Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner – Een top 10

0
Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner
Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner

Joseph Mallord William Turner

(Covent Garden (Londen), 23 april 1775 – Chelsea (Londen), 19 december 1851)

Turner is één van de grootste landschapskunstenaars aller tijden en één van de meest bekende Britse kunstenaars ooit. Zijn meesterschap is te zien door het gebruik van kleur en licht. Dit maakte hem beroemd als ‘de schilder van het licht’.

Turner heeft een poëtische en fantasierijke benadering van landschapskunst. Hij legt precies architectonische en natuurlijke details vast in zijn vroege werken. In zijn latere werken zijn zijn composities vloeiender met louter de suggestie van beweging. Deze abstracties worden als zijn tijd ver vooruit beschouwd. Ze zijn een voorloper van de artistieke beweging impressionisme.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 – Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner


10. Rome, From Mount Aventine (1835) – J.M.W. Turner

Rome, From Mount Aventine (1835) - J.M.W. Turner
Rome, From Mount Aventine (1835) – J.M.W. Turner

Dit schilderij laat de stad Rome vanaf de Aventijn, één van de zeven heuvels waarop het oude Rome werd gebouwd. Het is één van de vele schilderijen van de stad door Turner. Rome, From Mount Aventine werd in december 2014 verkocht bij Sotheby’s in Londen voor £ 30,3 miljoen, een veilingrecord is voor een Turner.


9. The Burning of the Houses of Lords and Commons (1835) – J.M.W. Turner

The Burning of the Houses of Lords and Commons (1835) - J.M.W. Turner
The Burning of the Houses of Lords and Commons (1835) – J.M.W. Turner

Op 16 oktober 1834 brak per ongeluk brand uit in de Britse Houses of Parliament. Dit leidde tot de grootste brand in Londen sinds de Grote Brand van 1666. Net als tienduizenden Londenaren was ook Turner getuige van de brand. Hij gebruikte de schetsen van de scène die hij ter plekke had getekend om twee beroemde doeken van de brand te maken met dezelfde titel.


8. Dido building Carthage (1815) – J.M.W. Turner

Dido building Carthage (1815) - J.M.W. Turner
Dido building Carthage (1815) – J.M.W. Turner

Carthago was de hoofdstad van de oude Carthaagse beschaving. Dido was volgens oude bronnen de oprichter en eerste koningin van Carthago was. In 1814 begon Turner een serie over Carthaagse onderwerpen en dit schilderij is een van de bekendste. Het onderwerp van het schilderij is geïnspireerd door Aeneis, een Latijns episch gedicht geschreven door Vergiliusl.

Het toont de bouw van de Noord-Afrikaanse stad Carthago met Dido als de blauw-witte figuur aan de linkerkant. Dit kunstwerk is ook een eerbetoon aan Claude Lorrain’s zeehaven met de inscheping van de koningin van Sheba (1648).


7. Venice, from the Porch of Madonna della Salute (1835) – J.M.W. Turner

Venice, from the Porch of Madonna della Salute (1835) - J.M.W. Turner
Venice, from the Porch of Madonna della Salute (1835) – J.M.W. Turner

Techniek: Olieverf op linnen
Afmetingen: 90,8 cm × 121,9 cm
Te vinden in: Tate Britain, Londen

J.M.W. Turner reisde veel op zoek naar inspiratie voor zijn werk. Hij was vooral geïnspireerd door Venetië, dat hij voor het eerst bezocht in 1819. Turners liefdesrelatie met Venetië leverde verschillende meesterwerken op. Dit schilderij is het bekendste en het laat het Canal Grande samen met gebouwen van Venetië zien. Het werk is gebaseerd op de schetsen van de kunstenaar van zijn reizen naar de stad.


6. Norham Castle, Sunrise (1845) – J.M.W. Turner

Norham Castle, Sunrise (1845) - J.M.W. Turner
Norham Castle, Sunrise (1845) – J.M.W. Turner

Year c. 1845
Techniek: Olieverf op linnen
Afmetingen: 90,8 cm × 121,9 cm
Te vinden in: Tate Britain, Londen

Norham Castle ligt aan de rivier de Tweed op de grens tussen Engeland en Schotland. J.M.W. Turner bezocht Norham voor het eerst in 1797 en in de loop der jaren schilderde hij het kasteel in verschillende bekende kunstwerken.

Norham Castle, Sunrise is één van Turners grootste schilderijen van licht en sfeer. Het is het meest abstracte en modernste schilderij van Turner.


Top 5 – Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner


5. The Dort (1818) – J.M.W. Turner

The Dort (1818) - J.M.W. Turner
The Dort (1818) – J.M.W. Turner

Techniek: Olieverf op linnen
Afmetingen: 157,5 × 233,7 cm
Te vinden in: Yale Centre for British Art, Yale University, New Haven

J.M.W. Turner bezocht Nederland voor het eerst in 1817. Dit schilderij toont een gezicht op de haven van Dordrecht. Het is het mooiste voorbeeld van de invloed van de Nederlandse zeeschilderkunst op Turners werk. Het is ook een eerbetoon aan de Nederlandse kunstenaar Aelbert Cuyp, één van Turners grote voorbeelden.


4. Hannibal and his Men crossing the Alps (1812) – J.M.W. Turner

Hannibal and his Men crossing the Alps (1812) - J.M.W. Turner
Hannibal and his Men crossing the Alps (1812) – J.M.W. Turner

Hannibal is één van de grootste militaire commandanten in de geschiedenis. Hij leidt zijn Carthaagse leger over de Alpen Italië binnen om de oorlog rechtstreeks naar de Romeinse Republiek te brengen. Hannibals oversteek door de Alpen in 218 v.Chr. is één van de meest gevierde militaire prestaties in de oude oorlogsvoering.

Dit schilderij laat de vernietigende kracht van de natuur zien. Dit is één overheersend thema in veel van Turners latere werken. Hannibal die de Alpen oversteekt staat bekend om de parallellen tussen Hannibal en Napoleon.


Top 3 – Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner


3. The Slave Ship (1840) – J.M.W. Turner

The Slave Ship (1840) - J.M.W. Turner
The Slave Ship (1840) – J.M.W. Turner

Bij het bloedbad in Zong in 1781 zijn 133 tot slaaf gemaakte Afrikanen in zee geworpen om te verdrinken door de bemanning van het slavenschip Zong. Dit gebeurde om het voortbestaan ​​van de resterende opvarende van het schip te verzekeren en gedeeltelijk om de verzekering van de slaven te verzilveren.

Dit schilderij is ook tentoongesteld op dezelfde dag van de bijeenkomst van de British Anti-Slavery Society. Het schilderij toont een schip dat worstelt in de stormachtige zee. Dit terwijl een aantal lichamen met een donkere huid en geketende handen en voeten in het water drijven. De foto is wazig zonder gedefinieerde penseelstreken. Turner gebruikt briljant kleur om een ​​dramatisch effect voor de kijker te creëren. The Slave Ship concentreert zich op de kracht van de natuur over de mens en de smerige kanten van de industriële revolutie.


2. Rain, Steam and Speed (1844) – J.M.W. Turner

Rain, Steam and Speed (1844) - J.M.W. Turner
Rain, Steam and Speed (1844) – J.M.W. Turner

In dit beroemde kunstwerk combineert Turner meesterlijk de elementen van de natuur en de industriële revolutie. Het schilderij toont een trein die met hoge snelheid de toeschouwer nadert. De regen vermengt zich met de stoom van de sneltrein en laat de krachtige zwarte locomotief achter als het enige zichtbare scherpe voorwerp op het canvas.

De locatie van de scène is de Maidenhead-spoorwegbrug die de rivier de Theems oversteekt. Rain, Steam and Speed ​​is een uitstekend voorbeeld van J.M.W. Turners late werken. Deze schilderijen wonnen in de loop van de tijd aan populariteit om als zijn meest gekoesterde meesterwerken te worden. Deze werken zijn ook een voorloper van het impressionisme.


1. The Fighting Temeraire (1839) – J.M.W. Turner

Bekendste schilderijen van J.M.W. Turner - The Fighting Temeraire (1839) - J.M.W. Turner
The Fighting Temeraire (1839) – J.M.W. Turner

HMS Temeraire was een oorlogsschip van de Royal Navy met 98 kanonnen. Het is beroemd is om zijn heroïsche prestaties in de Slag om Trafalgar in 1805 tussen het Verenigd Koninkrijk en de gecombineerde vloten van de Franse en Spaanse marine. J.M.W. Turner beeldt het oorlogsschip af, jaren na zijn glorieuze dagen, voortgetrokken door een sleepboot, om in stukken te worden gebroken.

Het schilderij is een eerbetoon aan zeilschepen die zouden worden vervangen door stoomschepen. Turner gebruikt symboliek, net als de ondergaande zon, om de ondergang van het onderwerp en zijn sterfelijkheid te suggereren. Dit ondanks zijn heroïsche verleden. Het is geschilderd door Turner in de bloei van zijn carrière. The Fighting Temeraire is zijn beroemdste schilderij en degene die hij zijn ‘darling’ noemde.