Ben Tiggelaar – De ladder: samenvatting

0
Ben Tiggelaar - De ladder: samenvatting
Ben Tiggelaar - De ladder: samenvatting

Ben Tiggelaar – De ladder: samenvatting

Veranderen van je gedrag of gedrag binnen een organisatie is niet eenvoudig. Sterker nog, het is één van de meest lastige zaken in het leven.

Ben Tiggelaar komt met eenvoudige en wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om wel duurzame gedragsverandering tot stand te brengen. De Ladder biedt je de goede en actuele inzichten uit de veranderpsychologie. Toegankelijk, praktisch én effectief.

Website: www.tiggelaar.nl


Koopt


Lees hier ->>> meer samenvattingen van managementboeken op deze website.


Ben Tiggelaar – De ladder: samenvatting


Stap 1: het doel

Kies ontwikkeldoelen
Een voorbeeld van een ontwikkeldoel is: ik ga op zoek naar drie manieren om meer te verkopen. Een voorbeeld van een prestatiedoel is: ik ga dit jaar 10% meer verkopen.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die ontwikkeldoelen of leerdoelen stellen veranderingen effectiever aanpakken.

Een ontwikkeldoel heeft als voordeel dat als je deze niet direct bereikt, je er van geleerd hebt en deze bijstelt. Een prestatiedoel niet halen, kan worden gevoeld als mislukking.

Formuleer een ‘waarom’ voor je doel
Je doel wordt voor je jezelf van als je kunt helder aangeven waarom het doel belangrijk is. Goed gebruik is om je doel op papier neer te zetten.

Ga voor dat ene doel en maak een prioriteitenlijst
Het verdelen van je aandacht over meerdere doelen gaat ten koste van het succes. het meest succesvol zijn mensen die hun doelen één voor één aanpakken.


Zie hier de samenvatting van Can’t Hurt Me door David Goggins.


Stap 2: gedrag


Als je iets wilt veranderen, zul je het gedrag dat nodig is, duidelijk moeten definiëren. Dat is de belangrijkste stap in het hele proces. En het is verrassend hoeveel mensen hier nooit over nadenken.

Icek Ajzen


Stel je zelf bij elk gedragsvoornemen deze drie controlevragen:

  1. Kan ik dit echt en heb ik hiervoor de capaciteit?
  2. Wil ik dit echt en heb ik hiervoor de motivatie?
  3. Lukt dit in deze omgeving?

Drie tips om het gewenste gedrag

  1. Kies voor gedrag dat je leuk vindt
  2. Formuleer het gewenste gedrag zo concreet en helder mogelijk
  3. Denk simpel, maak je eerste stappen zo eenvoudig mogelijk om ook direct kleine successen te boeken.

Stap 3: support

Bij support moet je denken aan alles denken dat het gewenste gedrag mogelijk maakt.

Deze supporttechnieken zijn te verdelen in categorieën bij de eerder genoemde drie belangrijkste factoren voor gedragsverandering: capaciteit, motivatie en omgeving.

Ook kun je de supporttechnieken onderverdelen in sociale ondersteuning door mensen en fysieke ondersteuning door technieken.

Supporttechnieken
Om je capaciteiten te verbeteren: volgen van een cursus en studie.
Die je motivatie vergroten: het zichtbaar maken en beschrijven van vooruitgang bijvoorbeeld in je dagboek.
Die via de omgeving werken: reminders op je bureau, op je computer, in je dagboek herlezen voordat je dag begint en die je ook gedurende de dag bij je houdt.


De belangrijkste tips van Ben Tiggelaar

  1. Zorg dat je directe omgeving het gewenste gedrag makkelijk maakt. Wil je minder snoepen: haal dan geen snoep in huis. Meer tijd voor familie en vrienden: plan dit in je agenda.
  2. Bereid je voor op ‘momenten van de waarheid’. Maak een plan voor de situaties waarin het lastig wordt. een plan als je weet dat je bijvoorbeeld om 16.00 uur je concentratie gaat verliezen voor je werk. Het plan werkt best als je er een als-dan formulering van maakt. Als ik om 16.00 uur mijn concentratie ga verliezen, dan ga ik 10 minuten wandelen
  3. Monitor je gedrag. Houd dagelijkse gedrag bij in een dagboek. Noteer niet alleen het resultaat, maar ook wat je er voor hebt gedaan of hoe je er aan hebt gewerkt. Blijf je zelf ook herinneren aan je gedrag.

Ben Tiggelaar - De ladder: samenvatting
Ben Tiggelaar – De ladder: samenvatting