Belangrijkste foto’s aller tijden – Een iconische top 100

0
Belangrijkste foto's aller tijden
Belangrijkste foto's aller tijden

Belangrijkste foto’s aller tijden

Deze foto’s zijn wereldberoemd geworden. Een aantal van deze foto’s hebben ook de geschiedenis en onze kijk op de gebeurtenissen voorgoed veranderd.

Iedere foto heeft een verhaal en deze zijn bij lange na nog niet allemaal toegevoegd. Dat komt, maar heb geduld! Staan er foto’s volgens jullie niet tussen, die toch hier ook echt bij horen? Geef dat dan even door. Lees, en voor zal zie, meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website.


Top 100 – Belangrijkste foto’s aller tijden


100. Oscars Selfie, Bradley Cooper, 2014

Oscars Selfie, Bradley Cooper, 2014


99. Immersions (Piss Christ), Andres Serrano, 1987

Immersions (Piss Christ), Andres Serrano, 1987
Immersion (Piss Christ) is een foto van de Amerikaanse kunstenaar en fotograaf Andres Serrano. Het toont een klein plastic kruisbeeld ondergedompeld in een kleine glazen tank met urine van de kunstenaar.

Het stuk was een winnaar van de ‘Awards in the Visual Arts‘ -wedstrijd van het Southeastern Center for Contemporary Art.

Het werk veroorzaakte veel controverse omdat het godslasterlijk zou zijn. Serrano zelf zei over de controverse: ‘Ik had geen idee dat Piss Christ de aandacht zou krijgen die het kreeg, omdat ik daarmee noch godslastering noch aanstoot wilde geven. Ik ben mijn hele leven katholiek geweest, dus ik ben een volgeling van Christus.’


98. Mao zwemt in de Yangtze, 1966

Mao zwemt in de Yangtze, 1966


97. The Critic, Weegee (Arthur Fellig), 1943

The Critic, Weegee
Weegee fotografeerde The Critic op 22 november 1943 voor de Metropolitan Opera op de openingsavond van het seizoen. We zien twee dames uit de ‘high society’, mevrouw George Washington Kavanaugh en Lady Decies, met wat een verwarde blik.


96. Noord-Korea, David Guttenfelder, 2013

Noord-Korea, David Guttenfelder, 2013


95. Molotov Man, Susan Meiselas, 1979

Molotov Man
Molotov Man

De Molotov Man is de titel van de foto gemaakt door Susan Meiselas tijdens de Nicaraguaanse revolutie van 1979. Het is een symbool geworden voor de Sandinistische revolutie.

De foto toont een man, Pablo ‘Bareta’ Arauz, die klaar staat om een ​​molotovcocktail, gemaakt van een Pepsi-fles, te gooien, terwijl hij een geweer in zijn linkerhand houdt.


94. Allende’s Last Stand, Luis Orlando Lagos, 1973


Luis Orlando Lagos Vásquez (17 januari 1913 – 7 januari [ nodig citaat ] 2007) was een Chileense fotograaf. Hij is vooral bekend was vanwege zijn werk waarin hij de Chileense president Salvador Allende fotografeerde .

Lagos werkte al meer dan 20 jaar samen met Allende en volgde zijn lokale en buitenlandse politieke activiteiten. Pas na zijn dood is hij geïdentificeerd als de mysterieuze ‘fotograaf van het Moneda-paleis’.

Het is een foto die tijdens de staatsgreep van 1973 is gemaakt en één van de laatste foto’s van de Chileense president had gemaakt. De foto won de ‘World Press Photo’ -prijs in 1973, waarbij de auteur toen als’ onbekend’ is bestempeld.


93. Cathedral Rock, Yosemite, Carleton Watkins, 1861

Cathedral Rock, Yosemite, Carleton Watkins, 1861


92. Demi Moore, Annie Leibovitz, 1991

Demi Moore, Annie Leibovitz, 1991


91. Brian Ridley And Lyle Heeter, Robert Mapplethorpe, 1979

Brian Ridley And Lyle Heeter, Robert Mapplethorpe, 1979