Beroemdste monumenten in Duitsland – Een top 10

Beroemdste monumenten in Duitsland
Beroemdste monumenten in Duitsland

Beroemdste monumenten in Duitsland

Zie hier veel moois uit Duitsland. Zo hier en daar wat pompeus en opschepperig, maar ook monumenten die de echte geschiedenis van Duitsland markeren. Zie en lees meer…


Zie hier ->>> meer artikelen over Duitsland op deze website.


Beroemdste monumenten in Duitsland


Hermannsdenkmal – Detmold

Hermannsdenkmal - Detmold
Hermannsdenkmal – Detmold

Het ‘Hermannsmonument’ is een monument bij Detmold, in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het werd gebouwd in 1838-1875 naar een ontwerp van Ernst von Bandel en op 16 augustus 1875 ingewijd. Dit kolossale beeld (totaalhoogte van ruim 53 meter) verwijst naar de Slag bij het Teutoburgerwoud en het verhaal van Hermann of Arminius’. Hij wordt als een der eerste grondleggers van een verenigd Germaans rijk.


Goethe-Schiller Monument – Weimar

Goethe-Schiller Monument - Weimar
Goethe-Schiller Monument – Weimar

De bronzen dubbelbeelden van twee van de meest gerespecteerde literaire figuren van Duitsland, Johann Wolfgang von Goethe en Friedrich von Schiller, staan voor het Deutsches Nationaltheater in de oostelijke stad Weimar. Ze zijn levensgroot en symboliseren sinds 1857 de vriendschap van de mannen en de geest van Weimar. Het ensemble is in 1998 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.


Gedenkstätte Buchenwald – Weimar

Gedenkstätte Buchenwald - Weimar
Gedenkstätte Buchenwald – Weimar

Niet ver van Weimar runden de nazi’s het concentratiekamp Buchenwald van 1937 tot 1945. Meer dan 250.000 mensen uit heel Europa zaten daar gevangen en ongeveer 56.000 werden gedood. In 1958 richtte de Oost-Duitse regering een monument op om het communistische verzet in het kamp te herdenken.


Lutherdenkmal – Worms

Lutherdenkmal - Worms
Lutherdenkmal – Worms

Een bronzen standbeeld van Luther. De zin ‘Hier sta ik en ik kan er niets aan doen’ klopt. De hervormer Maarten Luther zou deze woorden in 1521 in Worms hebben gesproken. Voor de keizer op de Reichstag in Worms verdedigde hij zijn 95 stellingen, die vervolgens de kerk en uiteindelijk de wereld veranderden. Het grootste Luthermonument in Duitsland toont ook collega’s, aanhangers en oudere hervormers.


Völkerschlachtdenkmal – Leipzig

Völkerschlachtdenkmal - Leipzig
Völkerschlachtdenkmal – Leipzig

Het Völkerschlachtdenkmal is een kolossaal oorlogsmonument in het Duitse Leipzig. Het is aan het begin van de twintigste eeuw opgericht ter herdenking van de Slag bij Leipzig in 1813 gedurende de Zesde Coalitieoorlog.

Tijdens de herfst van 1813 is er in de buurt van Leipzig wereldgeschiedenis geschreven. De legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden stonden tegenover het leger van Napoleon. Van 16 tot en met 19 oktober vochten een half miljoen soldaten om de toekomstige politieke macht in Europa. Dagenlang is er op het platteland buiten de muren van de stad fel gevochten. Ten slotte erkende Napoleon zijn nederlaag en trok zich terug. Op het slagveld bleven zo’n 110.000 doden en gewonden van beide partijen achter.

Honderd jaar later, in de bloeitijd van het wilhelminisme, is deze historische gebeurtenis grootscheeps herdacht. In 1913 is het reusachtige Völkerschlachtdenkmal door keizer Wilhelm II ingewijd. Aanwezig waren de koning van Saksen en andere vorsten van Duitse staten en vertegenwoordigers van Oostenrijk, Rusland en Zweden.


Beroemdste monumenten in Duitsland


Karl-Marx-Monument – Chemnitz

Karl-Marx-Monument - Chemnitz
Karl-Marx-Monument – Chemnitz

In 1953 hernoemde de DDR Chemnitz tot Karl-Marx-Stadt, naar de vader van het communisme. In 1971 is het zeven meter hoge Karl Marx-monument ingehuldigd voor ongeveer 250.000 mensen. Op de muur van het gebouw erachter hangt het citaat van Marx ‘Arbeiders van alle landen verenigen zich’ in vier talen. Sinds 1990 heet Karl-Marx-Stadt weer Chemnitz, maar de Karl-Marx-Kopf is gebleven.


Holocaust-Mahnmal – Berlijn

Holocaust-Mahnmal - Berlijn
Holocaust-Mahnmal – Berlijn

Het Holocaust-Mahnmal is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken variërend in hoogte van 20 cm tot 4,70 meter met een onderlinge tussenruimte van 95 cm. Door een bouwfout is een blok voor onderzoek verwijderd en niet meer terug geplaatst, waardoor er nu nog maar 2710 betonblokken staan.

Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. De Amerikaanse architect Peter Eisenman heeft het monument ontworpen. Het veld met de golvende blokken roept volgens hem een gevoel van desoriëntatie en isolement op. Het is symbolisch voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Het motto van het monument is een tekst van de Italiaanse schrijver Primo Levi, zelf overlevende van het vernietigingskamp Auschwitz: ‘Het is gebeurd en daarom kan het weer gebeuren. Dat is de kern van wat wij te zeggen hebben.’


Niederwalddenkmal – Rüdesheim

Niederwalddenkmal - Rüdesheim
Niederwalddenkmal – Rüdesheim

In 1871 begon men het Niederwalddenkmal naar een ontwerp van Johannes Schilling en Karl Weisbach te bouwen. In 1883 is het monument afgewerkt. Het monument bereikt een totale hoogte van 38 meter en op het monument staat een 10,5 meter hoog standbeeld van de Germania, die de hoede aan de Rijn symboliseert.

Zij herinnert aan de Reichsgründung, de stichting van het Duitse Rijk in 1871 direct na de Frans-Duitse Oorlog. Het monument is sindsdien een toeristenattractie.

In 2002 is het als onderdeel van het cultuurlandschap Boven Midden-Rijndal toegevoegd aan de UNESCO werelderfgoedlijst.


Beethoven-Denkmal – Bonn

Beethoven-Denkmal - Bonn
Beethoven-Denkmal – Bonn

De uitzonderlijke componist ontwikkelde de Weense klassieke muziek tot in de perfectie. Hij maakte de weg vrij voor romantische muziek. Het lijdt geen twijfel dat zijn geboorteplaats Bonn op de Münsterplatz een gedenkteken heeft opgericht voor zijn beroemdste zoon Ludwig van Beethoven (1770-1827). Bij de inhuldiging in 1845 was niet alleen de Pruisische koning Friedrich Wilhelm IV aanwezig, maar ook koningin Victoria.


Walhalla – Donaustauf (Beieren)

Walhalla - Donaustauf
Walhalla – Donaustauf

Het Walhalla is een neoclassicistische eretempel op een hoog terras bij Donaustauf. Het ligt nabij de Beierse stad Regensburg. Deze Tempel Deutscher Ehren is tussen 1830 en 1841 gebouwd in opdracht van koning Ludwig I van Beieren.

Het monument is voorzien van bustes en plaquettes van belangrijke staatslieden, militairen, wetenschappers en kunstenaars uit de ‘Duitstalige wereld’, waaronder traditioneel ook Nederland en België worden gerekend.

Het door Leo von Klenze ontworpen gebouw is genoemd naar het Walhalla uit de Germaanse mythologie. Als architectonisch voorbeeld gold het Parthenon in Athene.