten van de innerlijke essentie van het dier.

Hierbij speelt de door hem ontwikkelde kleurensymboliek een grote rol. Zo staat blauw bijvoorbeeld voor ‘het mannelijke principe, stug en geestelijk’ Geel staat voor ‘het vrouwelijke principe, zacht, vrolijk en zinnelijk’.

Onder invloed van het kubisme vereenvoudigde hij ook de vormen sterk. Hierdoor neigden zijn schilderijen steeds sterker naar het abstracte. Zijn laatste werken verwijzen duidelijk naar de ware uitdrukkingskracht van het abstracte expressionisme.

Meesterwerk: Die großen blauen Pferde / De grote blauw paaarden (1911) – Frans Marc

Franz Marc (1880–1916)
Die grossen blauen Pferde (The Large Blue Horses) 1911
105.7 cm × 181.1 cm
Original im Walker Art Center, Minneapolis, Minnesota (USA)

Zie hier ->>>> de beroemdste werken van Frans Marc op deze website.


6. Otto Dix

(Gera, 2 december 1891 – Singen, 25 juli 1969)

Otto Dix
Otto Dix

Dix was een Duitse schilder en graficus. Hij doorliep gedurende de periode 1910-1933 verschillende belangrijke moderne kunststromingen. Denk aan expressionisme, dadaïsme, nieuwe zakelijkheid en realisme. Hij tracht in zijn schilderijen misstanden in de samenleving aan te kaarten.

Dix’ werken werden tijdens het Derde Rijk bestempeld als Entartete Kunst. Dit omdat ze niet strookten met het arische ideaalbeeld van de NSDAP. Bij de grote tentoonstelling van Entartete Kunst in München (1937), is ook werk van Dix getoond.

In 1937 beval Joseph Goebbels 260 werken te confisqueren. Veel werken werden ter veiling in Luzern aangeboden. Wat men niet wist te verkopen, werd in 1939 in een Berlijnse brandweerkazerne verbrand.

Meesterwerk: Der Krieg / De oorlog (1932) – Otto Dix

Der Krieg / De oorlog (1932) - Otto Dix
Der Krieg / De oorlog (1932) – Otto Dix

Top 5 – Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk


5. Gerhard Richter

(Dresden, 9 februari 1932)

Gerhard Richter
Gerhard Richter

Richter is met Sigmar Polke en Konrad Lueg grondlegger van het kapitalistisch realisme. Hij werkte vanaf de jaren 60 in verschillende stijlen naast elkaar. Naast realistisch in zwart-witschakeringen nageschilderde foto’s schilderde hij in 1964 ook kleurstalen (Farbtafeln) en 4 Glasscheiben.

In 1967 schilderde hij Röhren, een grijs in grijs schilderij dat een vroeg voorbeeld is van abstractie in zijn werk. Tussendoor schilderde hij als een fijnschilder wolken, landschappen, brandende kaarsen. Daarnaast maakt hij in de jaren 90 series kleurrijke doeken met dikke, impulsief aangebrachte lagen verf.

Meesterwerk: Abstraktes Bild (1986) – Gerhard Richter

Abstraktes Bild (1986) - Gerhard Richter
Abstraktes Bild (1986) – Gerhard Richter

4. Albrecht Dürer

(Neurenberg, 21 mei 1471 – aldaar, 6 april 1528)

Albrecht Dürer
Albrecht Dürer

Dürer was kunstschilder, tekenaar, maker van houtsneden en kopergravures, kunsttheoreticus en humanist uit de Noordelijke renaissance.

De opkomst van de prentdrukkunst, die parallel loopt aan de ontwikkeling van de boekdrukkunst, maakt van Albrecht Dürer de populairste en invloedrijkste Noord-Europese kunstenaar uit deze periode. Zijn atelier specialiseerde zich in druktechnieken. Met name de kopergravure maakte een grote oplage mogelijk.

Meesterwerk: Melencolia I (1514) – Albrecht Dürer

Melencolia I (1514) - Albrecht Dürer
Melencolia I (1514) – Albrecht Dürer

Zie hier ->>> de beroemdste werken van Albrecht Dürer op deze website.


 

Top 3 – Bekendste Duitse schilders met hun meesterwerk

 


 

3. Max Ernst

(Brühl, 2 april 1891 – Parijs, 1 april 1976)

Max Ernst in het Brühler Schlosspark, 1909
Max Ernst in het Brühler Schlosspark, 1909

Ernst was een Duitse surrealistische schilder. Hij experimenteerde met verschillende kunstvormen. Na de Eerste Wereldoorlog vormde hij, vol nieuwe ideeën, de Keulse Dada-groep Zentrale W/3 met Hans (Jean) Arp en sociaal activist Alfred Grünwald.

Al experimenterend vond hij in 1925 de frottagetechniek uit. Hierbij maak je, door met een potlood over papier te wrijven, afdrukken van objecten onder het papier.

Doe je dit met een eikenblad, dan wordt op het papier een afdruk van dat blad gemaakt. Hierdoor is de structuur en de nerven zichtbaar worden. Deze afdrukken werkte Ernst vervolgens verder uit tot een kunstwerk.

In 1926 ging hij samenwerken met Joan Miró om decors te schilderen voor de Ballets Russes van Serge Diaghilev. Ernst ontwikkelde samen met Miró vervolgens de grattagetechniek. Daarbij wordt (meestal opgedroogde) verf van het doek geschraapt.

Celebes / Der Elefant von Celebes (1921) - Max Ernst
Celebes / Der Elefant von Celebes (1921) – Max Ernst

2. Caspar David Friedrich

(Greifswald, 5 september 1774 – Dresden, 7 mei 1840)

Caspar David Friedrich
Caspar David Friedrich

Friedrich was een Duits schilder en tekenaar uit de periode van de romantiek. In 1798 ging hij naar Dresden en daar verbleef hij zijn hele leven. Hij was bevriend met Goethe en Novalis.

Tot voor Friedrich was het landschap in de schilderkunst in de meeste gevallen een aangenaam decor of een achtergrond voor menselijke activiteiten. Daarin kwam met Friedrich duidelijk verandering.

Friedrichs landschappen kan men bekijken als een montage van fragmenten die hij op verschillende plaatsen en momenten naar de natuur getekend had zoals op het eiland Rügen in de Oostzee, in het Harzgebergte en het Riesengebirge in Bohemen.

Aan de basis ervan liggen meetkundige structuren zoals de hyperbool, de driehoek en de gulden snede. Daarbij zitten de landschappen van de diepgelovige protestant Friedrich vol religieuze symboliek, zoals kruisbeelden en door de wolken brekend licht dat verwijst naar een goddelijke aanwezigheid.

Ook kerkhoven, ruïnes, knoestige boomstammen en schepen die de haven uitvaren of door het ijs worden platgedrukt, behoorden tot zijn favoriete repertoire. Ook verwijst zijn werk naar de Franse bezetting en de culturele invloed van de bezetter aan het begin van de negentiende eeuw.

Meesterwerk: Der Wanderer über dem Nebelmeer (1819) – Caspar David Friedrich

Caspar David Friedrich - Der Wanderer über dem Nebelmeer
Caspar David Friedrich – Der Wanderer über dem Nebelmeer

Zie hier ->>> de beroemdste schilderijen van Caspar David Friedrich op deze website.


1. Paul Klee

18 december 1879 – 29 juni 1940

Bekendste schilderijen van Paul Klee
Paul Klee

Meesterwerk: Ad Parnassum – Paul Klee (1932)

Ad Parnassum (1932) - Paul Klee
Ad Parnassum (1932) – Paul Klee

Andere werken:
Zie hier ->>> de 10 bekendste werken van Paul Klee op deze website.