Beroemdste brug ter wereld: Golden Gate Bridge in San Francisco – Top 10

0
Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco
Golden Gate Bridge in San Francisco

Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco – Top 10

Dit is een overzichtje van de tien allerberoemdste bruggen in de wereld. Zie ze hier, met meer informatie.


Lees hier->>> meer interessante artikelen over architectuur op deze website…


Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco
Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco

Foto: Wes Klein uit NORTHERN CALIFORNIA – Flickr – Wikimedia


Beroemdste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco – Top 10


10. Kapelbrug, Zwitserland

Kapelbrug
Kapelbrug

De Kapelbrug of in het Duits Kapellbrücke, is de belangrijkste toeristische attractie van de Zwitserse stad Luzern. Het is een houten overdekte brug uit 1365 met een lengte van 204,7 meter


9. Akashi-Kaikyo-brug, Kobe, Japan

Akashi-Kaikyo-brug
Akashi-Kaikyo-brug

Deze brug is voltooid in 1998 en heeft 4,3 miljard dollar gekost. De Akashi-Kaikyo-brug is 3909,9 m lang en is uit staal gebouwd, de hoofdoverspanning tussen de pijlers is met 1990,8 m de langste ter wereld. De brug kan windsnelheden van 290 km/h aan. Ze is gebouwd om een aardbeving te kunnen weerstaan van 8,5 op de Schaal van Richter.


8. Karelsbrug, Praag, Tsjechië

Karelsbrug
Karelsbrug

De brug ligt in het district Praag 1 en verbindt de Oude Stad met de wijk Malá Strana. In 1357, op 9 juli, om 5.31 uur, legde koning Karel IV de eerste steen. Dat tijdstip komt overeen met het numerologische palindroom 135797531. De vorige brug, de Judithbrug uit de 12de eeuw, was in 1342 ingestort. Tot 1841 was de Karelsbrug de belangrijkste verbinding tussen de Oude Stad en de Praagse burcht. Oorspronkelijk heette de brug de Stenen Brug (Kamenný most), maar in 1870 werd dat Karelsbrug.


7. Millau Viaduct, Millau, Frankrijk

Viaduct van Millau
Viaduct van Millau

Het viaduct draagt de autosnelweg A75/E11 (La Méridienne). De A75 verbindt Clermont-Ferrand in het noorden met Béziers en Montpellier in het zuiden en is onderdeel van een belangrijke route van Parijs naar Zuid-Frankrijk.


6. Rialtobrug of Ponte di Rialto, Venetië, Italië

Ponte di Rialto
Ponte di Rialto

De huidige brug, ontworpen door Antonio da Ponte, overspant het Canal Grande in één boog. Het ontwerp lijkt veel op de oude houten brug, met twee hellingen verbonden door een centrale overspanning. Links en rechts van de open oversteek bevinden zich stalletjes. Het is ook mogelijk om achter de winkeltjes langs te lopen en naar het water te kijken, wat op het middenpad niet mogelijk is.


5. Ponte Vecchio, Florence, Italië

Ponte Vecchio
Ponte Vecchio

De Ponte Vecchio, Italiaans voor oude brug, is een beroemde middeleeuwse brug over de rivier de Arno in Florence, Italië. De brug is vooral bekend door de winkeltjes (vooral juweliers) die zich op de brug bevinden. Op één niveau hoger dan de brug bevindt zich de Corridoio Vasariano. Deze gang van ongeveer één kilometer is in opdracht van Cosimo I de’ Medici gebouwd door Giorgio Vasari en had tot doel dat de leden van de familie de’ Medici van en naar hun paleizen Palazzo Vecchio en Palazzo Pitti konden gaan zonder zich onder het volk te hoeven begeven.


4. Brooklyn Bridge, New York, Verenigde Staten

 Brooklyn Bridge
Brooklyn Bridge

De in 1883 gebouwde Brooklyn Bridge is een hangbrug en ze gaat over de East River en verbindt Brooklyn met Lower Manhattan, evenals de Manhattan Bridge. De architecten waren John en Washington Roebling, vader en zoon, zij wilden de mooiste brug ter wereld creëren. De vrouw van Washington maakte de brug uiteindelijk af.


Top 3 bekendste brug ter wereld is de Golden Gate Bridge in San Francisco – Top 10


3. Sydney Harbour Bridge, Sydney, Australië

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, het was ook een werkverschaffingsproject. De brug is van staal en bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet. Het is de breedste boogbrug ter wereld, maar niet de langste, dat is de Chaotianmenbrug in Chongqing. Het brugdek biedt plaats aan acht rijstroken voor autoverkeer, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad. Sydney Harbour bridge is 1149 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter. De top van de boog is 134 meter boven zeeniveau. Door zijn ligging is het een bekend symbool van Sydney geworden.


2. Tower Bridge, Londen, Engeland

Tower Bridge
Tower Bridge

De Tower Bridge is een in 1894 voltooide brug over de rivier de Theems in Londen en tegenwoordig een toeristische attractie. Hij ligt naast de Tower of London, waaraan hij ook zijn naam dankt. Het deel tussen de twee torens is een basculebrug die voor de scheepvaart geopend kan worden. Twee hangbruggen verbinden het centrale deel met de oevers. Twee loopbruggen, 44 meter boven het water, verbinden de torens met elkaar en geven een tegenkracht aan de hangbruggen.


1. Golden Gate Bridge, San Francisco, Verenigde Staten

Golden Gate Bridge
Golden Gate Bridge

De Golden Gate Bridge is waarschijnlijk de bekendste brug ter wereld. Het is een hangbrug over de zeestraat Golden Gate. Dit is de opening van de Baai van San Francisco in de Stille Oceaan. De brug maakt deel uit van zowel U.S. Route 101 als de California State Route 1. Het is ook de verbinding tussen het Schiereiland van San Francisco met Marin County ten noorden van de metropool San Francisco.

De brug werd ontworpen door de Amerikaanse ingenieur Joseph B. Strauss. De bouw werd in ongeveer vier jaar voltooid en heeft zo’n 35 miljoen dollar gekost. De Golden Gate Bridge werd feestelijk geopend op 27 mei 1937.


Geef een reactie