Bekendste schilders uit de Verenigde Staten – Top 10

0
Bekendste schilders uit de Verenigde Staten
Andy Warhol - Marilyn Diptych (1962)

Bekendste schilders uit de Verenigde Staten – Top 10

Hier weer 10 prachtige werken van 10 hele grote Amerikaanse schilders. Kijk en lees zelf maar…

Lees en zie hier->>> meer aardige artikelen over schilderijen op deze website…


Top 10: Bekendste schilders uit de Verenigde Staten


10. Alexander Calder

(Lawnton, 22 juli 1898 – New York, 11 november 1976

Website: www.calder.org

Alexander Calder was een invloedrijke Amerikaanse beeldhouwer die een grote bekendheid verwierf vanwege zijn innovatieve mobilen en monumentale publieke sculpturen.

Hij introduceerde beweging, abstractie en surrealistische elementen in zijn werk en bracht daarmee vernieuwing in de kinetische kunst.

Meesterwerk: Calder’s Circus (1931)

Calder’s Circus (1931) – Alexander Calder
Calder’s Circus (1931) – Alexander Calder

9. Norman Rockwell

3 februari 1894 – 8 november 1978

Rockwell tekende veertig jaar lang de voorpagina’s voor The Saturday Evening Post. Ook heeft hij vele illustraties gemaakt voor de Boy Scouts of America. Het Norman Rockwell Museum herbergt een groot deel van zijn artistieke nalatenschap.

Website: www.nrm.org

Meesterwerk: Freedom from Want (1943)

Freedom from Want (1943) – Norman Rockwell
Freedom from Want (1943) – Norman Rockwell

8. Jean-Michel Basquiat

2 december 1960, New York City – 12 augustus 1988, New York City

Basquiat was schilder en tekenaar. Hij was de eerste Afro-Amerikaanse kunstenaar die doorbrak in de voornamelijk blanke kunstwereld. Basquiat ging in tegen de gangbare classificatie als graffitikunstenaar: “Ik ben geen onderdeel van de graffitikunst.”

Na eind jaren zeventig samen met zijn vriend Al Diaz als graffiti-artiest onder de naam SAMO (van ‘same old shit’) gewerkt te hebben, maakte hij vanaf begin jaren tachtig zeer ‘explosieve’ werken op doek.

Meestal zijn het grote formaten in acryl met daaroverheen lijntekeningen en teksten met oil-paintstick. Basquiat was een Afro-Amerikaanse schilder die wereldfaam vergaarde. Zijn eerste solotentoonstelling was in 1982.

Zie hier ->>> de beroemdste schilderijen van Jean-Michel Basquiat op deze website.

Meesterwerk: Scull (1981)

Jean-Michel Basquiat - Scull (1981)
Jean-Michel Basquiat – Scull (1981)

Website: www.basquiat.com


7. Roy Lichtenstein

27 oktober 1923 – 29 september 1997

Samen met Andy Warhol is hij waarschijnlijk de bekendste vertegenwoordiger van Pop Art. Zijn doorbraak kwam in 1961 met de Look Mickey foto, zijn stijl werd de industriële stijl van gedrukte strips.

In zijn latere werken oriënteerde Lichtenstein zich echter weer op zijn expressionistische en surrealistische roots. In 1995 ontving hij de Kyoto-prijs, één van de hoogste onderscheidingen voor prestaties op het gebied van wetenschap en kunst.

Website: www.lichtensteinfoundation.org

Zie hier ->>> de 10 meest beroemde schilderijen van Roy Lichtenstein

Meesterwerk: Whaam! (1963)

Roy Lichtenstein - Whaam! (1963)
Roy Lichtenstein – Whaam! (1963)

6. Edward Hopper

22 juli 1882, Nyack, New York – 15 mei 1967, New York City, New York

Hoppers Amerikaans realisme is te zien in de koele kleuren. Deze wijzen op de eenzaamheid van de moderne mens en de leegte van het moderne leven.

Website: www.edwardhopper.com

Zie hier ->>> de 15 beroemdste schilderijen van Edward Hopper op deze website.

 

Meesterwerk: Nighthawks (1942)

Edward Hopper - Nighthawks (1942)
Edward Hopper – Nighthawks (1942)

5. Mark Rothko

25 september 1903 – 25 februari 1970

Rothko wordt gerekend tot de vertegenwoordigers van het Amerikaanse abstract expressionisme, maar Rothko weigerde deze categorisering die als “vervreemdend” werd beschouwd.

Website: www.markrothko.org

Zie hier ->>> de tien bekendste werken van Mark Rothko op deze website.

Meesterwerk: Orange, Red, Yellow (1961)

Mark Rothko - Orange, Red, Yellow (1961)
Mark Rothko – Orange, Red, Yellow (1961)

4. Keith Haring

4 mei 1958 -16 februari 1990
(Reading, Pennsylvania, 4 mei 1958 – New York, 16 februari 1990)

In New York ontstond in de jaren tachtig een kunstbeweging, die tot op de dag van vandaag inspireert met zijn anarchistische karakter en gedenkwaardige ontwerptaal. Deze stroming blijft jonge kunstenaars blijft inspireren.

De straatkunst werd geboren met de graffiti van Keith Haring en zijn onmiskenbare figuren werden onderdeel van de massacultuur.

Graffiti, dit kleurrijke, symbolische schilderij van de openbare buitenruimte, is voor ons een dagelijkse aanblik en vaak hinderlijk geworden.

Al in de jaren zeventig begonnen jongeren met het spuiten van woorden, tekens en cartoonachtige figuren met dikke randen op de muren van New Yorkse metrostations om hun maatschappelijk protest te uiten.

Keith Haring, geboren in Kutztown, Pennsylvania in 1958, identificeerde zich “met de stijl, smaak en kleur” van deze kunstenaars.

In 1981 begon hij zijn graffitiwerk in de New Yorkse underground. Dit nadat hij eind jaren zeventig kunst had gestudeerd aan de School of Visual Arts in New York en in Pittsburgh.

Hij was dus niet een van die kunstenaars die begon als straatspuiter en werd ontdekt voor kunst, maar in plaats daarvan de straat op ging als schilder.

Amerikaanse abstract expressionisme

Zijn voorliefde voor het gelijkmatig vullen van het beeldoppervlak met zich herhalende opeenvolgingen van figuren deelde hij met zijn rolmodellen uit het Amerikaanse abstract expressionisme.

Samenwerking en vriendschap brachten hem in contact met popartiest Andy Warhol nadat hij in 1982 al op de documenta van Kassel te zien was.

Keith Haring bracht zijn stijl op de markt in zijn popshop, die hij in 1988 opende. Die bood vooral de behendige babyfiguren “Radiant Childs” aan die joie de vivre en optimisme uitstraalden als T-shirtprint.

Hij gebruikte het artistieke succes ook om ongebruikelijke concepten door te drukken.

Keith Haring had AIDS opgelopen en vestigde in tal van campagnes de aandacht op deze ziekte. Op 31-jarige leeftijd bezweek hij zelf aan haar.

Website: www.haring.com

Zie hier de Top 10 meest beroemde kunstwerken van Keith Haring.

Meesterwerk: Crack is Wack (1986)

Keith Haring - Crack is Wack (1986)
Keith Haring – Crack is Wack (1986)

3. Georgia O’Keeffe

15 november 1887 – 6 maart 1986

O’Keeffe ondervindt wereldwijd waardering vanwege haar vroege schilderkunstige verkenning van de grenzen van de moderne kunst in Amerika.

Haar werk neemt een baanbrekende positie in binnen de Amerikaanse schilderkunst en speelt zich af in het grensgebied tussen figuratie en abstracte kunst. Haar werk wordt gerekend tot het precisionisme.

Website: www.okeeffemuseum.org

Zie hier ->>> de meest beroemde schilderijen van Georgia O’Keeffe op deze website.

Meesterwerk: Black Iris III (1926)

Georgia O'Keeffe - Black Iris III (1926)
Georgia O’Keeffe – Black Iris III (1926)

2. Jackson Pollock

28 januari 1912 – 11 augustus 1956

Website: www.jackson-pollock.org

Pollock was een van de invloedrijkste Amerikaanse kunstschilders die tot de abstract expressionistische school behoorde.

Pollocks werk wordt tot het abstract expressionisme gerekend, evenals dat van onder anderen zijn tijdgenoot Willem de Kooning. De nadruk op de handeling van het schilderen noemt men “action painting”.

De schilder liet de verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen. Vandaar de naam van dit soort werk: drippings.

Zie hier ->>> de meeste beroemde werken van Jackson Pollack op deze website.

Meesterwerk: Number 5 (1948)

Jackson Pollock - Number 5 (1948)
Jackson Pollock – Number 5 (1948)

1. Andy Warhol

6 augustus 1928 – 22 februari 1987

Website: www.warhol.org

In de jaren zestig startte Warhol met het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell’s-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Hij wist de invloedrijke galeriehouder en kunstverzamelaar Leo Castelli te interesseren voor zijn werk.

Hij ging de zeefdruktechniek gebruiken, om niet louter kunst te maken met alledaagse commerciële massaproducten als motief, maar om zelfs zijn eigen kunst als massaproduct te creëren.

Het Andy Warhol Museum in Pittsburgh, Pennsylvania is het grootste Amerikaanse museum opgedragen aan een enkele kunstenaar; het bevat meer dan 12.000 werken van Warhol.

Zie hier ->>> de meest beroemde schilderijen van Andy Warhol op deze website.

Meesterwerk: Marilyn Diptych (1962)

Andy Warhol - Marilyn Diptych (1962)
Andy Warhol – Marilyn Diptych (1962)

Geef een reactie