Beroemdste revolutionairen aller tijden
Zie hier een twaalftal van de beroemdste revolutionairen aller tijden. Deze heren hebben de geschiedenis mede vorm gegeven en zijn in hun tijd bepalend geweest. Lees meer.
Lees hier ->>> meer over geschiedenis op deze website.
Beroemdste revolutionairen aller tijden
George Washington
(Westmoreland County (Virginia), 22 februari 1732 – Mount Vernon (Virginia), 14 december 1799)
Washington was generaal, opperbevelhebber van de koloniën in de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, slavenhouder en de eerste president van de Verenigde Staten van 1789 tot 1797.
Washington wordt algemeen door historici beschouwd als een van de belangrijkste en beste presidenten uit de Amerikaanse geschiedenis. Hij speelde een belangrijke rol in de Amerikaanse Revolutie en schreef mee aan de eerste Amerikaanse grondwet van 1789.
Simon Bolivar
Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios
(Caracas, 24 juli 1783 – Santa Marta, 17 december 1830)
Bolivar was een Zuid-Amerikaanse vrijheidsstrijder. Hij stond aan de wieg van de landen Panama, Colombia, Ecuador, Peru, Venezuela en Bolivia. Dat laatste land is naar hem genoemd.
Tegenwoordig staat hij in Latijns-Amerika nog steeds bekend als El Libertador, ofwel De Bevrijder.
Toussaint L’Ouverture
François-Dominique Toussaint Louverture
(Cap-Haïtien, 20 mei 1743 – Château de Joux, nabij Pontarlier, 8 april 1803)
Toussaint L’Ouverture was een Frans generaal en leider van de Haïtiaanse Revolutie. Deze reovlutie leidde tot de afschaffing van de slavernij en de onafhankelijkheid van de Franse kolonie Saint-Domingue als de republiek Haïti.
Louverture was de zoon van een Afrikaanse prins van Arada (Fon)-afkomst. Hij is geboren als ancien libre een vrijgemaakte slaaf. Uiteindelijk zal hij door het leger van napoleon worden verslagen.
Beroemdste revolutionairen aller tijden
Napoleon Bonaparte
(Ajaccio, 15 augustus 1769 – Sint-Helena, 5 mei 1821)
Napoleon was een Frans generaal en dictator tijdens de laatste regeringen van de Franse Revolutie. Als Napoleon I was hij van 2 december 1804 tot 11 april 1814 keizer der Fransen. Van 17 maart 1805 tot 11 april 1814 was hij ook koning van Italië (een staat die niet het hele Italiaanse schiereiland omvatte) en van 1806 tot 1813 beschermer van de Rijnbond.
Zijn juridische hervorming, de Code Napoléon, had een grote en blijvende invloed op het recht in vele landen, onder andere in Nederland en België. Hij wordt eveneens herinnerd voor zijn rol in de door hem veroorzaakte napoleontische oorlogen en voor de titel van keizer die hij aannam. Het lukte hem tijdelijk een groot deel van Europa onder zijn gezag te brengen.
Emiliano Zapata
Emiliano Zapata Salazar
(Anenecuilco, 8 augustus 1879 – Chinameca, 10 april 1919)
Zapata was een Mexicaans revolutionair. Hij geldt als een van de hoofdrolspelers uit de Mexicaanse Revolutie.
Liever rechtop sterven dan op je knieën leven.
Emiliano Zapata
Hij vormt een maatschappij zonder feodale heersers in de Mexicaanse deelstaat Morelos, tot hij is vermoord door politieke tegenstanders.
Gandhi
Mohandas Karamchand Gandhi
(Porbandar, 2 oktober 1869 – New Delhi, 30 januari 1948)
Gandhi was een Indiaas politicus. Na een rechtenstudie in Engeland vertrok Gandhi naar Zuid-Afrika, waar hij zich voor de Indiase bevolkingsgroep inzette. Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd.
Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie.
Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij is in 1948 in New Delhi vermoord door een extremistische hindoe.
Ernesto ‘Che’ Guevara
(Rosario (Argentinië), 14 mei of 14 juni 1928 – La Higuera (Bolivia), 9 oktober 1967)
Che Guevara was een Argentijns marxistisch revolutionair en Cubaans guerrillaleider. De bijnaam Che kreeg hij gedurende zijn verblijf in Guatemala. In Latijns-Amerika wordt de kreet ‘Che’ gebruikt om iemands aandacht te trekken. Het betekent zoiets als vriend of maat.
Che Guevara was een lid van Fidel Castro’s revolutionaire Beweging van de 26ste juli, die in 1959 via een revolutie in Cuba aan de macht kwam. Na verscheidene posten in de nieuwe Cubaanse regering te hebben bekleed, verliet Guevara Cuba in 1966 om de revolutie in andere landen te verspreiden. Dit probeert hij eerst in de Democratische Republiek Congo en later in Bolivia.
Op 8 oktober 1967 is Guevara opgepakt tijdens een door de CIA georganiseerde militaire operatie van het Boliviaanse leger. Hoewel de CIA hem voor ondervraging in leven wilde houden, is Guevara de dag na zijn gevangenname geëxecuteerd.
Vladimir Lenin
Vladimir Iljitsj Lenin
(Simbirsk (tegenwoordig Oeljanovsk), 22 april 1870 – Gorki (Moskou), 21 januari 1924)
Lenin was een Russisch revolutionair, eerste leider (premier) van de Sovjet-Unie en naamgever van de marxistische stroming leninisme.
Beroemdste revolutionairen aller tijden
Hồ Chí Minh
Nguyễn Sinh Cung
(Nghệ An, 19 mei 1890 – Hanoi, 2 september 1969)
Ho was een Vietnamese communistische revolutionaire leider die premier (1945-1955) en president (1945-1969) was van de Democratische Republiek Vietnam (Noord-Vietnam).
Hij speelde een sleutelrol in de stichting van de Democratische Republiek Vietnam in 1945, alsook in die van het Volksleger van Vietnam (PAVN) en de Vietcong (NLF of VC) tijdens de Vietnamoorlog.
Ho leidde de onafhankelijkheidsbeweging Vietminh vanaf 1941. Hij stichtte de communistische Democratische Republiek Vietnam in 1945 en versloeg de Franse Unie in 1954 bij de slag bij Điện Biên Phủ.
Hồ Chí Minh droeg zijn macht over in 1965 wegens gezondheidsproblemen, maar bleef een zeer zichtbaar boegbeeld en inspiratiebron voor de Vietnamezen die vochten voor zijn zaak – een verenigd, communistisch Vietnam – tot zijn dood. Na de oorlog werd Saigon, de hoofdstad van de Republiek Vietnam, hernoemd naar Ho Chi Minhstad.
Mao Zedong
(Shaoshan, 26 december 1893 – Peking, 9 september 1976)
Mao was een Chinees rebellenleider, dictator, partijleider en grondlegger van de Volksrepubliek China waarvan hij de eerste leider was. Hij vormde ruim 26 jaar het gezicht van de Volksrepubliek China. Mao Zedong was de leider van de Communistische Partij van China (CCP) vanaf 1935.
Mao leidde het land van 1949 tot en met 1976 op totalitaire wijze, met geweld en terreur als middelen om zijn politieke doelen te verwezenlijken. Door Mao geleide politieke campagnes, zoals de Grote Sprong Voorwaarts en Culturele Revolutie, worden gezien als oorzaak van naar schatting 40 tot 70 miljoen doden.
Nelson Mandela
Nelson Rolihlahla Mandela
(Mvezo, 18 juli 1918 – Johannesburg, 5 december 2013)
Mandela was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus.
Vanaf 1944 was Mandela betrokken bij de strijd van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Als leider van de militaire tak van het ANC werd hij in 1963 opgepakt en kreeg hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd. In 1990 kwam hij vrij en werd het ANC gelegaliseerd. Samen met president F.W. de Klerk kreeg Mandela in 1993 de Nobelprijs voor de Vrede voor ‘hun inspanningen voor het vreedzaam einde van het apartheidsregime en het leggen van de funderingen voor een nieuw democratisch Zuid-Afrika’.
Bij de eerste vrije, niet-raciale verkiezingen in 1994 werd de op dat moment 75-jarige Mandela gekozen tot president van de Republiek Zuid-Afrika. In 1999 trad hij af. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de ‘vader des vaderlands’. Zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen.
Fidel Castro
Fidel Alejandro Castro Ruz
(Birán, 13 augustus 1926 – Havana, 25 november 2016)
Fidel Castro was een Cubaanse revolutionair en politicus. Hij bekleedde de functie van minister-president van Cuba van 1959 tot 1976 en hij was vervolgens president van 1976 tot 2008. Castro diende ook als eerste secretaris van de Communistische Partij van Cuba vanaf de stichting van de partij in 1961 tot 2011.