Bekendste Nederlandse schilder is Rembrandt – De Top 10 wereldwijd

Wij Nederlanders kunnen een verdomd aardig potje schilderen. Dit weten we bijvoorbeeld van de lijst met duurste schilderijen ooit verkocht.

Van Gogh,  De Kooning en Rembrandt zelf staan natuurlijk in deze top 80.  De andere zeven niet, maar dat komt waarschijnlijk omdat hun werk niet vaak op de ‘markt’ verschijnt. Overigens zou je het ook voor een deel een Vlaamse / Belgische top lijdt kunnen noemen, gezien het feit dat een aantal schilder daar ook is geboren. Zie hier de top 10.


Lees en leer hier ->>> meer over kunst op deze website…


Bekendste Nederlandse schilder is Rembrandt - De Top 10 wereldwijd
Rembrandt, De Nachtwacht 1642

Bekendste Nederlandse schilder is Rembrandt – De Top 10 wereldwijd


10. Pieter Claesz (1597 – 1660)

Samen met Willem Claesz. Heda, die ook in Haarlem werkte, was Claesz. een belangrijke schilder van stillevens. Claesz. en Heda stonden samen aan het begin van een traditie van stillevenschilderijen, die vooral in de Lage Landen ontwikkeld werd.

Pieter Claesz., Vanitas, 1630, olieverf op doek, 39,5 x 56 cm, Mauritshuis, Den Haag
Pieter Claesz., Vanitas, 1630, olieverf op doek, 39,5 x 56 cm,
Mauritshuis, Den Haag

9. Jacob Isaacksz van Ruisdael (1629 – 1682)

Er is veel speculatie over het leven van Van Ruisdael, omdat er weinig over de schilder bekend is: zo zijn alleen al zijn geboortedatum en sterfplek hevige discussiepunten. Voor zover bekend is er geen enkel portret, zelfportret of brief van Van Ruisdael bewaard.

Van Ruisdael, Gezicht op Amsterdam vanaf de steigers van het nieuwe stadhuis. 1670-1673. Londen, National Gallery
Van Ruisdael, Gezicht op Amsterdam vanaf de steigers van het nieuwe stadhuis. 1670-1673. Londen, National Gallery

8. Jan Steen (1626 – 1679)

Het werk van Jan Steen is wereldberoemd om zijn humorvolle en ironische kijk op het leven. De meeste bekendheid geniet hij om zijn komisch aandoende schilderijen met een rommelig en wild huishouden, kroegtaferelen en kwakzalvers die met medicijnen liefdesverdriet proberen te verhelpen. Op zijn repertoire staan echter ook serieuze historiestukken, andere genretaferelen en enkele portretten. De Nederlandse uitdrukkingen ‘een huishouden van Jan Steen’ en ‘leven in de brouwerij brengen’ zijn aan hem ontleend.

Jan Steen, Het vrolijke huisgezin, Rijksmuseum
Jan Steen, Het vrolijke huisgezin, Rijksmuseum

7. Willem de Kooning (1904 – 1997)

Willem de Kooning woonde en werkte groot deel van zijn leven in de Verenigde Staten. Hij schilderde in de stroming van het abstract expressionisme. De kunstafdeling van de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam werd in 1998 de Willem de Kooning Academie genoemd.

Op een veiling van Sotheby’s in 1987 werd “Pink Lady” (1944) verkocht voor 3,6 miljoen dollar. In 1989 werd Interchanged (1955) verkocht voor 20,6 miljoen dollar; dit schilderij werd in oktober 2015 gekocht door hedgefondsmanager Ken Griffin voor $ 300 miljoen en was daarmee op dat moment een van de twee duurste schilderijen ter wereld. In november 2006 werd 137,5 miljoen dollar betaald voor Woman III,.[3]. In november 2016 werd in New York het schilderij Untitled XXV voor een bedrag van ongeveer 61,5 miljoen Euro geveild.

Willem de Kooning, Woman III, 1953
Willem de Kooning, Woman III, 1953

6. Frans Hals (1582 – 1666)

Frans Hals geldt als een van de belangrijkste Oude Hollandse Meesters. Hij werkte zover bekend zijn hele leven in Haarlem en werd vooral bekend door zijn levendige en kleurrijke schuttersstukken en afbeeldingen van tijdgenoten.

Frans Hals, De lachende cavalier. 1624. Londen, Wallace Collection
Frans Hals, De lachende cavalier. 1624. Londen, Wallace Collection

5. Johannes Vermeer (1632 – 1675)

Vermeer had een voorkeur voor tijdloze, ingetogen momenten. Hij blijft raadselachtig vanwege de onnavolgbare kleurstelling en het verbijsterende lichtgehalte. Vermeers schilderijen, meestal genrestukken en een paar historiestukken, allegorieën en stadsgezichten, onderscheiden zich door een subtiel kleurgebruik en een ideale compositie. Hij gebruikte soms dure pigmenten en had een grote voorkeur voor ultramarijn en loodtingeel.

Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ± 1658-1661 Rijksmuseum Amsterdam
Johannes Vermeer, Het melkmeisje, ± 1658-1661 Rijksmuseum Amsterdam

4. Piet Mondriaan (1872 – 1944)

Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was een van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding of neoplasticisme noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een wijziging die hij zelf invoerde nadat hij in Parijs was gaan wonen.

Zie hier ->>> de beroemdste schilderijen van Mondriaan op deze website…

Mondriaan, Victory Boogie Woogie, het Gemeentemuseum Den Haag
Mondriaan, Victory Boogie Woogie, het Gemeentemuseum Den Haag

3. M. C. Escher (1898 – 1972)

Zijn gravures verbeelden vaak onmogelijke constructies, studies van oneindigheid en in elkaar passende meetkundige patronen (vlakverdelingen) die geleidelijk in volstrekt verschillende vormen veranderen. Enkele zeer bekende voorstellingen die hij tekende zijn ontworpen rond onmogelijke objecten zoals de Penrose-trap. Pas in de jaren vijftig van de vorige eeuw kreeg hij in bredere kring erkenning als kunstenaar, vooral in de VS. Kristallografen en wiskundigen ontdekten in zijn werk symmetrieën en thema’s uit hun vakgebieden. Eschers grafische werk wordt vanaf 1960 in wetenschappelijke (leer)boeken gebruikt. Hij signeerde zijn werk met MCE. In de jaren zestig werd zijn werk – tot Eschers verbazing – vanwege de fantastische parallelle werelden door hippies en popsterren omarmd.

Zie hier ->>> de 10 meest beroemde werken van Escher

MCE

2. Vincent van Gogh (1853 – 1890)

Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard (Poesjkinmuseum in Moskou). Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend dokter Eugène Boch kocht het voor 400 frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890, een paar maanden voor Van Goghs dood. Voordien had de Belgische mecenas Henri Van Cutsem (1839-1904) twee tekeningen gekocht van Vincent van Gogh, waaronder Olijfbomen in Montmajour (door hem geschonken aan het Museum voor Schone Kunsten in Doornik), een der eerste tekeningen gemaakt door Van Gogh in de Provence.

Zie hier ->>> de tien meest beroemde schilderijen van Van Gogh

Vincent van Gogh, Sterrennacht boven de Rhône, 1888, Musée d'Orsay
Vincent van Gogh, Sterrennacht boven de Rhône, 1888, Musée d’Orsay

1. Rembrandt (1606 – 1669)

Rembrandt van Rijn geldt algemeen als een van de grootste schilders en etsers in de Europese kunst, en als de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. Rembrandt vervaardigde in totaal ongeveer driehonderd schilderijen, driehonderd etsen en tweeduizend tekeningen. Zijn werk behoort tot de barok en is zichtbaar beïnvloed door het caravaggisme, alhoewel hij nooit in Italië is geweest. Zijn opmerkelijke beheersing van het spel met licht en donker, waarbij hij vaak scherpe contrasten (clair-obscur) gebruikte om zo de toeschouwer de voorstelling binnen te voeren, leidde tot levendige scènes vol dramatiek.

Zie hier ->>> de 10 meest bekende schilderijen van Rembrandt

Rembrandt, De Nachtwacht 1642
Rembrandt, De Nachtwacht 1642

Geef een reactie