Beroemdste schilderijen van Frida Kahlo
Frida Kahlo
Magdalena Carmen Frida Kahlo y Calderón
(Coyoacán, 6 juli 1907 – aldaar, 13 juli 1954)
In 1913 werd Frida op zesjarige leeftijd getroffen door kinderverlamming aan haar rechterbeen. Dit was de bron van een aantal complexen die ze haar hele leven zou meedragen. Het enige naakt van haar dateert uit 1930 en toont haar zittend op een stoel, haar magere been onder het andere, zodat haar handicap niet opvalt. Het is geschilderd door haar echtgenoot Diego Rivera.
Meer ongeluk en schilderen
In september 1925 wordt de bus waarin de dan achttienjarige Kahlo met haar geliefde Alejandro Gómes door Mexico-Stad rijdt, aangereden door een tram. Een stuk stalen leuning dringt haar lichaam binnen door haar linkerzij en kwam er langs haar vagina weer uit. Haar ribben en heup zijn gebroken, haar slechte been is op elf plaatsen gebroken, haar ruggengraat is op diverse plaatsen gebroken en haar voet is verbrijzeld.
Maandenlang moet ze in bed blijven, ingekapseld in pleisters en verband, vechtend tegen de pijn. Ze besluit om te gaan schilderen. Kahlo’s moeder laat spiegels aan haar ziekbed vastmaken zodat Kahlo zichzelf kan schilderen. Ondanks de hinder van korsetten en krukken komt ze na haar herstel weer buiten en zoekt ze vrienden op. Door het ongeluk dat haar bekken breekt, kan ze geen voldragen kinderen baren. Een zwangerschap resulteert in een pijnlijke miskraam.
Kahlo en Rivera hebben veelvuldige buitenechtelijke affaires. Frida Kahlo zowel met mannen als met vrouwen. Tot haar minnaars behoorden de Japans-Amerikaanse landschapskunstenaar Isamu Noguchi, de in 1937 vanuit de Sovjet-Unie naar Mexico gevluchte Russische revolutionair Leon Trotski, en de Hongaars-New Yorkse fotograaf Nickolas Muray (1892-1965), die een reeks indrukwekkende foto’s van haar maakte.
Werk en betekenis van Frid Kahlo
Het werk van Frida Kahlo karakteriseert zich door de vrolijke kleuren, die echter in contrast staan met een vervreemdende sfeer. Ze schuwde de controverse niet. In een schilderij ter nagedachtenis aan de actrice Dorothy Hale beeldde ze het moment van haar zelfmoord zeer grafisch af.
In haar zelfportretten vallen vooral de doorgegroeide wenkbrauwen op. Zij schildert vanuit haar angst en eenzaamheid om haar pijn te overmeesteren. Kahlo heeft 143 schilderijen nagelaten, waarvan 55 zelfportretten.
De classificatie als surrealiste is afkomstig van André Breton, stichter van de surrealistische beweging in de kunst. Zelf verwierp Kahlo dit etiket, zeggende dat ze nooit haar dromen geschilderd heeft, maar haar eigen realiteit.
In januari 1939 reist ze op uitnodiging van Breton naar Parijs om haar werk te exposeren. Ze hield niet van het surrealistische milieu in die stad, dat ze opgeblazen en onecht vond. Toen ze met de hulp van Marcel Duchamp haar tentoonstelling opende op 10 maart, won ze de lof van Wassily Kandinsky en Pablo Picasso. Het Louvre kocht haar zelfportret Autorretrato – El marco (het kader) en het tijdschrift Vogue plaatste haar hand (met juwelen) op de omslag.
Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…
Beroemdste schilderijen van Frida Kahlo
De Twee Frida’s / The Two Fridas (1939) – Frida Kahlo
Dit is één van haar meest representatieve schilderijen. Het is ook Frida Kahlo’s grootste schilderij en het drukt haar lijden het sterkst uit. Ze schilderde tijdens haar scheiding van Diego Rivera. Aan de rechterkant van het schilderij is de Frida te zien op wie Diego verliefd werd. Aan de linkerkant is Kahlo een erkende kunstenaar die Diego met een gebroken hart in de steek liet en vertrok.
Kahlo werkte om deze dualiteit in stand te houden, door de blootgestelde harten van ‘beide Fridas’ te verenigen. Dit in een poging de twee versies van haarzelf te verzoenen.
Te vinden in: The Museum of Modern Art, Mexico City
Zelfportret met doorneketting en kolibrie Self-Portrait with Thorn Necklace and Hummingbird (1940) – Frida Kahlo
In dit zelfportret draagt Frida Kahlo traditionele Mexicaanse kleding. De doornketting die geeft de pijn weer die ze lijdt als gevolg van haar scheiding. Een dode kolibrie, die staat voor geluk, bungelt aan de ketting terwijl een zwarte kat op haar linkerschouder zit.
De kat staat voor pech, in een poging de kolibrie te vangen. Een aap symboliseert Diego en zijn onverschillige houding. Ondanks alles besluitt Kahlo zichzelf in dit werk te schilderen om haar zelfgevoel terug te winnen.
Te vinden in: Harry Ransom Center aan de Universiteit van Texas in Austin.
Beroemdste schilderijen van Frida Kahlo
De gebroken zuil / The Broken Column (1944) – Frida Kahlo
Frida Kahlo heeft tijdens haar leven vele gezondheidsproblemen. Dit als gevolg van een auto-ongeluk op 18-jarige leeftijd. Ze moet ongeveer 30 operaties ondergaan. Kahlo moest een metalen korset dragen om haar lichaam te ondersteunen.
Op dit schilderij zien we de korsetbanden en een aantal spijkers over haar hele lichaam. Degene op haar hart geeft aan dat haar pijn niet alleen fysiek is. Met tranen in haar ogen onthult Kahlo dat ze een geïsoleerde vrouw was met een ‘gebroken’ lichaam die enorm heeft geleden.
Te vinden in: Dolores Olmedo Collection, Mexico City
Zelfportret in een fluwelen jurk / Self-Portrait in a Velvet Dress (1926) – Frida Kahlo
‘Ik schilder mezelf omdat ik zo vaak alleen ben en omdat ik het onderwerp ben dat ik het beste ken.’ Het citaat van Kahlo legt uit waarom haar werk uit zoveel zelfportretten bestaat. ‘Zelfportret in een fluwelen jurk’ is echter bijzonder omdat het de eerste was van deze brede collectie.
Hier schildert Kahlo zichzelf af als Venus uit Botticelli’s ‘The Birth of Venus’. Ze schildert dit werk als een geschenk voor Alejandro Gómez Arias, met wie ze net een relatie had beëindigd. Dankzij het schilderij slaagt ze erin zijn liefde terug te winnen. Op de achterkant van het schilderij schreef ze: ‘Vandaag gaat het nog steeds door.’
Privé collectie
Beroemdste schilderijen van Frida Kahlo
Henry Ford ziekenhuis / Henry Ford Hospital (1932) – Frida Kahlo
Door het auto-ongeluk had Kahlo problemen met zwanger worden. Dit schilderij laat één van haar ergste periodes zien als ze in 1932 een miskraam krijgt in het ziekenhuis in Detroit.
Frida schilderde zichzelf naakt en huilend in het midden van het doek, omringd door bebloede lakens. Zes verschillende navelstrengkoorden komen uit haar maag. De ene vertegenwoordigt de baby die ze zojuist had verloren, de rest vertegenwoordigt haar angst. Dit zoals het bekken dat haar belette om een gezonde zwangerschap te krijgen en de slak die het langzame verlies van haar baby symboliseert.
Te vinden in: Dolores Olmedo Museum, Mexico City
Zelfportret met het haar los / Self-Portrait with Loose Hair (1947) – Frida Kahlo
Dit zelfportret is een ander voorbeeld van Kahlo die haar identiteit terugwint. Ze schildert het op 37-jarige leeftijd in haar ouderlijk huis in Coyoacán. Ze laat haar haar los, in tegenstelling tot de manier waarop ze het gewoonlijk draagt. Diego hield zo veel van haar losse donkere haar dat ze het op dit schilderij overdrijft. Hoewel haar gezondheid destijds kwetsbaar was, wordt ze afgebeeld met een ontspannen uitdrukking.
Te vinden in: Des Moines Art Center, Iowa
Zelfportret op de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten / Self-Portrait on the Border between Mexico and the United States (1932) – Frida Kahlo
Dit schilderij illustreert twee tegengestelde werelden. Aan de ene kant zit haar geboorteland Mexico met een warm landschap en typisch Mexicaanse symbolen. Aan de andere kant zit de Verenigde Staten, waar ze drie jaar woonde en waar ze was toen ze dit schilderij schilderde.
Het werk toont een wereld die wordt gedomineerd door de natuur versus een wereld die wordt gedomineerd door technologie. Ze worden alleen verbonden door een elektrische generator aan de kant van de Verenigde Staten die energie haalt uit de Mexicaanse bodem. Frida Kahlo verschijnt op een voetstuk tussen beide werelden met een Mexicaanse vlag in haar hand, om te laten zien dat ze trouw is aan haar roots.
Te vinden in: María Rodríguez de Reyero Collection, New York
Het gewonde hert / The Wounded Deer (1946) – Frida Kahlo
Op dit werk schildert Kahlo haar gezicht op het lichaam van een gewond hert. De vele pijlen die het hert doorboren, zijn een uitdrukking van haar intense rugpijn, die geen enkele operatie ooit kon verhelpen. Ze raakt uiteindelijk in een depressie die haar ertoe brengt om huiveringwekkende werken zoals deze te maken.
Privé collectie