Beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders
Zie hier de beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders. 24 Mannen en één vrouw we enorm veel aan te danken hebben. Staan er belangrijke figuren niet tussen? Meldt dit ons dan even. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over België op deze website.
De top 25 – Beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders
25. Adrien de Gerlache – De eerste overwinteraar op Antarctica
(Hasselt, 2 augustus 1866 – Brussel, 4 december 1934)
Gerlache was een ontdekkingsreiziger en officier in de Belgische Koninklijke Marine. Hij leidde de Belgische Antarctische expeditie van 1897-1899. Zijn gezelschap was het eerste dat overwinterde in het zuidpoolgebied.
23. Albert Claude ontdekte samenstelling en de werking van cytoplasma in een gewone cel
(Longlier (Neufchâteau), 23 augustus 1899 – Brussel, 22 mei 1983)
Reeds in de jaren dertig slaagde Claude erin via de door hem ontwikkelde techniek van differentiële centrifugatie celbestanddelen te isoleren. Met deze techniek ontdekte hij als eerste de eigenschappen, de chemische samenstelling en de werking van cytoplasma in een gewone cel. Dit legde de basis voor het fundamenteel inzicht in de werking van cellen.
24. David Ruelle, bedenker van de chaostheorie
(Gent, 20 augustus 1935)
Ruelle’s werk richt zich vooral op statistische mechanica en niet-lineaire dynamica (chaostheorie). Hij is de grondlegger van de moderne wiskundige formulering van de statistische evenwichtsmechanica. Hij creëerde een streng kader voor de studie van faseovergangen.
22. Edward De Smedt, uitvinder van asfalt
De Smedt had een patent op asfalt onder de naam asfaltbedekking. In de volksmond werd het Franse asfaltbedekking genoemd. Het werd voor het eerste gebruikt in 1870 voor de Williamstreet te Newark (New Jersey). Daarna maakte De Smedt een zwaardere soort om ook als autowegbedekking te fungeren. Deze variant werd eerst gebruikt in The Battery en Fifth Avenue in New York in 1872.
21. Joseph Plateau, ontdekker fenakistiscoop
(Brussel, 14 oktober 1801 – Gent, 15 september 1883)
Plateau was natuurkundige en wiskundige. Hij staat bekend als de uitvinder van de fenakistiscoop en als de ontdekker van de lichtnawerking. In de wiskunde zijn het probleem van Plateau en de Plateaucurve naar hem vernoemd.
20. Gerardus Mercator ontdekte mercatorprojectie
(Rupelmonde, 5 maart 1512 – Duisburg, 2 december 1594)
Mercator was een cartograaf, instrumentmaker en graveu. Hij paste als eerste een hoekgetrouwe kaartprojectie toe; later naar hem mercatorprojectie genoemd.
19. Julius Aloysius Nieuwland, uitvinder synthetisch rubber
(Hansbeke, 14 februari 1878 – Washington, D.C., 11 juni 1936)
Nieuwland was een priester, botanicus en scheikundige die bekendstaat voor zijn ontdekking van synthetisch rubber, neopreen.
18. Leo Hendrik Baekeland, de uitvinder van bakeliet
(Gent, 14 november 1863 – Beacon (New York), 23 februari 1944)
Baekeland was een chemicus die onder andere het Velox-fotopapier en het bakeliet uitvond. Bakeliet was een goedkope, veelzijdige stof, en is het eerste synthetische polymeer ooit gemaakt.
17. Ernest Solvay, uitvinder van sodazout
(Roosbeek, 16 april 1838 – Elsene (Brussel), 26 mei 1922)
Solvay was een grootindustrieel en scheikundige die in de 19e eeuw (1861) een procedé ontwikkelde om op grote schaal natriumcarbonaat (sodazout) aan te maken en daarmee een fortuin verdiende.
16. Georges Lemaître, bedenker van de oerknal
(Charleroi, 17 juli 1894 – Leuven, 20 juni 1966)
Lemaître was een priester, astronoom, kosmoloog, wiskundige en natuurkundige. Zijn belangrijkste wetenschappelijke bijdragen leverde hij aan de algemene relativiteitstheorie en aan de kosmologie door zijn hypothese van het uitdijende heelal (1927). Hij is ook grondlegger van de oerknaltheorie (1931).
15. Jan Baptist van Helmont
(Brussel, 12 januari 1577 – Vilvoorde, 30 december 1644)
Van Helmont is de eerste die onderkende dat er verschillende gassen bestonden. Hij introduceerde het woord “gas” (afgeleid van het Griekse woord chaos), dat later onder invloed van Lavoisier algemene ingang zou vinden. Tevens merkte hij op dat spiritus sylvestris, de dampen die vrijkwamen bij het verbranden van houtskool, hetzelfde gas was (koolstofdioxide) als dat wat vrij kwam bij vergisting van most.
14. Peter Piot, ontdekker ebola
(Keerbergen, 17 februari 1949)
In 1974 studeerde hij af als arts aan de Rijksuniversiteit Gent waarna hij in 1976 mede-ontdekker werd van het ebolavirus in Zaïre. Hij vloog naar het dorp bij de Ebola-rivier, en werd zo persoonlijk verantwoordelijk voor het bedwingen van de eerste epidemie.
13. Étienne Lenoir, constructeur eerste commerciële verbrandingsmotor
(Mussy-la-Ville, 12 januari 1822 – La Varenne-Saint-Hilaire, 4 augustus 1900)
Lenoir was een uitvinder die de eerste commerciële verbrandingsmotor ontwierp en bouwde.
12. Charles Van Depoele, uitvinder van de elektrische tram
(Lichtervelde, België, 27 april 1846 – Lynn (Massachusetts), Verenigde Staten, 18 maart 1892)
Van Depoele was uitvinder en concurrent van Thomas Edison. Van de Poele verkreeg 249 patenten voor elektrische uitvindingen. De trolleybus en de elektrische tram maakten hem beroemd.
11. Ingrid Daubechies, uitvinder van de JPEG
(Houthalen, 17 augustus 1954)
Daubechies is verantwoordelijk voor de constructie van Quadrature Mirror Filterbanks, die aan de basis liggen voor compacte waveletdecompositie. Deze zijn van groot belang in de beeldcompressie en liggen aan de basis van de JPEG 2000-standaard om gemakkelijker foto’s via het internet te versturen.
De top 10 – Beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders
10. Ferdinand Verbiest, bouwde de eerste auto
(Pittem, 9 oktober 1623 – Peking, 28 januari 1688)
Verbiest ontwierp lichte kanonnen voor het leger van keizer K’ang-si aan wie hij eveneens lessen in wiskunde gaf. Hij ontwierp en bouwde de eerste stoomauto, een als speelgoed bedoelde kleine stoomauto en een thermometer. En hij tekende een andere wereldkaart.
9. Jules Bordet, ontdekker van anti-stoffen
(Zinnik, 13 juni 1870 – Brussel, 6 april 1961)
Bordet ontdekt hij dat het effect van immunoglobuline in vivo significant wordt versterkt door lichaamseigen plasma-elementen. Dit noemt hij “alexine” noemde en tegenwoordig bekendstaan als complement. Dit mechanisme is de basis voor methodes om de complementbinding te testen en maakte de ontwikkeling serologische tests op syfilis mogelijk. Dezelfde techniek wordt tegenwoordig gebruikt voor de diagnose van talrijke andere ziekten.
8. Andreas Vesalius, grondlegger van de anatomie
(Brussel, 31 december 1514 – Zakynthos (Griekenland), 15 oktober 1564)
Vesalius is één van de grondleggers van de anatomie. Hij schreef het eerste complete boek over de menselijke anatomie, De humani corporis fabrica libri septem. In het Nederlands vertaald als Zeven boeken over de bouw van het menselijk lichaam.
7. Ferdinand Peeters
(Mechelen, 13 oktober 1918 – Turnhout, 27 december 1998)
Gynaecoloog en wetenschapper die de juiste concentratie van de anticonceptiepil wist te bepalen.
6. Adolphe Quetelet – De Body Mass Index
(Gent, 22 februari 1796 – Brussel, 17 februari 1874)
Adolphe Quetelet is astronoom, wiskundige, statisticus en socioloog. Hij was een van de eersten die statistische methoden in de sociale wetenschappen toepaste. Quetelet is ook bekend vanwege zijn introductie van de Body Mass Index, ook wel Queteletindex genoemd.
De top 5 – Beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders
5. Constant Loiseau, uitvinder van de optometer
(1838-1890)
Loiseau bouwde een optisch instrument waarmee de ooglenssterkte kan worden gemeten.
4. Robert Caillau, mede-uitvinder van het World Wide Web
(Tongeren, 26 januari 1947)
Caillau is informaticus en samen met Tim Berners-Lee een van de uitvinders en grondleggers van het wereldwijde web.
De top 3 – Beroemdste Belgische wetenschappers en uitvinders
3. Adolphe Sax, uitvinder van de saxofoon
(Dinant, 6 november 1814 – Parijs, 7 februari 1894)
Sax was een bouwer van muziekinstrumenten. Zijn grootste bekendheid heeft hij te danken aan zijn uitvinding van de saxofoon.
2. Rudy Beckers – parkeersensoren
In 1987 vraagt Beckers een octrooi aan voor zijn naderingsmelder. Zijn Mazda 323 is de eerste auto die daarmee uitgerust is zodat zijn vrouw niet meer zou moeten uitstappen om aanwijzingen te geven. Tegenwoordig is elke nieuwe auto uitgerust met het snufje. Jammer genoeg vergeet hij op een bepaald moment de belasting op zijn octrooi te betalen, zo’n dertig euro waardoor het wordt vrijgegeven. Anders had hij nu multi- multimiljonair geweest.
1. John Joseph Merlin, onder andere de rolschaats
(Huy, 17 september 1735 – Londen, 4 mei 1803)
Merlin is de uitvinder van de rolschaatsen, die hij voor het eerst maakte in 1760. Zijn ontwerp was van het inline-type, maar hij nam er geen patent op.
Merlin was ook de uitvinder van het Cox’ horloge. Dit uurwerk moest niet opgewonden worden maar werkte door de schommelingen in de luchtdruk. Zijn vaardigheid als horlogier kwam ook tot uiting in de zilveren zwaan, een befaamde automaat uit 1773 waarvan hij de drie interne klokwerken had gemaakt.