Bende van Nijvel

0
Bende van Nijvel
Bende van Nijvel

Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel zaait tussen 1982 en 1985 dood en verderf in België. De moorden, overvallen, inbraken en diefstallen gaan gepaard met veel geweld.


Lees hier ->>> meer over criminaliteit op deze website.


Bende van Nijvel


In totaal zijn er 28 doden en 40 gewonden toegeschreven aan de bende van Nijvel. De bende heeft zes à zeven miljoen BEF, omgerekend zo’n 400.000 euro (waarde 2023)buitgemaakt.

Gepleegde misdaden toegeschreven aan de Bende van Nijvel


25 oktober 1981: nachtelijke aanslag op Rijkswachtmajoor Herman Vernaillen en zijn echtgenote thuis in Hekelgem, Affligem

Slachtoffers: twee zwaargewonden
Buit: geen

Nog voor Vernaillen de voordeur kan openen zijn hij en zijn vrouw doorzeefd met een regen van exploderende magnum-kogels afgevuurd met een Remington-jachtgeweer.

Beiden zijn zwaargewond maar overleven, zij het getraumatiseerd en zijn echtgenote met een blijvende handicap, de aanslag.

Vernaillen heeft de moordaanslag altijd gelinkt aan Robert Beijer en zijn kompaan Madani Bouhouche.

Beijer en Bouhouche waren een paar maanden door toedoen van Vernaillen uit de drugssectie van de BOB (Bewakings- en Opsporingsbrigade) van Brussel gegooid, omdat ze een gesprek hadden afgeluisterd tussen een rijkswachter en zijn informant.


31 december 1981: inbraak en diefstal van automatische wapens bij speciale interventiecommando Diane

Slachtoffers: geen
Buit: vijf machinegeweren van het merk Heckler & Koch (H&K), 10 machinepistolen van H&K, 5 FN FAL-geweren en 5 automatische riotguns van FN, munitie en een auto

Inbraak vindt plaats in de goed bewaakte rijkswachtkazerne te Etterbeek. Hoewel Madani Bouhouche in verdenking is gesteld voor deze diefstal en Robert Beijer in zijn boek ‘De laatste leugen’ verklaart mee achter de diefstal te zitten, is deze wapenroof tot op heden niet opgehelderd.

Wel zijn er op aangeven van Bouhouche een aantal van de gestolen wapens teruggevonden onder het viaduct van Vilvoorde.


13 maart 1982: winkeldiefstal Dinant

Slachtoffers: geen
Buit: één eendenroer (geweer met lange loop) gestolen


14 augustus 1982: overval kruidenierszaak in Maubeuge (Frankrijk)

Slachtoffers: geen
Buit: thee, wijn en champagne

Bij de overval op de kruidenierszaak in Mauberge nemen de overvallers thee, wijn en champagne buitgemaakt mee.


30 september 1982: wapenhandelaar Dekaise in Waver

Slachtoffers: één dode agent
Buit: vijftiental wapens buit, waaronder machinepistolen

De eerste dode valt bij overval op een wapenhandelaar in Dekaise. De buit bestaat uit vijftien wapens, waaronder machinepistolen.


22 december 1982: restaurant in Beersel

Slachtoffers: één dode door foltering
Buit: borden, koffie, wijn en champagne buit

In een herberg in Beersel is het lichaam van de 72-jarige beheerder gevonden. Het lichaam ligt op bed, met de armen kruiselings vastgebonden aan de bedspijlen. Er zijn vijf kogels door zijn hoofd gejaagd.


12 januari 1983: Vermoorde taxichauffeur in Bergen

Slachtoffers: één dode
Buit:

In de kofferbak van een taxi in Bergen is het lichaam van een Griekse taxichauffeur gevonden. Hij is met vier kogels om het leven gebracht.


11 februari 1983: Delhaize Genval

Slachtoffers: geen
Buit: 692.384 BEF buit

Vier overvallers met carnavalsmaskers dringen tegen 21.00 uur de Delhaize-supermarkt in Genval binnen.


25 februari 1983: Delhaize Ukkel

Slachtoffers: geen
Buit: 600.000 BEF buit

Twee weken later wordt de Delhaize in Ukkel overvallen door drie zwaar bewapende mannen met bivakmutsen.


3 maart 1983: Colruyt Halle

Slachtoffers: één dode
Buit: 704.077 BEF

De Colruyt in Halle wordt overvallen. De filiaalhouder wordt, nadat hij de kluis heeft geopend, van dichtbij neergeschoten. Hij overlijdt later in het ziekenhuis.


7 mei 1983: GB-supermarkt Houdeng-Gœgnies

Slachtoffers: geen
Buit: 800.000 BEF

Weer is een supermarkt het doelwit van een overval. Het is de GB-winkel in Houdeng-Goegnies.


10 september 1983: textielbedrijf Wittock-Van Landeghem in Temse

Slachtoffers: één dode en één zwaargewonde
Buit: kogelwerende kevlar-vesten

De nachtwaker wordt vermoord, zijn vrouw raakt zwaargewond. De buit bestaat hoofdzakelijk uit zeven prototypes van gesofisticeerde kogelwerende kevlar-vesten die werden bewaard in een kluis in het labo naast de conciërgewoning.

Slechts zeer weinig personen kenden van het bestaan van deze vesten of wisten waar ze bewaard werden.


17 september 1983: overval op Colruyt Nijvel

Slachtoffers: drie doden: één agent en het koppel Fourez-Dewit
Buit: vijf dozen pralines, vijf bussen arachide olie van vijf liter, vijf bussen maïsolie van vijf liter, tien zakken koffie van twee en een halve kilo en veertig pakjes Maragogype van vijfhonderd gram

In het magazijn van Colruyt gaat ’s nachts het alarm af. Als twee politieagenten arriveren, liggen bij het tankstation een man en vrouw dood naast hun auto. De agenten worden onder vuur genomen. Eén overlijdt; zijn collega wordt voor dood achtergelaten.


2 oktober 1983: restaurant Aux Trois Canards in Ohain

Slachtoffers: één dode, de uitbater Jacques Van Camp
Buit: auto

Nadat de laatste gasten zijn vertrokken, dringen twee mannen een restaurant in Ohain binnen. De baas wordt meegenomen naar het parkeerterrein. Hij krijgt een nekschot. De mannen gaan er met de auto van zijn dochter vandoor.


7 oktober 1983: overval op Delhaize Beersel

Slachtoffers: één dode
Buit: 1.300.000 BEF

De bendeleden zijn opnieuw actief in Beersel. Ze overvallen de Delhaize supermarkt. De filiaalhouder wordt vermoord.


1 december 1983: overval op juwelier in Anderlues

Slachtoffers: twee doden
Buit: enkele juwelen

Dit keer is de juwelierszaak in Anderlues het doelwit. De eigenaren, een Pools echtpaar, worden vermoord. De daders nemen enkele juwelen mee.

Hierna is het twee jaar stil.


27 september 1985: overval op Delhaize Eigenbrakel

Slachtoffers: drie doden
Buit: 200.000 BEF

’s Avonds, vlak na 20.00 uur pleegt de bende van Nijvel twee overvallen. Dit op de Delhaize in Eigenbrakel en de Delhaize in Overijse.

In Eigenbrakel gijzelen drie overvallers een jongetje van 12 dat op de parkeerplaats fietste. Ze schieten op alles dat beweegt. Er vallen drie doden. De buit bedraagt 5000 euro. Het jongetje overleeft de overval.


27 september 1985: overval op Delhaize Overijse

Slachtoffers: vijf doden, onder wie bankier Léon Finné
Buit: 991.103 BEF

Een half uur later is de supermarkt in Overijse aan de beurt. De overvallers schieten de caissière wordt dood als ze de kas niet snel genoeg opent. Op de parkeerplaats vallen nog vier slachtoffers.


9 november 1985: overval op Delhaize Aalst

Slachtoffers: acht doden
Buit: 937.777 BEF

De bloedigste aanval is ook de laatste, bij de Delhaize-supermarkt in Aalst. Binnen drie minuten maken ze bijna één miljoen BEF buit. Buiten schieten ze wild om zich heen.

Een 9-jarige jongen, zijn ouders en zijn zusje worden neergeschoten. Alleen de jongen zal het bloedbad overleven. Klanten die al hun auto zitten, worden beschoten. In totaal vinden acht mensen de dood.


Mogelijke daders

Michel Libert

Hij was een voormalig lid van de extreemrechtse groepering Westland New Post (WNP). Libert beweerde dat WNP betrokken was bij de Bende van Nijvel en dat hij zelf deel uitmaakte van de organisatie.

Zijn verklaringen leidden tot verschillende onderzoeken, maar er is nooit hard bewijs gevonden om zijn beweringen te bevestigen.


Madani Bouhouche en Robert Beijer

Dit duo is voormalige politieagent en zijn in verband gebracht met de Bende van Nijvel. Ze waren betrokken bij andere criminele activiteiten en werden uiteindelijk veroordeeld voor hun betrokkenheid bij moorden en diefstallen.

Er zijn aanwijzingen dat ze mogelijk ook banden hadden met de Bende van Nijvel, maar opnieuw ontbreekt hard bewijs.

Lees hier ->>> meer over Robert Beijer


Christiaan Bonkoffsky

In 2017 komt een nieuwe verdachte naar voren, namelijk Christiaan Bonkoffsky, een oud-rijkswachter. Volgens zijn broer zou hij op zijn sterfbed hebben bekend dat hij lid was van de Bende van Nijvel en betrokken was bij de overvallen. Er zijn echter twijfels gerezen over de betrouwbaarheid van deze bekentenis.

Bonkoffsky uit Aalst zou op zijn sterfbed bekend hebben aan zijn broer dat hij betrokken was bij de bende: “Telkens als hij en zijn broer naar tv keken en het ging bijvoorbeeld over opgravingen naar de Bende van Nijvel zei hij steeds dat ze niets zouden vinden. Opmerkelijk. Ook het feit dat hij herkend is bij één van de aanslagen in 1985 en dat er iets opmerkelijks is aan zijn personeelsfiche ten tijde van de aanslagen van Overijse en Eigenbrakel zijn belangrijke aanwijzingen.”

Hij overlijdt op 61-jarige leeftijd in mei 2015 aan de gevolgen van drankmisbruik.


Waarom de Bende van Nijvel deed wat ze deed?

De motieven achter de acties van de Bende van Nijvel blijven grotendeels onbekend, aangezien de ware identiteit van de daders nooit is vastgesteld.

Er zijn echter verschillende mogelijke motieven gesuggereerd op basis van de aard van hun misdaden en het patroon van hun acties. Hier zijn enkele van de speculaties en theorieën met betrekking tot de motieven van de Bende van Nijvel:


Roof

Een van de meest voor de hand liggende motieven achter de overvallen van de Bende van Nijvel was financieel gewin. Ze pleegden gewelddadige overvallen op supermarkten en warenhuizen, waarbij ze grote hoeveelheden geld buitmaakten.

De bendeleden waren goed georganiseerd en leken op de hoogte te zijn van de beveiligingssystemen en de logistiek van de doelwitten.


Terrorisme

Er zijn theorieën naar voren gebracht dat de Bende van Nijvel mogelijk een terroristische agenda had. Sommige mensen suggereren dat de aanvallen waren gericht op het destabiliseren van de samenleving en het zaaien van angst.

Deze theorie wordt ondersteund door het buitensporige geweld dat werd gebruikt bij de overvallen, waarbij vaak onschuldige mensen werden vermoord.


Extreemrechtse samenzwering

Een andere mogelijke theorie is dat de Bende van Nijvel banden had met extreemrechtse groeperingen. Er zijn aanwijzingen dat sommige leden van de bende mogelijk banden hadden met rechtsextremistische en paramilitaire groeperingen.

Volgens deze theorie zouden de overvallen dienen om onrust en angst te creëren en om politieke chaos te bevorderen.


Cover-up van andere misdaden

Een andere hypothese is dat de Bende van Nijvel mogelijk handelde in opdracht van of in samenwerking met bepaalde elementen binnen de geheime diensten, politie of andere overheidsinstanties.

Volgens deze theorie werden de overvallen gebruikt om andere criminele activiteiten te verhullen of om belangrijke informatie of documenten te stelen.


Website: www.bendevannijvel.com


Geef een reactie