Beroemdste schilderijen van Georges Braque – Een overzicht

0
Beroemdste schilderijen van Georges Braque
Beroemdste schilderijen van Georges Braque

Georges Braque

(Argenteuil, 13 mei 1882 – Parijs, 31 augustus 1963)

Braque was een Franse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer en maker van collages. Hij is mede toonaangevend voor nieuwe richtingen in de moderne 20ste-eeuwse kunst. Samen met Pablo Picasso is hij de grondlegger van het kubisme. Braque is ook actief als sieraadontwerper.

Hij groeit op in Le Havre waar hij een opleiding als interieurdecorator en -schilder volgde. Daarnaast volgt hij ook avondschool kunstschilderen in het École des Beaux-Arts in Le Havre. In 1903 volgt hij zijn ware passie door aan de Parijse Académie Humbert te studeren.

In de Eerste Wereldoorlog raakt Braque gewond. Omdat zijn vader huisschilder was volgde ook Georges in eerste instantie een opleiding tot huisschilder, maar later ging hij toch naar de Academie voor Schone Kunsten in Parijs. In 1908 vond Braque aansluiting bij de kunstenaarsbeweging Les Fauves. In Antwerpen schildert Braque scènes van de haven. Vanaf ongeveer 1939 ging Braque ook beeldhouwen.

Braque schilderde graag stillevens met vruchten, muziekinstrumenten en flessen, waarbij hij ook letters en cijfers toevoegde. Na zijn kubistische tijd ging hij over tot een vereenvoudigd figuratief schilderen waarin hij o.a. reeksen kleine landschappen maakte.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Beroemdste schilderijen van Georges Braque


Maisons à l’Estaque / Maisons et arbre – Huizen in l’Estaque / Huizen en boom (1908) – Georges Braque

Maisons à l'Estaque / Maisons et arbre - Huizen in l'Estaque / Huizen en boom (1908) - Georges Braque
Maisons à l’Estaque / Maisons et arbre – Huizen in l’Estaque / Huizen en boom (1908) – Georges Braque

Olieverf op doek – 73 cm x 59,5 cm
Locatie: Kunstmuseum Bern

Braque’s schilderijen gemaakt in de zomer van 1908 in l’Estaque zijn misschien wel de eerste kubistische schilderijen. Nadat ze zijn afgewezen door de Salon d’Automne, worden ze gelukkig die herfst tentoongesteld in de galerie van Daniel-Henri Kahnweiler in Parijs. Deze eenvoudige landschapsschilderijen tonen Braque’s vastberadenheid om beelden in delen te breken. Het bruine en groene palet hier voorspelt ook een palet dat Braque in veel toekomstige schilderijen gebruikte.


Clarinette et bouteille de rhum sur une cheminée / Klarinet en fles rum op de schoorsteenmantel (1911) – Georges Braque

Clarinette et bouteille de rhum sur une cheminée / Klarinet en fles rum op de schoorsteenmantel - Georges Braque (1911)
Clarinette et bouteille de rhum sur une cheminée / Klarinet en fles rum op de schoorsteenmantel – Georges Braque (1911)

Olieverf op doek – 81 cm x 60 cm
Locatie: Tate Modern, Londen

Klarinet en fles rum op de schoorsteenmantel is typerend voor Braque’s onderwerp en is uniek als een vroeg voorbeeld van collage. In dit schilderij sjabloneerde hij het woord ‘valse’ om ‘wals’ te betekenen, in het verlengde van zijn interesse in muziekthema’s en instrumenten.

‘RHU’ zijn de eerste drie letters van het Franse woord voor rum. Opnieuw gebruikmakend van een geëxplodeerd perspectief, ziet de kijker nauwelijks een rol in de rechter benedenhoek, die zou kunnen verwijzen naar een menselijk hoofd, een viool of cello of de schoorsteenmantel in de titel.


Bouteille et poissons / Fles en vissen (1910 – 1912) – Georges Braque

Bouteille et poissons / Fles en vissen (1910 - 1912) - Georges Braque
Bouteille et poissons / Fles en vissen (1910 – 1912) – Georges Braque

Olieverf op doek – 61 cm x 75 cm
Locatie: Tate Modern, Londen

Braque heeft tijdens zijn hele carrière zowel flessen als vissen afgebeeld. Deze objecten dienen als markeringen om zijn verschillende stijlen te onderscheiden. Bouteille et poissons is een uitstekend voorbeeld van Braque’s uitstapje naar analytisch kubisme, terwijl hij nauw samenwerkte met Picasso.

Dit schilderij heeft het karakteristieke aardetintenpalet dat nauwelijks waarneembare objecten weergeeft terwijl ze langs een horizontaal vlak uiteenvallen. Hoewel er enkele diagonale lijnen zijn, werkten de vroege schilderijen van Braque meestal verticaal of horizontaal.


Violon et pipe (Le Quotidien) / Viool en pijp (De Krant) (1913) – Georges Braque

Violon et pipe (Le Quotidien) / Viool en pijp (De Krant) (1913) - Georges Braque
Violon et pipe (Le Quotidien) / Viool en pijp (De Krant) (1913) – Georges Braque

Olieverf op doek – 106 cm × 74 cm
Locatie: Musée national d’Art moderne – Parijs

Collage hielp Braque te beseffen dat ‘kleur gelijktijdig werkt met vorm, maar er niets mee te maken heeft’. Hij maakt collages om zijn composities te inspireren, maar ook als werken zelf.

In Viool en pijp kiest hij een snaarinstrument als onderwerp. Aangezien er geen concreet bewijs is dat dit een viool is, kan men beter begrijpen hoe Braque de vormen in het object bestudeert en ze uit elkaar trekt om ze te verplaatsen, alsof hij een pak kaarten schudt.


Fruits sur une nappe et compotier /
Vruchten op een tafelkleed en een fruitschaal (1925) – Georges Braque

Fruits sur une nappe et compotier
Fruits sur une nappe et compotier

Olieverf op doek – 130,5 cm x 75 cm
Locatie: Musée national d’Art moderne – Parijs

Het onderwerp van dit schilderij herdenkt een banket dat ter ere van Braque is gehouden bij zijn terugkeer uit de oorlog. Picasso en Gris boekten vooruitgang in synthetisch kubisme, terwijl Braque de ontwikkeling van zijn eigen stijl hervatte, nog steeds kubistisch, maar meer geconcentreerd op kleur en textuur.

Fruit op een tafelkleed met een fruitschaal toont een afgeplatte tafel in het picturale vlak, zoals Braque al zo vaak had gedaan. Hier repliceert hij de textuur van hout en marmer en geeft hij zelfs schaduw aan de vruchten.


Balustre et crâne (1938) – Georges Braque

Balustre et crâne (1938) - Georges Braque
Balustre et crâne (1938) – Georges Braque

Olie op canvas
In privébezit

Dit schilderij, Balustre et crâne, voorspelt een serie stillevens die Braque heeft gemaakt, genaamd Vanitas, waarin objecten lijdensweg of mentale ellende symboliseren.

Hij schildert herhaaldelijk schedels na zijn terugkeer uit de oorlog en tijdens het begin van de Tweede Wereldoorlog. In deze schilderijen, Balustre et crâne in het bijzonder, gebruikt Braque een heldere reeks kleuren om emotionele reacties weer te geven op het politieke ongemak dat hij voelt over de oorlog.