Beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen – Een top 10

0
Vernielde schilderijen met name door vandalen
Vernielde schilderijen met name door vandalen

Beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen

In de loop der eeuwen zijn er nogal wat kunstwerken vernield. Denk maar aan de beeldenstorm en de vernieling van Entartete Kunst.  Tegenwoordig moeten er ook enkele standbeelden weer aan geloven. Hier een tiental individuen, vaak de weg kwijt, die een prachtig schilderij probeerden te vernielen. De meeste originele vernieling is wel door de kunstenaar zelf. Lees meer.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Top 10 – beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen


10. Venus voor de spiegel / La Venus del espejo (1647-1651) – Diego Velazquez

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Velazquez op deze website.

La Venus del espejo / Venus voor de spiegel (1649–1650) - Diego Velazquez
La Venus del espejo / Venus voor de spiegel (1649–1650) – Diego Velazquez

In 1914 is Venus voor de spiegel aangevallen door de suffragette Mary Richardson. Het schilderij hangt in de National Gallery in Londen.

Ze besnijdt het schilderij  minstens vijf keer met een vleesmes. Richardson protesteert tegen de arrestatie van Emmeline Pankhurst. Ze krijgt al snel de bijnaam ‘Slasher Mary’ van de pers. Richardson zegt dat ze het niet alleen heeft gedaan om de arrestatie van Pankhurst onder de aandacht te brengen. Ook wilde ze bezwaar maken tegen ‘de manier waarop mannen de hele dag naar het schilderij staarden’.


9. Afdaling van de verdoemden in de hel (1620) – Peter Paul Rubens

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Rubens op deze website.

Afdaling van de verdoemden in de hel (1620) - Peter Paul Rubens
Afdaling van de verdoemden in de hel (1620) – Peter Paul Rubens

Dit beroemde van Rubens is in de Pinakothêk van München beschadigd met zuur voor één vijfde van het oppervlak van 2,88 bij 2,25 m. De dader, de filosoof Walter Menzl, meldt zichzelf een dag later bij de politie.

Menzl wil met zijn daad de culturele wereld een ‘schok’ bezorgen. Dit om de aandacht te vestigen op zijn filosofie voor een nieuwe wereldvrede. ‘Als ik een bos in brand had gestoken of een trein had laten ontsporen,’ schreeuwde hij, ‘zou na twee jaar niemand er meer over spreken. Maar nu zullen de mensen over 30 jaar nog praten over de vernieling van het schilderij van Rubens.’ (Bron: De Waarheid, 16 juli 1959) En gelijk kreeg hij, we weten nog steeds van de vernieling! Ook Menzl mag zich melden in een psychiatrische inrchting.


8. Mona Lisa (1503 – 1506) – Leonardo da Vinci

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Leonardo da Vinci op deze website.

Leonardo da Vinci - Mona Lisa
Mona Lisa (1503 – 1506) – Leonardo da Vinci

De Mona Lisa is meerdere keren aangevallen. Het schilderij is twee keer beschadigd in 1956. Een keer gooit iemand zuur zuur naar het schilderij en opnieuw als iemand er een steen naar gooit.

Een Russische vrouw gooit in 2009 een leeg theekopje naar de Mona Lisa. Het doek raakte niet beschadigd, aldus een zegsman van het museum dinsdag. De dame is gefrustreerd omdat ze de Franse nationaliteit niet kreeg,


7. Ivan the Terrible and his Son Ivan, 16 November 1581 / Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan, 16 november 1581 (1883-85) – Ilya Repin

Ivan the Terrible and his Son Ivan, 16 November 1581 / Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan, 16 november 1581 (1883-85) - Ilya Repin
Ivan the Terrible and his Son Ivan, 16 November 1581 / Ivan de Verschrikkelijke en zijn zoon Ivan, 16 november 1581 (1883-85) – Ilya Repin

In mei 2018 werd het kunstwerk aangevallen door een dronken man. De man gaat het schilderij ging bekijken na het drinken van een behoorlijke hoeveelheid wodka. Hij slaat met een metalen paaltje in op het schilderij.

Na zijn arrestatie vertelt de verdachte de politie: ‘Ik wilde vertrekken, maar vervolgens . . . dronk ik meer wodka en werd ergens door overweldigd.‘ Overigens had Repin het schilderij ook al eens zelf gerestaureerd. Dit nadat het in 1913 was doorgesneden.


6. La Berceuse (1889) – Vincent Van Gogh

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Vincent van Gogh op deze website.

La Berceuse (1889) - Vincent Van Gogh
La Berceuse (1889) – Vincent Van Gogh

La Berceuse is een portret van Madame Augustine Roulin, afgebeeld als wiegster. De wieg zelf is echter buiten het portret geplaatst. Alleen het touwtje dat de moeder in haar handen heeft, verwijst naar het kinderbedje. Van dit portret maakte Van Gogh tussen december 1888 en eind maart 1889. In totaal maakt hij vijf licht van elkaar verschillende versies. Van Gogh schildert het net voordat hij zijn oor afsnijdt.

Van Gogh zou geobsedeerd zijn geweest door het schilderij terwijl hij in de psychiatrische inrichting zit. Hij zong zelfs slaapliedjes voor het kind terwijl hij uitzinnig was.

Net voor sluitingstijd op 6 april 1978 is een Nederlandse kunstenaar enorm kwaad over zijn niet-betaalde uitkering. Hij gaat het Stedelijk Museum in Amsterdam binnen en bewerkt het schilderij met drie sneden van 30 à 40 centimeter lang.

Het schilderij is gerestaureerd, maar de schade is nog steeds te zien. Net als van Gogh komt de man in een psychiatrische inrichting terecht.

In diezelfde maand liep een andere vandaal het Van Gogh Museum ernaast binnen. Deze bewerkt Zelfportret met grijze hoed (1887) twee keer met een mes.

 


Top 5 – Beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen


5. Le Bassin d’Argenteuil avec un voilier / Bassin met zeilboot bij Argenteuil (1874) – Claude Monet

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Monet op deze website.

 Le Bassin d'Argenteuil avec un voilier / Bassin met zeilboot bij Argenteuil (1874) - Claude Monet
Le Bassin d’Argenteuil avec un voilier / Bassin met zeilboot bij Argenteuil (1874) – Claude Monet

Op 29 juni 2012 loopt de 49-jarige Brit Andrew Shannon de National Gallery in Dublin binnen. Shannon slaat met zijn vuist het schilderij van Monet kapot. Hij krijgt een gevangenisstraf van zes jaar. Zelf vertelt hij dat hij last van zijn hart had, waardoor hij zijn balans verloor. Rechters gaan daar echter niet in mee.

National Gallery of Ireland: Andrew Shannon is rechts op de foto te zien, terwijl hij zijn vuist optilt
National Gallery of Ireland: Andrew Shannon is rechts op de foto te zien, terwijl hij zijn vuist optilt

4. De nachtwacht (1642) – Rembrandt

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Rembrandt op deze website.

De nachtwacht (1642) - Rembrandt
De nachtwacht (1642) – Rembrandt

Op 14 september 1975 beschadigde een psyschisch gestoorde man het schilderij met een gekarteld tafelmes. Hij weet twaalf steken te maken, een aantal door het canvas heen. De meest linkse beschadigden het linker ondergedeelte van de figuur van Banninck Cocq en de meest rechtse raakte de trom. De lengte van de beschadigingen liep van 39 cm tot een meter.

De dader was een 38-jarige afgewezen leraar Nederlands Wilhelmus Adrianus de R. uit Bloemendaal. Hij was reeds enige malen in een inrichting voor psychisch gestoorden in Santpoort verpleegd. Tijdens een verhoor legde hij een onsamenhangende verklaring af. Het kwam er op neer komt dat hij plotseling een onweerstaanbare drang kreeg de Nachtwacht aan te vallen.


Beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen
Vernielde schilderijen met name door vandalen

Top 3 – Beroemde vernielde schilderijen met name door vandalen


3. Guernica (1937) – Pablo Picasso

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Pablo Picasso op deze website.

Pablo Picasso - Guernica (1937)
Pablo Picasso – Guernica (1937)

Guernica van Pablo Picasso laat de nazi-bombardementen op de burgers van Guernica zien. Dit tijdens de Spaanse Burgeroorlog. In 1974 is het schilderij door Picasso zelf in bruikleen gegeven aan het Museum of Modern Art.

Op 28 februari 1974 spuitt Shafrazi Picasso’s met een spuitbus de woorden ‘KILL LIES ALL’ grote letters op het werk. Als een bewaker hem uiteindelijk vastgrrijpt, roept Shafrazi: ‘Bel de curator. Ik ben een kunstenaar.’

De verf was gemakkelijk te verwijderen omdat het schilderij zwaar gevernist was. Men denkt dat dat Shafrazi protesteerde tegen de vrijlating luitenant William Calley. De dag ervoor is hij op borgtocht vrijgelaten. Calley stand sinds zijn veroordeling in 1971 onder huisarrest had het bloedbad My Lai in Vietnam. Hij is aanvankelijk veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Hoewel zijn beroep in juni werd verworpen, werd hij uiteindelijk later in het jaar vrijgelaten. Dit omdat hij gratie van president Richard Nixon kreeg.


2. Maria met kind en Sint-Anna / Sant’Anna, la Vergine e il Bambino con l’agnellino (1501-1519) – Leonardo Da Vinci

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Leonardo da Vinci op deze website.

Maria met kind en Sint-Anna / Sant'Anna, la Vergine e il Bambino con l'agnellino (1501-1519) - Leonardo Da Vinci
Maria met kind en Sint-Anna / Sant’Anna, la Vergine e il Bambino con l’agnellino (1501-1519) – Leonardo Da Vinci

In 1987 is de tekening beschadigd door Robert Cambridge. Hij beschiet het schilderij met een afgezaagd jachtgeweer op twee meter afstand. Cambridge vertelde de politie dat hij zijn afkeer wilde tonen over ‘politieke, sociale en economische omstandigheden in Groot-Brittannië’. Hij slaagde erin de galerij binnen te gaan met het jachtgeweer verborgen onder zijn jas.

De belangrijkste kracht van het schot raakte het beschermende glas. Het middelpunt van de inslag scheurde een gat van 15 centimeter door de jurk van de Maagd Maria. Cambridge is wegens waanzin niet schuldig bevonden aan vandalisme . Hij moest zich wel melden een psychiatrische instelling. De restaurateurs moesten de kleine stukjes papier verzamelen en één voor één weer aan elkaar lijmen. De meeste schade is nu onzichtbaar.


1. Girl With Balloon aka Love Is In The Bin – Banksy – 2006

Zie hier ->>> meer beroemde kunstenwerken van Banksy op deze website.

Girl With Balloon aka Love Is In The Bin - Banksy - 2006
Girl With Balloon aka Love Is In The Bin – Banksy – 2006

Sotheby’s Londen verkocht het schilderij in oktober 2018 op een veiling voor een recordprijs van £ 1.042.000, zo’n € 1.200.000. Binnen enkele seconden nadat de hamer was gevallen, begon het canvas uit de onderkant van het frame te glijden. Het verscheurde het zichzelf tot het hoorbare geluid van een sirene.

De shredder stopte toen het canvas ongeveer halverwege was. Banksy heeft gezegd dat deze stop niet gepland was. Hij wilde het hele kunstwerk te vernietigen. Het werk was zat  in een frame aangesloten om ingebouwde verborgen papiervernietiger. Sotheby’s zei dat ze geen voorkennis hadden van het mechanisme.